Newsroom

Newsroom

H εμπλοκή Προβόπουλου στο σκάνδαλο της Proton, μεγάλο θέμα στους New York Times

Στην εμπλοκή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου στην υπόθεση της Proton Bank και τις περιπέτειες που έχει…

Στην εμπλοκή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου στην υπόθεση της Proton Bank και τις περιπέτειες που έχει με τη Δικαιοσύνη αναφέρονται σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Πρόκειται για την υπόθεση που είχε αποκαλύψει το ΗΟΤ DOC στο τεύχος 33, με βάση το περιεχόμενο του πορίσματος του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη. Το πόρισμα επέρριπτε ευθύνες στην Τράπεζα της Ελλάδος και στελεχών της κατά της μεταβίβασης των μετοχών της Proton Bank από τον όμιλο Πειραιώς στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

“Ο Προβόπουλος αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην καριέρα του. Μια έρευνα για το εάν έκανε κατάχρηση της θέσης του προωθώντας ένα τραπεζικό ντιλ, το οποίο περιελάμβανε τον πρώην εργοδότη του και έναν επιχειρηματία ο οποίος κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση και απάτη”, αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times.

Το δημοσίευμα στηρίζεται στο πόρισμα του κ. Καλούδη και τα όσα αυτό αναφέρει:

“Σε απόρρητη έκθεση τον προηγούμενο Μάιο, ένας ελληνας εισαγγελέας είπε ότι ο κ Προβόπουλος ενέκρινε την συμφωνια των 71 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι το προσωπικό του, τον είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα σχετικά με τα οικονομικά του αγοραστή. Σύμφωνα με την έκθεση, ο κ. Προβόπουλος επέτρεψε στον επιχειρηματία Λ.Λαυρεντιάδη να πραγματοποιήσει μια συμφωνία με τον πρώην εργοδότη του κ. Προβόπουλου, την Τράπεζα Πειραιώς, σε υπερεκτιμημένη τιμή. Η συναλλαγή έδωσε στον κ. Λαυρεντιάδη τον έλεγχο μιας άλλης τράπεζας, της Proton, ενώ στη συνέχεια ωφέλησε και την ίδια την Τράπεζα Πειραιώς που αντιμετώπιζε δυσκολίες”, υπογραμμίζει.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης και στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, το Μιχάλη Σάλλα και τα όσα εκτυλίχθηκαν στην υπόθεση Proton.

“Η έκθεση κάνει λόγο για μια σειρά από «κόκκινα» σημεία τα οποία υποδείκνυαν κάποια τραπεζικά στελέχη για τον κ Λαυρεντιάδη, όπως υποψίες για υπερβολικό χρέος του και ξέπλυμα χρήματος. Τον προηγούμενο Δεκέμβρη, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση στην Proton και για προώθηση ιδίων συμφερόντων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται φυλακισμένος αναμένοντας τη δίκη του, ενώ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες”, αναφέρει το δημοσίευμα.

“Η Proton χρειάστηκε να σωθεί από την ελληνική κυβέρνηση με κόστος 1,3 δις ευρώ. Ο αντεισαγγελέας της περιόδου αυτής, Γ. Καλούδης, υποστήριζε στο πόρισμά του ότι υπήρχαν αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τη συναλλαγή, οι οποίες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν περαιτέρω έρευνα για τον χειρισμό της Τράπεζας της Ελλάδος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Καλούδης δεν είναι πλέον στη θέση αυτή ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε.

Στην Ελλάδα, ο κ. Προβόπουλος επιτάχυνε κάποιες συμφωνίες οι οποίες μετέτρεψαν την Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία υπήρξε αντιπρόεδρος πριν την Τράπεζα της Ελλάδος, στην πιο ισχυρή τράπεζα της χώρας. Η νομική ιστορία είναι επίσης ένα ορατό σημάδι παρασκηνιακών εργασιών στην πάλη για την εξουσία μεταξύ του κ. Προβόπουλου και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τον έλεγχο των τραπεζών της χώρας, που για δεκαετίες αποτελούσαν μια πηγή χορηγίας και επιρροής στην Ελλάδα.

