Newsroom

Newsroom

Ζελένσκι: Αν είχαμε μαχητικά και πυροβολικό θα απελευθερώναμε τη Μαριούπολη

Ο τομέας του λιμανιού της Μαριούπολης έπεσε στα χέρια της ρωσικής πλευράς, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές

mariupol 4 800x509 1

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στο βραδινό διάγγελμά του ότι η χώρα του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη, που θεωρείται πως οδεύει να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.

«Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», είπε.

«Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δεν θα γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το dpa και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντανιέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε νωρίτερα χθες ότι ο τομέας του λιμανιού της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και εβδομάδες, έπεσε στα χέρια της ρωσικής πλευράς.

Οι αυτονομιστές προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να αποσπάσουν τη Μαριούπολη, αστικό κέντρο στρατηγικής σημασίας λόγω της τοποθεσίας του, πάνω στην Αζοφική Θάλασσα, από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

Αξιωματικοί δυτικών κρατών παρατηρούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στις συγκρούσεις σε αστικό περιβάλλον.

Μολαταύτα ο επικεφαλής των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κοπεί η σύνδεση με τα στρατεύματα που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, διαψεύδοντας πληροφορίες κατά τις οποίες οι ουκρανοί πεζοναύτες στην πόλη δεν έχουν καμία επαφή με την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων

Το ουκρανικό τάγμα Αζόφ κατήγγειλε εξάλλου χθες Δευτέρα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Άγνωστη ουσία ερρίφθη από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) στην πόλη, όπου μαίνονται μάχες, ανέφερε το τάγμα των ουκρανών ακροδεξιών μέσω Telegram χθες. Τα θύματα αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχή του συντονισμού της κίνησης, κατά την ίδια πηγή.

Το δημόσιο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Suspilne ανέφερε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από επίσημες πηγές. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο βραδινό διάγγελμά του ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς να πει ότι χρησιμοποιήθηκαν ήδη τέτοια.

Το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις ερίζουν ότι η πιθανότητα η Ρωσία να κάνει χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο είναι «πολύ υψηλή».

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ανέφερε ότι η χώρα της «συνεργάζεται επειγόντως» με «εταίρους» της στο πεδίο προκειμένου «να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες» για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων.

«Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα αποτελούσε απάνθρωπη κλιμάκωση σε αυτή τη σύρραξη και θα φροντίσουμε ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν και το καθεστώς του να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

Πρωτοφανείς δηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας: «Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει»(video)

βερτζοπουλος

Πρωτοφανείς δηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας: «Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει»(video)

Απόψεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, εξέφρασε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

«Λευκός καπνός» για τον τελικό κυπέλλου Ελλάδος: Oριστικά το Σάββατο 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό

5732019

«Λευκός καπνός» για τον τελικό κυπέλλου Ελλάδος: Oριστικά το Σάββατο 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό

Η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον…

Δικαίωση 18 χρόνια μετά: Στη φυλακή γνωστός δικηγόρος της Αθήνας για βιασμό ανηλίκων (Video)

βιασμος 2

Δικαίωση 18 χρόνια μετά: Στη φυλακή γνωστός δικηγόρος της Αθήνας για βιασμό ανηλίκων (Video)

«Η δικαιοσύνη έδωσε μια ομόφωνη και πολύχρονη καταδίκη σε έναν επικίνδυνο άνθρωπο, πράγμα που μας…

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Άνθρωπο της ΝΔ έδειξε ο Θεοδωρόπουλος – Εκτεθειμένο το Μαξίμου

misel

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Άνθρωπο της ΝΔ έδειξε ο Θεοδωρόπουλος – Εκτεθειμένο το Μαξίμου

Σημειώνεται, ότι το στέλεχος που υπέδειξε ο Θεοδωρόπουλος, διαφοροποιείται από τις αρχικές διαρροές του Μεγάρου…