Newsroom

Newsroom

Τελεσίγραφο του Iσραήλ: Μια εβδομάδα προθεσμία στη Χαμάς για τους ομήρους αλλιώς επιτίθεται στη Ράφα

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλεί εδώ και μήνες να εισέλθει στη Ράφα.

tanks israel

Το Ισραήλ έχει δώσει στη Χαμάς προθεσμία μιας εβδομάδας για να δεχτεί συμφωνία για τους ομήρους, αλλιώς θα εξαπολύσει την επίθεση που έχει υποσχεθεί εδώ και καιρό στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα δεν διευκρινίζει πότε δόθηκε το τελεσίγραφο, αλλά επικαλείται Αιγύπτιους αξιωματούχους. Σύμφωνα με το τελεσίγραφο η Χαμάς έχει περιθώριο μέχρι την άλλη Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλεί εδώ και μήνες να εισέλθει στη Ράφα.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

 

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πολιτική ηγεσία της Χαμάς έλαβε την τελευταία πρόταση από το Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο και αναμένεται να φτάσει στο Κάιρο τις επόμενες ημέρες για να τη συζητήσει περαιτέρω. Ωστόσο, οι κατεξοχήν ηγέτες της οργάνωσης στη Γάζα – και συγκεκριμένα ο Γιαχία Σινουάρ – δεν έχουν ακόμη απαντήσει στην πρόταση, ενώ δεν ήταν σαφές αν την έχουν δει καν, καθώς κρύβονται σε σήραγγες κάτω από τη Γάζα.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal η Χαμάς διαφωνεί με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την εκεχειρία καθώς επιθυμεί μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία ενισχυμένη από αμερικανικές εγγυήσεις ότι το Ισραήλ θα σεβαστεί τους όρους της και φοβάται ότι η τρέχουσα πρόταση θα επιτρέψει στο Ισραήλ να ξαναρχίσει τις μάχες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η προσφορά θα περιλαμβάνει μια πρώτη φάση διάρκειας έως και 40 ημερών κατά την οποία θα απελευθερωθούν έως και 33 Ισραηλινοί όμηροι. Περίπου σε αυτό το διάστημα, οι πλευρές θα ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η δεύτερη φάση θα διαρκούσε τουλάχιστον έξι εβδομάδες και θα έβλεπε τις πλευρές να συμφωνούν σε μια μεγαλύτερη απελευθέρωση ομήρων και να δεσμεύονται για μια περαιτέρω παύση των μαχών που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.

Η WSJ αναφέρει ότι η Χαμάς και το Ισραήλ εξακολουθούν επίσης να διαφωνούν για την επιστροφή των Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα, αν και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το Ισραήλ έχει συμφωνήσει στην επιστροφή των πολιτών της Γάζας στις περιοχές που έχουν εκκαθαριστεί από τις IDF. Όσον αφορά την ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας, οι πλευρές έχουν σε μεγάλο βαθμό συμφωνήσει μεταξύ τους.

Η WSJ αναφέρει ότι η Χαμάς πιθανότατα θα απαντήσει στην τελευταία πρόταση με μια δική της επικαιροποιημένη προσφορά, αντί να την απορρίψει ευθέως.

Ειδήσεις σήμερα:

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Σκρέκας: Χαμός στο Twitter με την ανάλυση του για το… βαρύ αρνί

Πορτοσάλτε: Επίθεση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όχι στον Ζούλα για το «κόψιμο» της λειτουργίας της Μ. Τετάρτης – Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (video)

Λαμία-Δηλητηρίαση μαθητών: Τι ανακοίνωσε η εταιρεία που φτιάχνει τα σχολικά γεύματα

λαμια δηλητηριαση

Λαμία-Δηλητηρίαση μαθητών: Τι ανακοίνωσε η εταιρεία που φτιάχνει τα σχολικά γεύματα

Την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης ζήτησαν ορισμένοι γονείς, οι οποίοι μετέβησαν στον εισαγγελέα Λαμίας, ενώ…