Στουρνάρας και Παναγιωτόπουλος διαγράφουν χρέη εκατομμυρίων του Μεγάρου Μουσικής

Σε μία απόφαση η οποία χαρακτηρίζεται το λιγότερο προκλητική προχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Την…

megaro

Σε μία απόφαση η οποία χαρακτηρίζεται το λιγότερο προκλητική προχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Την ώρα που ο ελληνικός λαός στενάζει κάτω από το βάρος των Μνημονίων, της ύφεσης και της φτώχειας οι δύο υπουργοί αποφάσισαν να διαγράψουν χρέη του Μέγαρου Μουσικής.

Όπως μεταδίδει το capital.gr, τα χρέη αφορούν δάνεια που δόθηκαν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης μεταξύ των δύο υπουργών και του προέδρου του ΔΣ του Μεγαρού Μουσικής, Ιωάννη Μάνου αποφασίστηκε επίσης να  περάσει στην κατοχή του δημοσίου παλαιό κτίριο του Μεγάρου ενώ το νέο κτίριο να παραμένει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου στο οποίο το δημόσιο θα μετέχει με 6 επί συνόλου 10 μελών διοικητικού συμβουλίου.

Επίσης αποφασίστηκε, ότι θα επιχορηγηθούν τα έξοδα του Μεγάρου Μουσικής από το δημόσιο, ενώ διαμορφώνεται και επιχειρησιακό σχέδιο  που θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση των χώρων που διαθέτει και ως συνεδριακό κέντρο.

Δάνεια 245 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι το Μέγαρο Μουσικής, έχει συνάψει μέχρι σήμερα 3 δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 245 εκατ. Ευρώ. Σε μια περίοδο που αφαιρούνται πόροι από κάθε είδους κοινωνικής πολιτική, και από βασικούς πυλώνες της κοινωνίας όπως είναι για παράδειγμα η Παιδεία και η Υγεία.  
 
 Από αυτά, το ανεξόφλητο υπόλοιπο στις 30 Ιουνίου του 2013 ήταν 229.277.251,32 ευρώ. Τα δάνεια είχαν ληφθεί από την Εθνική Τράπεζα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σε ότι αφορά την Εθνική το δάνειο ήταν ύψους 95 εκατ. ευρώ και την εξόφλησή του έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο, ενώ τα άλλα δύο ήταν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 78.857.936 ευρώ το πρώτο και το δεύτερο 55.419.314 ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά είχαν δοθεί επίσημα στη Βουλή, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Σεπτέμβριο του 2013, έπειτα από ερώτηση 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο κ. Σταικούρας είχε παραδεχθεί ότι δεν είχε διενεργηθεί έλεγχος στο Μέγαρο από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων με το αιτιολογικό πως δεν περιλαμβανόταν  στον κατάλογο των ελεγχόμενων από αυτή φορέων για την επιλογή του δείγματος, καθόσον δεν τηρούσε τις ορισθείσες από την Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων προϋποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι για το 2013, η συνολική επιχορήγηση για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών έχει διαμορφωθεί στα έξι εκατομμύρια ευρώ.

 

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…