ΔΚ

Δημήτρης Κανελλόπουλος

10 πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την τραγωδία στο Μάτι

1) Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φταίει για τη φωτιά, ούτε για τα απίστευτα επιχειρησιακά λάθη. Δεν φταίει για τους νεκρούς. Ο,τι άλλο υποστηρίζεται είναι χυδαία πολιτική σπέκουλα.

4858979 1

2) Ούτε φταίει για το πρωτοφανές φαινόμενο που οδήγησε σε μία πυρκαγιά, από τις πιο καταστροφικές στην ιστορία της Ελλάδας.

3) Φέρει ωστόσο τεράστια ευθύνη για όσα συνέβησαν από εκείνο το σημείο και ύστερα. Για το συνολικό χειρισμό του θέματος. Και κυρίως για τον επικοινωνιακό χειρισμό που ήταν case study για το τι ακριβώς δεν πρέπει να κάνεις, βήμα προς βήμα, μετά από μία καταστροφή.

4) Κορυφαίο λάθος η στοιχειωμένη πια εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι το βράδυ της πυρκαγιάς, με έναν Αλέξη Τσίπρα που κουβάλησαν κατευθείαν από το εξωτερικό, να (φαίνεται να) ρωτάει άσχετα πράγματα. Τέτοιο επικοινωνιακό αυτογκόλ δύσκολα επιτυγχάνεις.  

5) Και άρχισε να γίνεται ακόμα πιο «καταστροφική» η συγκεκριμένη εικόνα (στην πορεία των ημερών και των εβδομάδων) από τη στιγμή που το ίδιο βράδυ, δύο ώρες πιο μετά, ανακοίνωνε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ότι «ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών, δυστυχώς αυτή τη στιγμή, υπερβαίνει τους 20». Δικαίως μετά έψαχναν όλοι οι δημοσιογράφοι να βρουν τις ώρες και τα λεπτά που ταυτοποιήθηκαν οι πρώτοι νεκροί. Δευτέρα 30 Ιουλίου, μία εβδομάδα αργότερα, οι τίτλοι των εφημερίδων ήταν οι εξής: «Εκρυβαν τους νεκρούς», «Ο Τσίπρας ήξερε για τους νεκρούς», «Ηξεραν», «Εκθετος ο Τσίπρας». Η συζήτηση είχε πάει ήδη αλλού.

6) Ήταν τραγικό και το γεγονός ότι τρεις μέρες αργότερα προσπάθησαν να μας πείσουν πως δεν αποκλείεται η φωτιά να ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού, γιατί όχι, ακόμα και από… εξωγήινους. Αντιγράφω από το ρεπορτάζ της 26ης Ιουλίου: «Υπάρχει ύποπτο εύρημα για την πυρκαγιά στο Μάτι, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στο πλαίσιο της έκτακτης συνέντευξης Τύπου για την πυρκαγιά στο Μάτι, με τη συμμετοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, και των αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος».  

7) Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη -εντάξει, οκ- στις 27 Ιουλίου, στο υπουργικό συμβούλιο και αφού οι νεκροί είχαν φτάσει τους 87. Ανάληψη πολιτικής ευθύνης, δίχως αποπομπές; Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε. «Ηδη έχουν αρχίσει πολλοί να αναρωτιούνται: “Τι σημαίνει ανάληψη πολιτικής ευθύνης; Εχει κανένα ουσιαστικό νόημα για τους πληγέντες;” Και ήδη πολλοί έχουν αρχίσει να θυμίζουν ότι το 2009 και ο Κώστας Καραμανλής είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου» έγραφαν τα (γνωστά, ναι, συμφωνώ) ΝΕΑ.

8) Βράδυ 25ης Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ κήρυσσε εμπάργκο εναντίον του ΣΚΑΪ επειδή το κανάλι μετέδωσε την πληροφορία ότι το Μαξίμου προσανατολίζεται να αποπέμψει τους αρχηγούς Αστυνομίας και Πυροσβεστικής. «Μετά από τη χυδαία επίθεση στο πρόσωπο των αρχηγών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, που σε εντεταλμένη υπηρεσία εκτέλεσε ο ΣΚΑΪ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του δεν θα συμμετέχουν πλέον σε εκπομπές του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού» ανέφερε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας καρατομήθηκαν 10 ημέρες αργότερα, στις 5 Αυγούστου. Το κανάλι επιβεβαιώθηκε, το εμπάργκο παρέμεινε.

9) Ο επικοινωνιακός χειρισμός συνέχισε να είναι τραγικός: οι επισκέψεις του τότε πρωθυπουργού στην περιοχή γίνονταν αξημέρωτα και αχάραγα. Χωρίς κόσμο. Τα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ έστηναν πάρτι.

10) Ήταν 28 Ιουλίου, Σάββατο, όταν η «Εφ.Συν.» έβγαινε με τίτλο «Τολμήστε, Τολμήστε, Τολμήστε». Δεν ξέρω αν εσείς πιστεύετε ότι, τελικά, τόλμησαν. Εντάξει η φωτιά, αλλά μετά τι έκαναν; «Κατεδαφίσεις εξπρές» γράφαμε πάλι εμείς, στις 2 Αυγούστου, κατεδαφίσεις που αν δεν κάνω λάθος δεν έχουν γίνει ούτε καν σήμερα.

10 + 1) Η σκύλευση των νεκρών από τη Νέα Δημοκρατία, η απίστευτη αυτή πολιτική τυμβωρυχία με την τραγωδία στο Μάτι (αλλά και αλλού), είναι ότι πιο χυδαίο έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποι είναι αδίστακτοι. Οντως. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του, αν την ξεκαθάριζε έστω και τώρα αναγνωρίζοντας τα (επικοινωνιακά, ως επί το πλείστον) λάθη του, θα τους αφόπλιζε. Δεν το έκανε ποτέ και οι αντίπαλοί του κάνουν χορό βρικολάκων. 

Πηγή: Efsyn 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr