Newsroom

Newsroom

Τρομοκρατική επίθεση Βαρκελώνη: Οι δράστες σχεδίαζαν επίθεση μεγαλύτερου εύρους

Μία ή και περισσότερες ακόμη επιθέσεις μεγαλύτερου εύρους σχεδίαζαν οι δράστες της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία.

5996fa421dc524ab728b45d2

Όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπης της καταλανικής αστυνομίας Ζουζέπ Λουίς Τραπέρο, οι δράσες «προετοίμαζαν μία ή περισσότερες επιθέσεις. Η έκρηξη στο Αλκανάρ επέτρεψε να αποφύγουμε (…) επιθέσεις πολύ μεγαλύτερου εύρους» είπε χαρκατηριστικά αναφερόμενος στο περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε ένα σπίτι σε αυτήν την πόλη που απέχει 200 χιλιόμετρα νοτίως της Βαρκελώνης.

Οι ένοικοι του σπιτιού, σύμφωνα με την αστυνομία, κατασκεύαζαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Από την έκρηξη αυτή σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Οι τρεις από τους υπόπτους που έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα είναι Μαροκινοί ενώ ένας τέταρτος που έχει τεθεί επίσης υπό κράτηση είναι Ισπανός. Είναι ηλικίας μεταξύ 21-34 ετών και κανείς τους δεν έχει ποινικό μητρώο που να σχετίζεται με τρομοκρατική δράση.

Το απόγευμα της Παρασκευής η αστυνομία της Καταλονίας ανακοίνωσε τη σύλληψη και ενός τέταρτου υπόπτου.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει τακτοποιήσει τον οδηγό του βαν που παρέσυρε τους πεζούς στο κέντρο της Βαρκελώνης και κατόπιν διέφυγε από το σημείο με τα πόδια.

Είναι πιθανόν αυτός ο άνθρωπος να είναι μεταξύ των πέντε που σκοτώθηκαν στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όμως ακόμη τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Υπενθυμίζεται πως η φονική τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Βαρκελώνης άφησε πίσω της τουλάχιστον 14 νεκρούς και περίπου 130 τραυματίες. Την ευθύνη του τρομοκρατικού χτυπήματος ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.


Έλληνες μεταξύ των τραυματιών

Μέλη τετραμελούς ελληνικής οικογένειας είναι ανάμεσα στους τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ η γραμματέας του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην πόλη, κ. Θεώνη Ζησιμοπούλου.

Η κ. Ζησιμοπούλου ανέφερε ότι επικοινώνησε με το ελληνικό προξενείο ο πατέρας της οικογενείας και ενημέρωσε ότι κατά την τρομοκρατική επίθεση τραυματίστηκαν η σύζυγος και τα δυο του παιδιά, με την σύζυγό του να είναι πιο σοβαρά, ενώ αντίθετα ελαφρότερα τραύματα φέρουν τα δυο παιδιά.

Σε αντιτρομοκρατικό συναγερμό η Καταλονία

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Καταλονία, μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα με φορτηγάκι στην στον πεζόδρομο Λα Ράμπλα, μια από τις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της Βαρκελώνης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν τον οδηγό του οχήματος, ο οποίος εθεάθη να απομακρύνεται πεζός από το σημείο της επίθεσης.


Οι άλλες επιθέσεις

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως απέτρεψε μια τρομοκρατική επίθεση που θα περιελάμβανε ζώνες με εκρηκτικά, σκοτώνοντας πέντε άτομα την Πέμπτη στο Καμπρίλς, μια κωμόπολη νότια της Βαρκελώνης. Έξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αυτοκίνητο όρμησε κατά του πλήθους στον παραλιακό δρόμο του Καμπρίλς, λίγες ώρες μετά την επίθεση της Βαρκελώνης. Οι τέσσερις από τους επιβαίνοντες του αυτοκινήτου σκοτώθηκαν από την αστυνομία επί τόπου, ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του. «Οι ύποπτοι τρομοκράτες επέβαιναν σε Audi A3 και χτύπησαν πολλούς ανθρώπους πριν πέσουν σε αστυνομική περίπολο και αρχίσει ανταλλαγή πυρών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Πάντως, ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν δήλωσε στον τοπικό ραδιοσταθμό RAC1 ότι οι ζώνες με εκρηκτικά τις οποίες φορούσαν οι δράστες της επίθεσης ήταν ψεύτικες.

Εν τω μεταξύ, ένα σκληρό βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας από την επίθεση στο Καμπρίλς στη Βαρκελώνη.

Νωρίτερα χθες, πριν την επίθεση στη Λα Ράμπλα, ένα άτομο σκοτώθηκε σε έκρηξη σε σπίτι σε άλλη κωμόπολη νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, στο Αλκανάρ, με αστυνομικές πηγές να αναφέρουν ότι οι κάτοικοι του σπιτιού ετοίμαζαν εκρηκτικά.

Σε ένα άλλο περιστατικό, οδηγός χτύπησε με το αυτοκίνητό του δύο αστυνομικούς σε σημείο ελέγχου στη Βαρκελώνη, έπειτα από την πολύνεκρη επίθεση, τραυματίζοντας έναν από αυτούς.

Διαβάστε επίσης: Συγκινητικό βίντεο από την επίθεση στη Βαρκελώνη: Αστυνομικός παίρνει αγκαλιά μωρό και το ηρεμεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

ιάσονας τροχαίο

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

Το δικαστήριο αυτή τη στιγμή έχει διακόψει για να αποφασίσει επί του ελαφρυντικού και να…

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

6084787 1

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

«Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών»,…

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

CropImage 26

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

O 27χρονος αναπληρωτής είναι αντιμέτωπος με τέσσερις κατηγορίες, που περιλαμβάνουν ξυλοδαρμό, απειλή και επίθεση σε…

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

τροχαίο

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

Θανατηφόρο τροχαίο με ένα νεαρό νεκρό και έναν τραυματία στην Ελευσίνα - 17χρονος νεκρός σε…