Η αναφορά κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βόρεια Καλιφόρνια από τέσσερις δημιουργούν που δημοσιεύουν βίντεο στο YouTube με στόχο τα έσοδα των διαφημίσεων.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η αγωγή, “το YouTube χρησιμοποιεί περιοριστικό έλεγχο στο 95% των βίντεο που είναι διαθέσιμο στο κοινό, με βάση τη φυλετική ταυτότητα”.
Αυτή, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά όπου η εταιρεία κατηγορείται ότι κάνει διακρίσεις και αφαιρεί περιεχόμενο από δημιουργούς βίντεο που φέρονται να παραβιάζουν τις πολιτικές της, αφού ανάλογοι ισχυρισμοί υπήρχαν και από δημιουργούς της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, την οποία βέβαια το YouTube είχε αντικρούσει λέγοντας ότι δεν κάνει διαχωρισμούς βάσει του φύλου ή της φυλής, με την υπόθεση βέβαια να παραμένει ανοιχτή.
Μεταξύ των εναγόντων, η Κάθριν Τζόουνς, η οποία κατήγγειλε ότι η εταιρεία αφαίρεσε το κανάλι της με τη δικαιολογία του “γυμνού ” περιεχομένου, πράγμα που αρνήθηκε η ίδια στην αγωγή που κατέθεσε. Παράλληλα, η Νικόλ Λιούις ισχυρίστηκε ότι 17 δικά της βίντεο αφαιρέθηκαν πρόσφατα για “ανεξήγητους λόγους”, με την ίδια να καταθέτει επίσης μήνυση. Αυτές είναι απλά μερικές από τις πολλές αναφορές και αγωγές σε βάρος του YouTube, το οποίο εξακολουθεί να αρνείται ότι διαχωρίζει το περιεχόμενο και τους δημιουργούς βάσει φυλής, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
Μία από τις πολλές “φωνές” και καταγγελίες κατά της εταιρείας πάντως ανήκει στην Στέφανι Φρος, η οποία υποστήριξε πως αξιωματούχοι του YouTube της είχαν πει ότι η εταιρεία κάνει διακρίσεις με βάση τη φυλή, ενώ στη μήνυση που κατέθεσε ισχυρίστηκε πως τον Σεπτέμβριο του 2017 της είχε ζητηθεί να βρεθεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και αφού της ζητήθηκε ζητήθηκε να υπογράψει μία συμφωνία, εν συνεχεία της αποκάλυψαν ότι γίνονται κατηγοριοποιήσεις μέσω αλγορίθμων.
Μάλιστα, η Στέφανι Φρος εκπροσωπείται από τον ίδιο δικηγόροι με τους τέσσερις μαύρους δημιουργούν που κατέθεσαν αγωγή κατά του YouTube.
Πηγή: News247