«Αδειάζουν» Χρυσοχοΐδη, Ομάδα Νομικής Βοήθειας και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας

Διαψεύδουν την ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και κάνουν λόγο για καταστρατήγηση του κράτους δικαίου και του τεκμηρίου αθωότητας.

4974664 0

Το κρεσέντο ωμής βίας και αυθαιρεσίας της ελληνικής αστυνομίας, που δεν είδε ποτέ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καταγγέλλουν σε ανακοινώσεις τους η Ομάδα Νομικής Βοήθειας και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Ομάδα Νομικής Βοήθειας στρέφεται ειδικά και εναντίον της ανακοίνωσης-απάντησης του υπουργείου αναφέροντας: «η συγκεκριμένη ανακοίνωση, συνεπώς, υπερβαίνει καταφανώς τα όρια της νομιμότητας, αναπαράγει ψευδή γεγονότα και εικασίες με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος των κατηγορουμένων».

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση της Ομάδας Νομικής Βοήθειας:

Με αφορμή την από 8.12.2019 Ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ως Ομάδα Νομικής Βοήθειας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για μια άνευ προηγουμένου καταστρατήγηση του κράτους δικαίου και καταπάτηση ενός εκ των βασικότερων δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, η οποία έλαβε χώρα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον πολιτικά προϊστάμενό του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στην εν λόγω ανακοίνωση, σημειώνεται ότι “Οι άντρες των ΜΑΤ δεν «εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας», συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότωφ και τις πέτρες στα χέρια. Η διαδήλωση άλλωστε είχε τελειώσει περίπου 2 ώρες πριν. Οι σκηνές βίας στα Εξάρχεια δεν είναι κίνημα νεολαίας, γιατί δεν διεκδικεί τίποτα άλλο πέραν της τυφλής βίας, της δυνατότητας να σπάει και να καίει. Οι 12 που συνελήφθησαν, το βίντεο που κυκλοφορεί είναι από εκεί, όχι από τις διαδηλώσεις. Με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότωφ”.

Καταρχάς επισημαίνουμε ότι όσα αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανακοίνωση προσκρούουν κατά προφανή τρόπο στην πραγματικότητα, η οποία έχει αποτυπωθεί γλαφυρά στην πληθώρα φωτογραφιών και βίντεο από τη στιγμή των συλλήψεων, αλλά και στην ίδια τη δικογραφία η οποία έχει σχηματιστεί. Στα συγκεκριμένα πειστήρια το μόνο που διαπιστώνεται είναι το όργιο τυφλής βίας και καταστολής από την πλευρά των δυνάμεων της αστυνομίας, οι ξυλοδαρμοί ανθρώπων που δεν προέβαλαν καμία αντίσταση και δεν κρατούσαν κανένα από τα ανωτέρω αντικείμενα, η εκγύμνωση αυτών και ο πλήρης εξευτελισμός τους από κρατικά όργανα.

Κατά δεύτερον, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι όσα αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση καταστρατηγούν ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων, όπως αυτό κατοχυρώνεται στα άρθρα 71 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, 6 παρ. 2 ΕΣΔΑ και 14 παρ. 2 ΔΣΑΠΔ. Η προσβολή αυτή του τεκμηρίου αθωότητας είναι ακόμη βαρύτερη, αν αναλογιστούμε ότι λαμβάνει χώρα μία μέρα πριν από την απολογία των κατηγορουμένων ενώπιον του ανακριτή.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, συνεπώς, υπερβαίνει καταφανώς τα όρια της νομιμότητας, αναπαράγει ψευδή γεγονότα και εικασίες με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος των κατηγορουμένων.

Οι κατηγορούμενοι έχουν με τη σειρά τους το δικαίωμα να στραφούν κατά των εν λόγω κρατικών οργάνων για την παράνομη αυτή πράξη τους, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Νόμου 4596/2019.

Καλούμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ανακαλέσει την ανακοίνωσή του και να επανορθώσει δημόσια για την πρωτοφανή αυτή κίνηση που παραβιάζει ένα θεμελιώδες δικαίωμα των κατηγορουμένων και μια από τις βασικότερες εγγυήσεις του κράτους δικαίου.

Στο ίδιο πνεύμα και η τοποθέτηση του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που σημειώνει «ότι οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από αξιωματούχους της αστυνομίας στην Ελλάδα δεν αποτελούν απλώς μεμονωμένα περιστατικά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί με εξαιρετική ανησυχία τις εικόνες και το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάζει τις δυνάμεις των ΜΑΤ της ελληνικής αστυνομίας, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, να ξεγυμνώνουν και να συμπεριφέρονται με εξευτελιστικό τρόπο σε έναν άνθρωπο στην περιοχή των Εξαρχείων, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, καθώς και να ξυλοκοπούν έναν άλλο άνθρωπο επανειλημμένα με κλομπ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο έδαφος και δεν μπορεί να κουνηθεί.

Αυτά τα περιστατικά έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά λίστα αναφορών υπερβολικής χρήσης βίας και κακομεταχείρισης από την αστυνομία, ενάντια σε φοιτητές/ριες που διαδηλώνουν, καθώς και σε άλλα άτομα και δημοσιογράφους τις τελευταίες εβδομάδες, και δείχνουν για ακόμη μια φορά ότι οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από αξιωματούχους της αστυνομίας στην Ελλάδα δεν αποτελούν “απλώς μεμονωμένα περιστατικά”. Αυτά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά υποστηρίζουν και τροφοδοτούν μια επικρατούσα κουλτούρα ατιμωρησίας.

Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι η ελληνική αστυνομία έχει ζητήσει από τον Συνήγορο του Πολίτη να ξεκινήσει μια έρευνα για τα περιστατικά αυτά, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του ως Ανεξάρτητου Μηχανισμού Διερευνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Η οργάνωση συστήνει στις αρμόδιες αρχές να διενεργήσουν επίσης, με δική τους πρωτοβουλία, την αντίστοιχη ποινική διερεύνηση. Κάθε τέτοια διερεύνηση οφείλει να είναι άμεση, διεξοδική, αποτελεσματική και αμερόληπτη, και να διασφαλίζει ότι οι δράστες θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Πάνω απ’ όλα, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτά τα περιστατικά δεν θα γίνουν ανεκτά.

Φρίκη στην Ημαθία: Μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης από ιδιοκτήτη στάβλου

viasmos 10

Φρίκη στην Ημαθία: Μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης από ιδιοκτήτη στάβλου

Οι δύο μικρές μαθήτριες στην Ημαθία δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση ενώ έκαναν ιππασία σε σχολική εκδρομή

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

ιάσονας τροχαίο

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

Το δικαστήριο αυτή τη στιγμή έχει διακόψει για να αποφασίσει επί του ελαφρυντικού και να…

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

6084787 1

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

«Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών»,…

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

CropImage 26

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

O 27χρονος αναπληρωτής είναι αντιμέτωπος με τέσσερις κατηγορίες, που περιλαμβάνουν ξυλοδαρμό, απειλή και επίθεση σε…

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

τροχαίο

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

Θανατηφόρο τροχαίο με ένα νεαρό νεκρό και έναν τραυματία στην Ελευσίνα - 17χρονος νεκρός σε…