Newsroom

Newsroom

Είναι η Κεταμίνη το νέο Θαυματουργό Φάρμακο;

Η Danielle Cosgrove αναπαύεται στο κρεβάτι του νοσοκομείου παρέα με τον ενδοφλέβιο ορό και ξαφνικά οι τοίχοι αρχίζουν να λιώνουν.…

ketamini

Η Danielle Cosgrove αναπαύεται στο κρεβάτι του νοσοκομείου παρέα με τον ενδοφλέβιο ορό και ξαφνικά οι τοίχοι αρχίζουν να λιώνουν. Τα φάρμακα έπιασαν.

«Ήταν πολύ, πολύ τρομακτική εμπειρία», δηλώνει η μικρόσωμη 27χρονη για την πρώτη της εμπειρία με την ενδοφλέβια κεταμίνη. Πρόκειται για μια όλο και πιο δημοφιλής, αλλά σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη θεραπεία για παθήσεις που κυμαίνονται από κατάθλιψη έως ανίατους πόνους, την οποία υποστηρίζει φανατικά η Danielle. «Νόμιζα ότι oι τοίχοι ήταν φτιαγμένοι από άχνη και έλιωναν πάνω μου προσπαθώντας να με πνίξουν».

Για την Danielle, το μόνο χειρότερο από τις ψευδαισθήσεις, είναι ο σταθερός, βασανιστικός πόνος, το βασικό σύμπτωμα του Συνδρόμου Σύνθετου Περιφερειακού Πόνου, μιας σπάνιας νευρολογικής διαταραχής που απόκτησε η 27χρονη ύστερα από ατύχημα με γουρούνα στο Κατάρ το 2010. Πειραματίστηκε με μια σειρά από επεμβατικές θεραπείες, ακόμη και με ισχυρά οπιοειδή, χωρίς όμως να μπορέσει να δώσει τέλος στον πόνο. Ως τελευταία λύση, στράφηκε στη θεραπεία με ενδοφλέβια κεταμίνη το 2011.

«Φανταστείτε την ένταση του πόνου να φτάνει το 10 στα 10. Αφού αναπτυχθεί η νόσος κάθε φυσικός πόνος αυξάνεται τρομακτικά», εξηγεί ο Δρ Enrique Aradillas Lopez, προστατευόμενος του Aμερικανού «πατέρα» της θεραπείας με ενδοφλέβια κεταμίνη, Δρ Robert Swartzmann και υψηλόβαθμος γιατρός στο τμήμα νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Drexel.

«Οι νευρώνες που έχουν επηρεαστεί βρίσκονται σε μια σταθερή κατάσταση διέγερσης», εξηγεί ο Δρ Aradillas Lopez. «Η κεταμίνη αναστέλλει τους υποδοχείς NMDA και δίνει την ευκαιρία στο νευρώνα να επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν. Κατά κάποιο τρόπο, κάνει επανεκκίνηση στο σύστημα αντιμετώπισης πόνου του οργανισμού σας».

Η απόγνωση ήταν αυτό που ώθησε τη Danielle στο ναρκωτικό του δρόμου – το Special K – το οποίο απέφευγε ως φοιτήτρια στο Λονδίνο. Από την έναρξη της θεραπείας, μετακινείται μεταξύ του σπιτιού της στο Τέξας και τα νοσοκομεία, αρχικά στο Σικάγο και στη συνέχεια στη Φιλαδέλφεια, υποβάλλοντας τον εαυτό της σε δεκάδες ενέσεις κεταμίνης και συνεχόμενες ημέρες τρομακτικών τριπ. Στην τσάντα της έχει πάντα χάπια και ρινικό σπρέι κεταμίνης. Για εκείνη και αμέτρητους άλλους, το ηρεμιστικό αλόγων που μετατράπηκε σε trippy ναρκωτικό, είναι το μόνο φάρμακο που λειτουργεί.

«Είναι ένα πολύτιμο φάρμακο [ως παυσίπονο]»,  δήλωσε ο συνταγματάρχης Chester «Trip» Buckenmaier III, στρατιωτικός γιατρός που υπερασπίστηκε την κεταμίνη ως πρώτης κατηγορίας φάρμακο για την αντιμετώπιση του πόνου στους αμερικανούς στρατιώτες που τραυματίστηκαν στη μάχη. «Η κεταμίνη ήταν κάτι σαν λύση ανάγκης όταν όλα τα άλλα είχαν φτάσει στο όριο – και είχαν αποτύχει».

Η θεραπεία με ενδοφλέβια κεταμίνη ξεκίνησε το 1999 και κατά την τελευταία δεκαετία υπάρχει μια άνοδος των όλο και πιο ανορθόδοξων χρήσεων για αυτό το αναισθητικό χειρουργείου – μάλιστα μόνο κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ο αριθμός των αμερικανικών κλινικών που προσφέρουν εγχύσεις κεταμίνης για τη θεραπεία των πάντων, από ινομυαλγίες, διατροφικές διαταραχές, μέχρι και για ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αυξάνεται συνεχώς.

Ο Δρ Aradillas Lopez ανέφερε περισσότερες από δέκα νέες κλινικές που κάνουν ενέσεις κεταμίνης στους ασθενείς των εξωτερικών ιατρείων τους. Ο συνταγματάρχης Buckenmaier δεν μπορούσε να υπολογίσει πόσα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν υιοθετήσει τη θεραπεία με ενδοφλέβια κεταμίνη – αλλά αναφέρει ότι ρωτά για τα πρωτόκολλα περίπου μία φορά την εβδομάδα. Ο Δρ Philip Getson, ένας άλλος γιατρός που συνδέεται με το πανεπιστήμιο του Drexel, ο οποίος ασκεί ιατρική στο New Jersey, τοποθετεί τον αριθμό των κλινικών κοντά στις 60.

«Πρόκειται ίσως για το αντικαταθλιπτικό φάρμακο με τις λιγότερο σημαντικές παρενέργειες από οποιοδήποτε άλλο αντικαταθλιπτικό που βρίσκεται σήμερα σε χρήση», είπε ο Δρ Glen Brooks, ο αναισθησιολόγος που άνοιξε το New York Ketamine Infusions Center στο κέντρο του Μανχάταν, για τη θεραπεία ασθενών με κατάθλιψη, πριν από δύο χρόνια. «Οι περισσότεροι από τους ασθενείς μου έχουν τάσεις αυτοκτονίας. Οι περισσότεροι έχουν αποτύχει στην ηλεκτροσπασμοθεραπεία και τη διακρανιακή μαγνητική διέγερση, παρ’ όλα αυτά όμως, παρατηρώ έναν σημαντικό αριθμό ασθενών που ανταποκρίνονται θετικά στη κεταμίνη».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φάρμακο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με άλλα αντικαταθλιπτικά, ρυθμίζοντας τη δραστηριότητας συγκεκριμένων ηλεκτροχημικών στον εγκέφαλο. Η διαφορά, όπως εξήγησε ο Δρ Brooks, είναι ότι ενώ άλλα αντικαταθλιπτικά επιδρούν σε μονοαμίνες, όπως η σεροτονίνη, η νορεπινεφρίνη, η ντοπαμίνη, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μόλις το 15% των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, η κεταμίνη στοχεύει στο γλουταμινικό οξύ, ένα αμινοξύ που αντιπροσωπεύει το 50% του νευρικού ιστού στο σώμα. Πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά SSRIs από τον ασθενή, αλλά μία και μοναδική ένεση με Special K, μπορεί να κρατήσει έναν ασθενή χαμογελαστό για μήνες.

«Η μόνη πραγματική παρενέργεια της κεταμίνης είναι κατά τη διάρκεια της ίδιας της έγχυσης: Ο ασθενής βιώνει μια εξωσωματική εμπειρία», δηλώνει ο Brooks. «Οι περισσότεροι ασθενείς την απολαμβάνουν πραγματικά. Οι νέοι ασθενείς που ακούνε μουσική στα ακουστικά τους μπορεί πραγματικά να μπουν σε αυτή την εξωσωματική φάση». 
Sonja Sharp
http://www.vice.com/gr/

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

apofiti

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, η νεαρή απόφοιτη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, απεικονίζεται με το πτυχίο…

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

InCollage 20240426 174104583

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

Το παράπονο του προς τον Γιάννη Καλλιάνο εξέφρασε ο συντονιστής διευθυντής Β' ΜΕΘ του Παπανικολάου

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

δικαστηριο

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Δεν απολύθηκε μία δικαστής η οποία είχε μεν καθυστερήσεις λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά τις…