Newsroom

Newsroom

Με φορείο στο δικαστήριο ο Μουμπάρακ

Ο 83χρονος έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου αρνήθηκε τις κατηγορίες για συνέργεια σε δολοφονίες διαδηλωτών και διαφθορά. Μαζί του δικάζονται οι…

egypt

Ο 83χρονος έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου αρνήθηκε τις κατηγορίες για συνέργεια σε δολοφονίες διαδηλωτών και διαφθορά. Μαζί του δικάζονται οι γιοι του Αλάα και Γκαμάλ, ο πρώην υπ. Εσωτερικών, Χαμπίμπ αλ Αντλι, και 6 ακόμα πρώην αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας
Ολες τις κατηγορίες αρνήθηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ μέσα από το ειδικά διαμορφωμένο κελί που στήθηκε για την πολύκροτη δίκη στην Αστυνομική Ακαδημία του Καΐρου, την ώρα που ολόκληρη η Αίγυπτος και ο αραβικός κόσμος παρακολουθούσαν τις πρώτες εικόνες από τη δίκη ενός εκ των δικτατόρων που ήρθαν αντιμέτωποι με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις της “Αραβικής Ανοιξης”.
Απέξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, ενώ υποστηρικτές του Μουμπάρακ και άνθρωποι που είναι εναντίον του συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα να επέμβει ο στρατός και να τραυματιστούν 61 άνθρωποι!
Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον -ξαπλωμένο σε κρεβάτι νοσοκομείου- Μουμπάρακ ήταν αυτές της συνέργειας για δολοφονία διαδηλωτών καθ’ όλη την προηγούμενη δεκαετία (και την περίοδο της εξέγερσης), αλλά και για διαφθορά. Δίπλα στον 83χρονο ανατραπέντα πρόεδρο της Αιγύπτου, κάθονταν οι γιοι του, Αλάα και Γκαμάλ, κρατώντας αντίγραφα του κορανίου, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Χαμπίμπ αλ Αντλι, και 6 ακόμα πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Χόσνι Μουμπάρακ ήταν αυτός που έδωσε την εντολή στον Αντλι να χρησιμοποιήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματικά πυρά εναντίον των εξεγερμένων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 846 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 6.000 διαδηλωτές.
Μάλιστα όπως τόνισε, ο Μουμπάρακ είχε “πρόθεση να σκοτώσει διαδηλωτές σε διάφορες επαρχίες όπου πραγματοποιήθηκαν ειρηνικά συλλαλητήρια”. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κατηγορία αυτή επισύρει θανατική ποινή και γι’ αυτό ένας από τους δικηγόρους των θυμάτων ζήτησε να επιβληθεί στον Αντλι η εσχάτη των ποινών.
Η υπεράσπιση ζήτησε να καταθέσει ως μάρτυρας ο πρόεδρος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που κυβερνά την Αίγυπτο μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, στρατηγός Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάβι.
ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ, ΠΑΡΑ ΤΗ ΔΙΚΗ
“Το καθεστώς Μουμπάρακ δεν έχει ακόμα ανατραπεί”
Στις 15 Αυγούστου θα είναι η επόμενη δικάσιμος για τον Χόσνι Μουμπάρακ και τους δύο γιους του, ενώ για τον Αντλι και τους άλλους 6 αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά, αποφάσισε χθες ο δικαστής Αχμέντ Ρεφάα. Παρότι, όμως, η δίκη ξεκίνησε και αναμένεται η συνέχεια, αρκετοί Αιγύπτιοι, σύμφωνα με τις αναφορές από τη χώρα, δεν φαίνονται ικανοποιημένοι, μόνο με αυτήν την εξέλιξη.
Σύμφωνα με τον μπλόγκερ Χοσάν Χαμαλαβί, ο οποίος συμμετείχε στις κινητοποιήσεις εναντίον του καθεστώτος, “είναι γελοίο να δικάζεται ο ηγέτης της χώρας, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Αμυνάς του κυβερνάει ακόμα τη χώρα και οι πιστοί στρατηγοί του διευθύνουν αυτό το σόου”. Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι μπορεί οι στρατηγοί να κέρδισαν μια μικρή εκεχειρία με τους διαδηλωτές με τη δίκη αυτή, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η ανατροπή του καθεστώτος δεν έχει επιτευχθεί.
Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η κλήση από την υπεράσπιση του στρατηγού Τανταβί να καταθέσει ως μάρτυρας θα είναι κρίσιμης σημασίας για την εξέλιξη των γεγονότων στην Αίγυπτο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
http://www.ethnos.gr

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

apofiti

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, η νεαρή απόφοιτη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, απεικονίζεται με το πτυχίο…

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

InCollage 20240426 174104583

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

Το παράπονο του προς τον Γιάννη Καλλιάνο εξέφρασε ο συντονιστής διευθυντής Β' ΜΕΘ του Παπανικολάου

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

δικαστηριο

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Δεν απολύθηκε μία δικαστής η οποία είχε μεν καθυστερήσεις λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά τις…