Το αν οι εισαγγελείς θα κινηθούν επίσημα εναντίον του κ Προβόπουλου είναι αβέβαιο. Οι δικηγόροι του Λαυρεντιάδη υποστηρίζουν ότι μαζί με τον πελάτη τους πρέπει να ερευνήσουν και τον κ. Προβόπουλο για την υπόθεση αυτή”, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Παρασκηνιακές διεργασίες Σάλλα-Προβόπουλου-Λαυρεντιάδη

Η εφημερίδα κάνει επίσης λόγο για παρασκηνιακές διεργασίες μεταξύ Σάλλα-Λαυρεντιάδη και Προβόπουλου, την επίμαχη περίοδο, καθώς επίσης και στο ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα επί δεκαετίες.

“Οι υποστηρικτές του Προβόπουλου λένε ότι η έρευνα είναι πολιτικά υποκινούμενη και αβάσιμη, μια προσπάθεια να διώξουν τον Προβόπουλο με σκοπό να εξαγνιστεί το απαξιωμένο πολιτικό σύστημα. Οι πολέμιοι του Προβόπουλου λένε ότι το σχέδιο δράσης τους σε αυτή τη συμφωνία με την Proton – που περιελάμβανε πολλές παρασκηνιακές διεργασίες οι οποίες ωφέλησαν τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλα – έγινε επανειλλημένα, πιο πρόσφατα όταν η Πειραιώς αγόρασε το ελληνικό κομμάτι τριών κυπριακών τραπεζών τον τελευταίο Μάρτιο στην εξευτελιστική τιμή των 524 εκ. ευρώ, μια συναλλαγή η οποία απέφερε κέρδη 3,5 δισ. ευρώ μερικούς μήνες μετά”.

Για δεκαετίες το πολιτικό σύστημα στην χώρα χρησιμοποιούσε το τραπεζικό σύστημα ως χρηματοδότη, για αγορά ομολόγων καθώς και για να δανείζεται για να ξοδεύει. Σε ένα καθεστώς λιτότητας αυτό δεν ήταν πλέον δυνατό. Και ενώ κυβερνήσεις πήγαν και ήρθαν, ο Προβόπουλος έμεινε και η θέση του απλά ισχυροποιήθηκε”, σημειώνεται.

Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ίσως η υπόθεση Proton Bank, κοστίσει στον κ. Προβόπουλο τη θέση του διοικτητή της ΤτΕ τον ερχόμενο Ιούνιο.

“Ο Προβόπουλος κλείνει 6 χρόνια στη θέση αυτή τον επόμενο Ιούνιο, και ενώ είναι συνηθισμένο οι νεόι πρωθυπουργοί να διορίζουν πρόσωπα εμπιστοσύνης τους για προέδρους των κεντρικών τραπεζών, ένας αυξανόμενος αριθμός τραπεζιτών και επιχειρηματιών – επενδυτών υποστηρίζει ότι ο Προβόπουλος πρέπει να παραμέινει στη θέση του εξαιτίας της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης. Η υπόθεση της Proton όμως μπορέι να το αλλάξει αυτό.

Η συναλλαγή της Proton δείχνει το λόγο για τον οποίο ο Προβόπουλος αποτελεί μια τόσο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή έδειξε τις δυνατότητες του Προβόπουλου σε συνθήκες κρίσης και την προσπάθεια του για ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα. Από την άλλη, όμως, ρίχνει φως σε μια άλλη πλευρά, αυτή ενός συνεχόμενου πάρε δώσε ανάμεσα σε κυβερνητικούς, τραπεζικούς και επιχειρηματίες, το οποίο και θεωρείται από πολλούς ο λόγος και η πηγή του κακού για την σημερινή κατάσταση της χώρας”, υπογραμμίζεται.

Εκείνη τη περίοδο ο Λαυρεντιάδης καθόταν σε ένα χρέος 2 δισ., ενώ η Πειραιώς του Σάλλα ήθελε να δώσει το 31% των μετοχών της Proton, την οποία είχε αγοράσει το 2008.

Η συμφωνία αυτή, όπως την είδε ο Προβόπουλος, θα έλυνε δυο προβλήματα. Θα έδινε στην Πειραιώς ρευστό χρήμα που χρειαζόταν αλλά και στην Proton ένα νέο ιδιοκτήτη ο οποίος είχε υποσχεθεί να επενδύσει σε αυτήν και να την σταθεροποιήσει σαν ίδρυμα.

