Newsroom

Newsroom

200 γιατροί "πρωταθλητές" στη συνταγογράφηση

Κατάλογο με γιατρούς-«πρωταθλητές» στη συνταγογράφηση φαρμάκων έχει στα χέρια της η διοίκηση του ΙΚΑ. Πρόκειται για 200 γιατρούς, οι οποίοι…

Κατάλογο με γιατρούς-«πρωταθλητές» στη συνταγογράφηση φαρμάκων έχει στα χέρια της η διοίκηση του ΙΚΑ. Πρόκειται για 200 γιατρούς, οι οποίοι επί τρεις μήνες, δηλαδή από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο του 2010, κατέκλεβαν το ΙΚΑ, συνταγογραφώντας ακόμη και σκευάσματα άσχετα με την ειδικότητά τους, κερδίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Βήμα», στον κατάλογο των συγκεκριμένων γιατρών του ΙΚΑ, στον οποίο δόθηκε και το κωδικό όνομα «Τhe Champions», περιλαμβάνονται παθολόγοι, γενικοί χειρουργοί, νευρολόγοι, γενικοί γιατροί, καρδιολόγοι, οδοντίατροι, οφθαλμίατροι, πλαστικοί χειρουργοί, αλλά και ανειδίκευτοι γιατροί που συνεργάζονται με το Ίδρυμα.

Δεύτερη λίστα με φαρμακοποιούς και τρίτη λίστα με φαρμακευτικές εταιρείες

Στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΙΚΑ έχουν μπει επίσης εκατοντάδες φαρμακοποιοί, οι οποίοι εκτελούσαν χιλιάδες συνταγές, πολλοί σε συνεργασία με τους συγκεκριμένους γιατρούς. Για τους εν λόγω φαρμακοποιούς και τη δράση τους, κατά το ίδιο τρίμηνο, έχει συνταχθεί δεύτερη λίστα.

Συγκεκριμένα, στην απάτη συμμετέχουν και 200 φαρμακοποιοί, οι οποίοι εκτέλεσαν τους συγκεκριμένους μήνες τεράστιο αριθμό συνταγών. Είναι ενδεικτικό ότι συγκεκριμένο φαρμακείο εκτέλεσε τις περισσότερες συνταγές και τους τρεις μήνες του 2010 (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο).

Επίσης υπάρχει τρίτη λίστα με ονόματα φαρμακευτικών εταιρειών.

Κουτρουμάνης: «Πρόκειται για την κομπίνα της δεκαετίας σε βάρος των ασφαλισμένων και των Ασφαλιστικών Ταμείων»

«Πρόκειται για την κομπίνα της δεκαετίας, που στήθηκε σε βάρος των ασφαλισμένων και των Ασφαλιστικών Ταμείων» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Η Ελλάδα ξόδευε για φάρμακα όσα μια χώρα με τον πληθυσμό της Ισπανίας» επεσήμανε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Συνταγογραφούσαν άσχετα φάρμακα

Έκπληξη προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι πολλοί γιατροί συνταγογραφούσαν φάρμακα άσχετα με την ειδικότητά τους και την πάθηση των ασθενών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον Απρίλιο του 2010 γυναικολόγοι που συνεργάζονται με το ΙΚΑ έγραψαν 186 συνταγές φαρμάκων για το αναπνευστικό αξίας 3.407,95 ευρώ. Για αναπνευστικά προβλήματα έγραψαν επίσης συνταγές: οδοντίατροι (172 συνταγές, αξίας 4.240,56 ευρώ) και οφθαλμίατροι (41 συνταγές, αξίας 1.157,09 ευρώ).

Τον ίδιο μήνα οδοντίατροι εμφανίζονται να δίνουν 1.476 συνταγές για καρδιαγγειακές παθήσεις αξίας 21.695,15 ευρώ. Για τα ίδια προβλήματα έγραψαν φάρμακα και οφθαλμίατροι (633 συνταγές αξίας 9.287,75 ευρώ).

Πρώτοι στη λίστα οι παθολόγοι

Σύμφωνα με «Το Βήμα», την πρώτη θέση στη λίστα των «πρωταθλητών» συνταγογράφησης είχαν τον Ιούνιο του 2010 οι παθολόγοι. Ακολουθούσαν οι χειρουργοί, οι νευρολόγοι και οι γενικοί γιατροί.

Αναλυτικότερα, οι παθολόγοι είχαν γράψει τον Απρίλιο το 28,6% του συνόλου των συνταγών, η αξία των οποίων φθάνει τα 7,3 εκατ. ευρώ. Το Μάιο είχαν συνταγογραφήσει το 26,1% (7,2 εκατ. ευρώ) και τον Ιούνιο το 26,9% (7,8 εκατ. ευρώ).

Οι τέσσερις στους δέκα συνταγογραφούσαν στην Αθήνα, σε ποσοστό 17,9% συνταγογραφούσαν στην Κεντρική Μακεδονία, 5,3% στη Θεσσαλία, 5,1% στη Δυτική Ελλάδα, 4,6% στην Κρήτη και 1,2% στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων κατά 20% τον περασμένο Μάιο, ο αριθμός των συνταγών αυξήθηκε κατά 25% «προκειμένου να ισοφαρίσουν…», όπως σχολίασαν στην εφημερίδα παράγοντες του ΙΚΑ.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…