Πλήθος πιστών και κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου σε όλη τη χώρα

Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα της υπέρτατης θυσίας και «άκρας ταπεινώσεως» του Κυρίου, οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα

apokathilosi

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής κορυφώνεται το Θείο Δράμα της Μεγάλης Εβδομάδας και των Παθών του Χριστού με την περιφορά του Επιταφίου .

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας καθώς η Εκκλησία τιμά την Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και την Ακολουθία του Επιταφίου.

Το πρωί έγινε η αποκαθήλωση όπου ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι ενώ από αργά το βράδυ της Μ Πέμπτης έχει στολιστεί ο Ιερός Επιτάφιος με την άνθη της υπαίθρου που φέρνουν οι γυναίκες έτσι ώστε να τοποθετηθεί το Άγιο Σώμα του. . . . . . . Κυρίου.

Θεσσαλονίκη: Πλήθος πιστών στην περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Μηνά

Σε κλίμα κατάνυξης και με πλήθος πιστών βρίσκεται αυτήν την ώρα η περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Ναού Αγίου Μηνά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η περιφορά ως είθισται, γίνεται νωρίτερα από κάθε άλλη εκκλησία της πόλης, ώστε να την παρακολουθήσουν και οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου, τα οποία θα είναι σήμερα ανοιχτά μέχρι τις 19:00.

επιτάφιος
επιτάφιος

Κατάνυξη στην περιφορά επιταφίου στην ιστορική μονή Καισαριανής

Ένας μοναδικός και ξεχωριστός επιτάφιος γίνεται κάθε χρόνο στην Ιερά Μονή Μονή Εισοδίων Θεοτόκου στο δάσος Καισαριανής.

Περιφορά Επιταφίου στη Μονή Καισαριανής

Η περιφορά γίνεται το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, στην ιστορική εκκλησία που είναι του 11 αιώνα μ.Χ και πάντα με την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς αποτελεί φυλασσόμενο μνημείο.

Θεσσαλονίκη: Περιφορά Επιταφίου στον Κοιμητηριακό Ναό της Αναστάσεως

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης και κατά την οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, νωρίς το απόγευμα, η περιφορά του επιταφίου στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Αρκετοί πιστοί βρέθηκαν νωρίς στα κοιμητήρια, ανάβοντας τα καντήλια των κεκοιμημένων συγγενών τους και τελώντας τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους.

 

αποκαθ

Κοζάνη: Πομπή προς το «Γολγοθά»

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, τελέστηκε και φέτος σύμφωνα με την ΕΡΤ στο Δρυόβουνο Κοζάνης η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου στο λόφο που οι ντόπιοι αποκαλούν Γολγοθά.

Μετά τη λειτουργία των μεγάλων ωρών πιστών έρχονται από τον ιερό ναό του Αγίου Μηνά και με πομπή πηγαίνουν προς το “Γολγοθά”. Μετά την Αποκαθήλωση, οι μυροφόρες, παραλαμβάνουν το σώμα του Εσταυρωμένου και το μεταφέρουν και πάλι στον ιερό ναό του χωριού όπου προσκυνούν οι πιστοί.

Τρίπολη: Επιτάφιος από ένα εκατομμύριο πέρλες

Ο Επιτάφιος του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Βασιλείου Τρίπολης κάθε χρόνο αποτελεί έργο τέχνης. Δεν στολίζεται με λουλούδια, όπως συνηθίζεται, αλλά διακοσμείται στις τέσσερις πλευρές του με περίτεχνα σχέδια και παραστάσεις από τη μεγάλη εκκλησία της Κωνσταντινούπολης. Διάκοσμος από ένα εκατομμύριο πέρλες. Σύμφωνα με τον Προιστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Βασιλείου Τρπόλεως, είναι ιδέα που αποτελείται από το 2012 και προσελκύει πλήθος προσκυνητών.

Αλμυρός Βόλου

Η ανάσταση της Αποκαθήλωσης, συνεχίζει κάθε χρόνο και στους πρόποδες της Όθρυος, όπου στον Λόφο της Παναγίας Ξενιάς , χιλιάδες πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν το Σώμα του Χριστού, πάνω στον Σταυρό.
Στον επονομαζόμενο λόφο του Γολγοθά , της επαρχίας Αλμυρού, το Σώμα του Κυρίου τυλίγεται στο λευκό σεντόνι για να ενταφιαστεί σε σπιλιά της περιοχής, μέχρι την επόμενη μέρα της Ανάστασης.

Κέρκυρα: Περιφορά Επιταφίων με χορωδίες και μπάντες

Στην πανέμορφη Κέρκυρα με τα ιδιαίτερα έθιμα του Πάσχα, όλες οι εκκλησίες της πόλης περιφέρουν τους Επιταφίους τους, με τη συμμετοχή μουσικών σχημάτων. Οι χορωδίες των Ιερών Ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, καθώς και η Δημοτική Χορωδία, ψάλλουν κατανυκτικά τα «Εγκώμια», ενώ οι μπάντες των φιλαρμονικών ερμηνεύουν διασκευές από κλασικά έργα, όπως είναι η «Εις Άδου Κάθοδος».

Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα της υπέρτατης θυσίας και «άκρας ταπεινώσεως» του Κυρίου, οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα.

 

Λαμία-Δηλητηρίαση μαθητών: Τι ανακοίνωσε η εταιρεία που φτιάχνει τα σχολικά γεύματα

λαμια δηλητηριαση

Λαμία-Δηλητηρίαση μαθητών: Τι ανακοίνωσε η εταιρεία που φτιάχνει τα σχολικά γεύματα

Την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης ζήτησαν ορισμένοι γονείς, οι οποίοι μετέβησαν στον εισαγγελέα Λαμίας, ενώ…