Ο ρόλος Προβόπουλου και οι κινήσεις Λαυρεντιάδη

Επίσης, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για το ρόλο που έπαιξαν στην υπόθεση Proton ο κ. Προβόπουλος, ο Λαυρεντιάδης και ο Μιχάλης Σάλλας. Μάλιστα η εφημερίδα δημοσιεύει μια συνομιλία μεταξύ Σάλλα και Λαυρεντιάδη, όπου ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς φέρεται να διαβεβαιώνει τον κ. Λαυρεντιάδη, ότι θα πάρει τον καλό του φίλο, Γιώργο Προβόπουλο.

“Η συμφωνία της Proton ανακοινώθηκε στις 29 Δεκ 2009. Την επόμενη μέρα ο Λαυρεντιάδης έστειλε 71 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, σύμφωνα με την έκθεση του εισαγγελέα, παρόλο που η συμφωνία δεν είχε ακόμα επισημοποιηθεί από το ελεγκτικό της ΤτΕ.

Ενώ περνούσαν οι εβδομάδες όμως χωρίς τη συμφωνία του ελεγκτικού της ΤτΕ, ο Λαυρεντιάδης ανησύχησε ότι δεν θα πάρει τον έλεγχο της τράπεζας. Ο Λαυρεντιάδης κατέθεσε στους εισαγγελείς ότι τότε συναντήθηκε με τον Σάλλα, τον πρόεδρο της Πειραιώς, στα τέλη Μαρτίου και τον ενημέρωσε ότι ήθελε να αποχωρήσει από την συμφωνία.

Μην το κάνεις αυτό του είπε ο Σάλλας και σύμφωνα με την πλευρά του Λαυρεντιάδη: »Άσε με να πάρω ένα τηλέφωνο τον καλό μου φίλο Γ. Προβόπουλο. Θα κάνει ότι χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί αυτή η συμφωνία». Λίγες μέρες μετά εγκρίθηκε η συμφωνία”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τι υποστηρίζει ο Προβόπουλος

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στους ισχυρισμούς του κ. Προβόπουλου, αναφορικά με την υπόθεση, όσο και στους χαρακτηρισμούς χρησιμοποιεί ο κεντρικός Τραπεζίτης εκ των υστέρων για τον κ. Λαυρεντιάδη.

“Η βάση της υποστήριξης του Προβόπουλου είναι ότι την εποχή της συμφωνίας τον Μάρτη του 2010 ο Λαυρεντιάδης φερόταν να έχει ισχυρή φήμη ως επιχειρηματίας για να μπορεί να γίνει δεκτός ως νέος ιδιοκτήτης τράπεζας. Αυτό όμως δεν ίσχυε και για την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου η οποία είχε αρνηθεί την προσπάθεια του Λαυρεντιάδη να αγοράσει μια κυπριακή τράπεζα εκείνη την περίοδο, υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά του αμφισβητούνταν.

Εκ των υστέρων, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι αποδέχεται το γεγονός ότι ο κ. Λαυρεντιάδης ήταν κακός ηθοποιός. Αλλά ο ίδιος απορρίπτει την αιτίαση ότι η πώληση της Proton και οι ενέργεις της Πειραιώς στην Κύπρο αποκαλύπτουν ευνοιοκρατία στον πρώην εργοδότη του ή σε ελληνικές τράπεζες εν γένει.

« Η πρώτη και μοναδική μου έγνοια ήταν να διασφαλίσω την σταθερότητα του τραπεζικού τομέα» είπε ο Προβόπουλος. Ο Σάλλας της Πειραιώς ήταν έτοιμος να πάρει ρίσκα που άλλοι δεν ήταν διατεθειμένοι να πάρουν”, σημειώνεται.

Την ίδια ώρα ο κ. Λαυρεντιάδης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι είναι αθώος, σημειώνει η εφημερίδα, και καρφώνει Προβόπουλο και Σάλλα.

«Αν είμαι εγώ ένοχος» είπε επανειλημμένα στους κυβερνητικούς εισαγγελείς, «τότε άλλο τόσο ένοχοι είναι ο Σάλλας και ο Προβόπουλος”.

Διαβάστε το δημοσίευμα των New York Times εδώ

Διαβάστε σχετικά

Γ. Προβόπουλος: O Mr “Σιλωάμ” που «ξεπλένει» τραπεζίτες και πολιτικό σύστημα

ΗΟΤ DOC: Ο Αρχιερέας της τραπεζικής διαπλοκής

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…