Zantac: Τεράστιες αποζημιώσεις 100 εκατ. δολαρίων μετά από 4.000 αγωγές στις ΗΠΑ – Συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο (Έγγραφα)

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 25.000 δολαρίων σε κάθε χρήστη.

Zantac FAQs img

Μία ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση απασχολεί τα τελευταία χρόνια πολιτειακά δικαστήρια στις ΗΠΑ, καθώς χιλιάδες πρώην χρήστες του γνωστού φαρμάκου «Zantac» έχουν καταθέσει αγωγές αποζημίωσης που συνδέουν το φάρμακο με τον καρκίνο. Μάλιστα η εταιρεία Sanofi, ο γαλλικός φαρμακευτικός κολοσσός που παρήγαγε και πωλούσε το Zantac, συμφώνησε να πληρώσει περί τα 100 εκατ. δολάρια σε 4.000 ενάγοντες προκειμένου να διευθετήσει τις αγωγές αποζημίωσης που έχουν καταθέσει σε βάρος της Sanofi και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 25.000 δολαρίων σε κάθε χρήστη. Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε η Sanofi υποστηρίζει ότι προβαίνει σε διακανονισμό για «να αποφύγει τα έξοδα και τη συνεχή απόσπαση της προσοχής της από τις δικαστικές διαδικασίες». Ωστόσο, το συνολικό ποσό της πληρωμής θα εξαρτηθεί από το πόσοι από τους 4.000 ενάγοντες θα επιλέξουν να αποδεχτούν την προσφορά διακανονισμού ή θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα.

Το Zantac έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία από το 2019. Λίγες εβδομάδες πριν, ανεξάρτητο εργαστήριο ανακοίνωσε δημόσια ότι εντόπισε στο φάρμακο την πιθανή καρκινογόνο ουσία Νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA). Ειδικότερα σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα  η έρευνα του εργαστηρίου έδειξε ότι το δραστικό συστατικό του Zantac – η ρανιτιδίνη – σχημάτιzε το NDMA με την πάροδο του χρόνου ή σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τα ευρήματα τον Απρίλιο του 2020 και διέταξαν να βγει το φάρμακο από την αγορά. Όπως και έγινε. Στη συνέχεια η Sanofi κέρδισε την έγκριση να επιστρέψει το Zantac στα ράφια των καταστημάτων των ΗΠΑ, αλλά χωρίς ρανιτιδίνη. Στο πλαίσιο αυτό το Zantac παρασκευάζεται με φαμοτιδίνη, το δραστικό συστατικό του ανταγωνιστικού Pepcid.

20.000 αγωγές στο Ντέλαγουερ

Η συμφωνία με τη Sanofi δεν «κλείνει» την υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 20.000 αγωγές σχετικά με το Zantac σε πολιτειακό δικαστήριο του Ντέλαγουερ. Οι ενάγοντες αναμένουν την απόφαση του δικαστή σχετικά με το αν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς των εναγόντων ότι το Zantac προκαλεί καρκίνο. Για παράδειγμα το 2022 το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντα απέρριψε περίπου 50.000 αγωγές που είχαν κατατεθεί μα παρόμοιους ισχυρισμούς.

Το documentonews.gr δημοσιεύει αποσπάσματα από μία εκ των χιλιάδων αγωγών αποζημίωσης που έχουν κατατεθεί σε δικαστήριο των ΗΠΑ κατά φαρμακευτικών εταιρειών που παρήγαγαν και πουλούσαν το Zantac. Μεταξύ αυτών η Sanofi που συμφώνησε να καταβάλλει περί τα 100 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο διακανονισμού.

zantac1

zantac2

zantazc3

zantac4

Όπως αναφέρεται σε αυτή, «το Zantac είναι η εμπορική ονομασία για τη ρανιτιδίνη, ένα φάρμακο που διαφημίστηκε και πωλήθηκε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ως ένα ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο για την καούρα και τη δυσπεψία». Μάλιστα κάποια στιγμή το συγκεκριμένο φάρμακο έφτασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις. Όπως επισημαίνεται, «πρόσφατες επιστημονικές μελέτες επιβεβαίωσαν αυτό που οι εναγόμενοι γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν πριν από δεκαετίες: η ρανιτιδίνη μετατρέπεται με την πάροδο του χρόνου και υπό φυσικές συνθήκες σε υψηλά επίπεδα Νιτροζοδιμεθυλαμίνη (“NDMA”), ένα καρκινογόνο που είναι ισχυρό και επικίνδυνο».

Το 2019 εργαστήριο πραγματοποίησε μία σειρά από δοκιμές στο Zantac. Κατά την έρευνα, «ανακάλυψε τη σύνδεση μεταξύ ρανιτιδίνης και NDMA και ότι η ίδια η ρανιτιδίνη είναι ασταθής και μπορεί να διασπαστεί σε NDMA, ιδιαίτερα στο περιβάλλον του στομάχου». Την 1η Απριλίου του 2020 η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων «ζήτησε την απόσυρση του Zantac και όλων των άλλων προϊόντων που περιέχουν ρανιτιδίνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενη απαράδεκτα επίπεδα NDMA στα εν λόγω φάρμακα».

Σύμφωνα με την αγωγή αποζημίωσης «οι εναγόμενοι, μεταξύ άλλων, σχεδίασαν, κατασκεύασαν, διέθεσαν, πακετάρισαν, επισήμαναν, εμπορεύτηκαν και/ή πούλησαν το Zantac χωρίς τις κατάλληλες ημερομηνίες λήξης και την κατάλληλη συσκευασία- παρέλειψαν να δεν διασφάλισαν τις κατάλληλες συνθήκες για την κατασκευή, τη μεταφορά, το χειρισμό και την αποθήκευση του Zantac και παρέλειψαν να γνωστοποιήσουν ουσιώδη γεγονότα σχετικά με την ασφάλεια του Zantac και τους κινδύνους  που συνδέονται με την προβλεπόμενη χρήση του».

Πηγή: documentonews.gr

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…