Newsroom

Newsroom

40 χρόνια φυλάκισης στους υπαίτιους των φονικών πυρκαγιών της Ηλείας του 2007

Του Μάκη Νοδάρου Βαριές ποινές φυλάκισης στους υπαίτιους των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών της Ηλείας το 2007, επέβαλε σήμερα το…

fotia4

Του Μάκη Νοδάρου

Βαριές ποινές φυλάκισης στους υπαίτιους των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών της Ηλείας το 2007, επέβαλε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πάτρας.

Μετά από ακροαματική διαδικασία εννέα συνολικά μηνών, το δικαστήριο κήρυξε με ομόφωνη απόφασή του ενόχους τους: Πανταζή Χρονόπουλο ( έκπτωτο δήμαρχο της Ζαχάρως, τον Χαράλαμπο Καφύρα ( πρώην αντιπεριφερειάρχη Ηλείας) , τον Παναγιώτη Τσούρα (εποχικό πυροφύλακα) και την Σοφία Νικολοπούλου (συνταξιούχο του ΟΓΑ) ενώ κήρυξε αθώο τον Νικόλαο Μιχαλόπουλο (πρώην διοικητής του πυροσβεστικού κλιμακίου Κρέστενας) ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 5 ετών.

40 χρόνια φυλάκισης

Οι δικαστές στην διάρκεια της πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι για την τραγωδία που συνέβη στην Ηλεία υπήρχαν σοβαρότατες ευθύνες τοπικών παραγόντων οι οποίοι με τις ενέργειές τους προκάλεσαν την καταστροφή και τους δεκάδες θανάτους αθώων πολιτών.

Αναλυτικά το δικαστήριο επέβαλε στον καθένα από τους τέσσερις καταδικασθέντες ποινή φυλάκισης 40 ετών (εκτιταία ποινή 10 έτη) εξαγοράσιμη προς 40.000 ευρώ .

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα να καταβληθούν τα χρήματα εξαγοράς της ποινής σε δόσεις, ενώ το κόστος εξαγοράς ανέρχεται σε πέντε ευρώ την ημέρα. Για την 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου που αδυνατεί να καταβάλει το ποσό της εξαγοράς διατάχθηκε η κατ” οίκον κράτησή της για όσο χρόνο προβλέπει ο Νόμος επί της εκτιτέας ποινής

Οι ανωτέρω κατηγορούνται για εμπρησμό δάσους από αμέλεια, για τον εμπρησμό πραγμάτων από αμέλεια και για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή.

Ηλεία

Η πρωτόδικη απόφαση

Θυμίζουμε ότι πρωτόδικα το Τριμελές Πλ/κείο Πύργου, σύμφωνα με την  υπ΄ αριθμ. 539/2012 απόφασή του, είχε κηρύξει ενόχους τους : Την Σοφία Νικολοπούλου  ( είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 49 ετών και 9 μηνών ) τον Καφύρα Χαράλαμπο (είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 49 ετών και  9 μηνών ) , τον Πανταζή Χρονόπουλο ( είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 59 ετών και 6 μηνών) τον Παναγιώτη Τσούρα ( είχε επιβάλει  ποινή φυλάκισης 59 ετών και 6 μηνών)  και τον Μιχαλόπουλο Νικόλαο ( είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 5 ετών ) ενώ είχε αθωώσει το πρώην υπαρχηγό του Π.Σ Φώτη Παππά.

Η τελεσίδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Πάτρας και οι ποινές φυλάκισης που επέβαλε στα 4 συνολικά πρόσωπα προκάλεσαν την ικανοποίηση στους συγγενείς των 36 συνολικά νεκρών που βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στις φλόγες τον Αύγουστο του 2007 στην ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως.

Ηλεία

Δικαιωμένοι οι συγγενείς των νεκρών

«Τα αγαπημένα μας πρόσωπα δεν γυρίζουν πίσω ότι και αν γίνει. Όμως νοιώθουμε ότι με το αποτέλεσμα της δίκης οι ψυχές τους γαληνεύουν καθώς τιμωρήθηκαν οι βασικοί υπαίτιοι της τραγωδίας που μας έχει βυθίσει τόσα χρόνια μέσα στο πένθος» – δήλωσαν μετά το πέρας της διαδικασίας οι συγγενείς των θυμάτων.

Ανάμεσά τους και ο τραγικός πατέρας Γιώργος Παρασκευόπουλος που μέσα σε λίγα λεπτά έχασε μέσα στις φλόγες τα 4 ανήλικα παιδιά του, την σύζυγο και την μητέρα του. Αμίλητος καθ όλη την διάρκεια της διαδικασίας δεν θέλησε να κάνει καμιά δήλωση στους δημοσιογράφους.

Ηλεία

Είχε τεθεί η υπόθεση στο Αρχείο!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά ο φάκελος για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007 , τέθηκε στο Αρχείο ! με διάταξη του πρώην εισαγγελέα Πύργου.

Η οργισμένη όμως αντίδραση των συγγενών των θυμάτων και η αναφορά τους στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου , οδήγησε σε νέα δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και στην παραπομπή των υπαιτίων της τραγωδίας με πρόταση 1.250 σελίδων του πρώην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας Παναγιώτη Μεϊδάνη.       

Πηγή: apokalypseis.com

Οργισμένη ανάρτηση Κασσελάκη: «Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος»

6182087

Οργισμένη ανάρτηση Κασσελάκη: «Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος»

Ευθεία επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης σχετικά με την αποφυλάκιση του…

Θρίλερ στο Κιλκίς: Επιτέθηκε στους γονείς του και απείλησε αστυνομικούς με τσεκούρι – Έσπασε και το περιπολικό

Τσεκο΄θρι

Θρίλερ στο Κιλκίς: Επιτέθηκε στους γονείς του και απείλησε αστυνομικούς με τσεκούρι – Έσπασε και το περιπολικό

Ο 51χρονος άνδρας όταν εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς τους επιτέθηκε εκ νέου με ένα μικρότερο…

Οικογένεια Φύσσα για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Mέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής»

5777998

Οικογένεια Φύσσα για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Mέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής»

«Ο εν λόγω καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει επιδείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας από…

Η καλύτερη διασκευή του «Ζαριού» έγινε από μαγαζί με κάρβουνα – «Τηλέφωνο θα πάρω τον Κολίτσα, Τρίκαλα καλέ όχι Καρδίτσα…» (video)

Σαττι

Η καλύτερη διασκευή του «Ζαριού» έγινε από μαγαζί με κάρβουνα – «Τηλέφωνο θα πάρω τον Κολίτσα, Τρίκαλα καλέ όχι Καρδίτσα…» (video)

Υποψηφιότητα για την καλύτερη διαφήμιση της χρονιάς θέτει το συγκεκριμένο μαγαζί