Στου Μεγάρου Μουσικής την ποδιά σφάζονται… υπουργοί

Του Βαγγέλη Τριάντη

megaro

Του Βαγγέλη Τριάντη

Τελικά λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν. Όχι όμως για Παιδεία, Υγεία, μισθούς και συντάξεις αλλά για το Μέγαρο Μουσικής. Τα τελευταία χρόνια όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί έδωσαν γη και ύδωρ για το Μέγαρο Μουσικής. Επιχορηγήσεις, δάνεια, εγγυήσεις του δημοσίου για δανειοδοτήσεις μέχρι και διαγραφές χρεών εκατομμυρίων ευρώ.

Μόνο για φέτος ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος αποφάσισε να επιχορηγήσει το Μέγαρο Μουσικής με 3 εκατ. ευρώ. Σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία βιώνει μία από τις βαθύτερες υφέσεις των τελευταίδων δεκαετίων και οι έλληνες πολίτες προσπαθούν κυριολεκτικά να επιβιώσουν.

Τα όσα περιέχονται στα στοιχεία που  διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έπειτα από ερώτηση της βουλευτού των ΑΝ.ΕΛ, Σταυρούλας Ξουλίδου μόνο τιμητικά δεν είναι για όσους έβαλαν τις υπογραφές τους για την παροχή διευκολύνσεων προς το Μέγαρο Μουσικής. Μεταξύ των υπουργών που υπήρξαν ιδιαίτερα γενναιόδωροι προς το Μέγαρο Μουσικής ήταν και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας.

Με δική του υπογραφή το ελληνικό δημόσιο παρείχε εγγυήσεις προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να παράσχει δάνειο ύψους 60 εκατ. ευρώ προς το Μέγαρο Μουσικής. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο σχετικό ΦΕΚ Β΄948 το 2005. Μάλιστα σε περίπτωση που το Μέγαρο Μουσικής καθυστερούσε να  εξοφλήσει ληξιπρόθεσμη δόση του δανείο ή τόκους, τότε το ελληνικό δημόσιο θα αναλάμβανε να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του.

Δύο χρόνια μετά ο κ. Δούκας επανήλθε. Με δική του και πάλι υπογραφή (ΦΕΚ 1587 Β΄) το ελληνικό Δημόσιο παρείχε εκ νέου εγγυήσεις αυτή τη φορά προς την Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να χορηγήσει δάνειο ύψους 95 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο. Και σε αυτή την  περίπτωση εάν για τον οποιονδήποτε λόγο το Μέγαρο Μουσικής καθυστερούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, τότε το ελληνικό δημόσιο αναλάμβανε μέσα σε δύο μόλις μήνες να τις εξοφλήσει.

Τα δάνεια αυτά όμως δεν ήταν και τα μοναδικά. Το Φεβρουάριο του 2004, το εληνικό δημόσιο μπήκε εγγυητής για ακόμη  ένα δάνειο που έλαβε το Μέγαρο Μουσικής. Επρόκειτο για ένα δάνειο ύψους 90 εκατ. ευρώ, το οποίο χορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η απόφαση για την παροχή εγγυήσεων έφερε την υπογραφή του τότε υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Φαρμάκη. Οι όροι και σε αυτήν την περίπτωση ήταν πάνω κάτω το ίδιο. Εγγυητής το ελληνικό δημόσιο. Και σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης από την πλευρά του Μεγάρου, το ελληνικό δημόσιο αναλάμβανε να καθαρίσει.

Διέγραψαν χρέη… πλήρωσε το δημόσιο

Υπενθυμιζεται ότι πριν από μερικές μέρες, μία απόφαση δύο υπουργών της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαγραφή χρεών του Μεγάρου Μουσικής προκάλεσε σάλο. Ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας αποφάσισαν να διαγράψουν χρέη εκτομμυρίων  του Μεγάρου Μουσικής. Σε μια περίοδο που αφαιρούνται πόροι από κάθε είδους κοινωνικής πολιτική, και από βασικούς πυλώνες της κοινωνίας όπως είναι για παράδειγμα η Παιδεία και η Υγεία.

Επίσης σε ότι αφορά το δάνεια που έχουν δοθεί προς το Μέγαρο Μουσικής, συνολικού ύψους 245 εκατ. ευρώ, μέχρι και τον Ιούνιο του 2013 παρέμενε ανεξόφλητο ένα υπόλοιπο ύψους    229.277.251,32 ευρώ. Με λίγα λόγια το ελληνικό δημόσιο καλούνταν να καταβάλλει τα χρέη εκατομμυρίων του Μεγάρου Μουσικής. Όπως άλλωστε προβλεπόταν από τις αποφάσεις παροχής εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου.

Τα στοιχεία αυτά είχαν δοθεί επίσημα στη Βουλή, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Σεπτέμβριο του 2013, έπειτα από ερώτηση 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα ο κ. Σταικούρας είχε παραδεχθεί ότι δεν είχε διενεργηθεί έλεγχος στο Μέγαρο από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων με το αιτιολογικό πως δεν περιλαμβανόταν  στον κατάλογο των ελεγχόμενων από αυτή φορέων για την επιλογή του δείγματος, καθόσον δεν τηρούσε τις ορισθείσες από την Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων προϋποθέσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ την απάντηση του κ. Σταϊκούρα προς τη βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Σταυρούλα Ξουλίδου

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη