Δεν εκδίδονται οι τούρκοι αξιωματικοί

Τη μη έκδοση και των οκτώ τούρκων αξιωματικών αποφάνθηκαν τα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου, ανακοινώνοντας μετά τις 15:00 τις αποφάσεις τους. Και για τους οκτώ αποφασίστηκε η άρση της κράτησής τους, εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η Άγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος των οκτώ στρατιωτικών.

5889fde91dc5243e1d8b4f74

Για έξι από τους αξιωματικούς η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη, ενώ για τους υπόλοιπους δύο μόνο ένα μέλος της σύνθεσης μειοψήφησε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το δικαστήριο δέχθηκε τα επιχειρήματα των εκζητούμενων ότι δηλαδή η τυχόν έκδοσή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους, αφού θα έπεφταν θύματα βασανιστηρίων από τα μέσα καταστολής της γείτονας χώρας. Οι τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονταν στην αίθουσα και με συγκίνηση άκουσαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η απόφαση κλείνει οριστικά και αμετάκλητα την υπόθεση, καθώς ο νόμος ορίζει πως αρνητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου δεν αναιρούνται ούτε αλλάζουν.

Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω αξιωματικοί προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο τύπου Black Hawk την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, με τη γείτονα χώρα να τους κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα κατάληψης της εξουσίας.

Την περασμένη Δευτέρα ήταν προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποφάσεων των Ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου για την έκδοση ή μη των 8 Τούρκων, αλλά λόγω ασθενείας ενός μέλους μιας εκ των συνθέσεων των Ποινικών Τμημάτων, αλλά και λόγω μη ολοκλήρωσης των διασκέψεων, είχε αναβληθεί για σήμερα το μεσημέρι. 

Σημειώνεται ότι το αίτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών για πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα θα συζητηθεί τον προσεχή Μάρτιο.

Δηλώσεις των συνηγόρων των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Οι δύο συνήγοροι των 8 Τούρκων στρατιωτικών, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, με τις οποίες κρίθηκε ότι δεν θα εκδοθούν στην γείτονα χώρα οι «8», προέβησαν στις κάτωθι δηλώσεις:

Χρίστος Μυλωνόπουλος

«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς.

Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους.

Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».

Όμηρος Ζέλιος

«Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ένταλμα σύλληψης εξέδωσε η Άγκυρα σε βάρος των τούρκων στρατιωτικών

Με ένταλμα σύλληψης εις βάρος των οκτώ τούρκων στρατιωτικών απαντά στην απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοσή τους η Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Τουρκία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος των στρατιωτικών μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του ελληνικού δικαστηρίου.

«Σκάνδαλο» στη μη έκδοση των 8 βλέπουν τουρκικά ΜΜΕ

Στο μεταξύ, τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν “σκάνδαλο” την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Ελλάδας. Η ιστοσελίδα Haberturk χαρακτήρισε σοκαριστική την απόφαση του Άρειου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

«Απόφαση-σοκ» γράφει χαρακτηριστικά η τουρκική ιστοσελίδα. «Η Ελλάδα δεν εκδίδει τους οκτώ πραξικοπηματίες», σημειώνεται στο ρεπορτάζ και υπογραμμίζεται ότι «ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μη στείλει πίσω στην Τουρκία τους οκτώ στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μια μέρα μετά το πραξικόπημα που έκανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν». 

Για «απόφαση – σκάνδαλο» κάνει λόγο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα SABAH σε μια πρώτη αντίδρασή της.

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

ΜΑΤπΡέντη

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας ακόμη εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης των χουλιγκαν…

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…