Newsroom

Newsroom

Η σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία μας!

Μια νέα ανασκόπηση μελετών έρχεται να ενισχύσει την ιδέα ότι το κακάο που εμπεριέχει η σοκολάτα κάνει τελικά καλό στην υγεία μας.

580a383c1dc524d41b8b45f1

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Journal of Nutrition, οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι προς το παρόν δεν είναι έτοιμοι να κάνουν συστάσεις για την ποσότητα και το είδος της που παρέχει οφέλη στον οργανισμό και εξισορροπεί τις αρνητικές επιπτώσεις της λόγω υπερκατανάλωσης.

«Όταν συνεκτιμούμε οφέλη και κινδύνους δεν πρέπει να αγνοούμε τις θερμίδες και τη ζάχαρη που περιέχει η σοκολάτα» τονίζει η Ξιαοτσεν Λιν, απόφοιτη του Πανεπιστημίου «Brown» και κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν στοιχεία από 19 ελεγχόμενες μελέτες που είχαν συμπεριλάβει συνολικά 1.131 άτομα που είχαν κατανάλωση φλαβονειδή από κακάο, ή εικονικό σκεύασμα (placebo).

Όσοι είχαν καταναλώσει φλαβονοειδή, είτε είχαν φάει, είτε είχαν πιει το ελάχιστο 166 μικρογραμμάρια την ημέρα ή το περισσότερο 2.110 μικρογραμμάρια. Η κατανάλωση είτε είχε γίνει εντός δύο εβδομάδων, είτε εντός 12 μηνών.

Η περιεκτικότητα των διαφόρων σοκολατοειδών προϊόντων σε φλαβονοειδή δεν είναι σταθερή. μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2011 στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agricultural and Food Chemistry, είχε διαπιστώσει ότι τα επίπεδα φλαβονοειδών διαφέρουν πολύ μεταξύ των προϊόντων μαύρης σοκολάτας, αν και ήταν υψηλότερα από αυτά στις σοκολάτες γάλακτος ή τις λευκές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν εν τέλει ότι όσοι προσλάμβαναν φλαβονοειδή από κακάο είχαν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ το σώμα τους έκανε επίσης καλύτερη δουλειά στον έλεγχο της φλεγμονής και του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, η HDL («καλή») χοληστερόλη είχε αυξηθεί ελαφρώς στα άτομα που κατανάλωναν φλαβονοειδή από τροφές με βάση το κακάο.

Όπως εξηγεί η Λι «οι διαφορές αυτές ήταν από μικρές έως μέτριες αλλά σημαντικές από στατιστική άποψη. Επίσης, δείχνουν ότι οι επιδράσεις είναι ίδιες ανεξαρτήτως αν τα άτομα είναι υπέρβαρα ή έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας».

Διευκρινίζει όμως ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν το προφανές όφελος της σοκολάτας επηρέαζε με συγκεκριμένο τρόπο την υγεία των ανθρώπων, γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων εμφανών οφελών που μπορούν να έχουν επιρροή και στην μακροπρόθεσμη κατάσταση του ατόμου.

Προς το παρόν λοιπόν η Λι υπενθυμίζει ότι οι περισσότερες από τις μελέτες της ανασκόπησης είχαν εστιάσει στην μαύρη σοκολάτα, η οποία είναι γνωστό ότι έχει υψηλά επίπεδα κακάο και λίγα ή καθόλου πρόσθετα σάκχαρα.

Πηγή: in.gr 

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…