Newsroom

Newsroom

Zaha Hadid: Τα πιο εμβληματικά έργα της

Η Zaha Hadid έφυγε από τη ζωή αφήνοντας ένα πλούσιο έργο στον τομέα της αρχιτεκτονικής ως κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

56fe9c5c1dc524f4668b484a

Αγαπούσε την καινοτομία και τον δυναμισμό στη δουλειά της, ενώ ξεχώριζε με την προσωπικότητά της. Είχε σχεδιάσει και το Κέντρο Υγρού Στίβου που χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Έργα της Hadid, η οποία ήταν από τους βασικούς εκπροσώπους της σχολής της αποδόμησης, είναι επίσης το μουσείο MAXXI της Ρώμης, το Κέντρο Χαϊντάρ Αλίγιεφ στο Μπακού και συγκροτήματα κατοικιών στο Μανχάταν και τη Σιγκαπούρη.

Γεννήθηκε στη Βαγδάτη το 1950 και σπούδασε μαθηματικά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Αρχιτεκτονικής της Αρχιτεκτονικής Εταιρείας του Λονδίνου, απ’ όπου πήρε το πτυχίο της το 1977. Δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο, έργα του οποίου ήταν οι όπερες της Καντόνας και του Κάρντιφ, καθώς και η ράμπα απογείωσης του άλματος με σκι στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Πρίτσκερ, το 2004, και ήταν ιδιαίτερα περήφανη που το είχε κατακτήσει αυτή, μια γυναίκα. «Δεν είναι εύκολο» έλεγε «πολλές φορές οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Σημειώθηκε τρομερή πρόοδος τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουμε αυτές τις αλλαγές».

Ας ρίξουμε μία ματιά σε μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της. 







Hράκλειο: Χωρίς τέλος ο κύκλος ενδοοικογενειακής βίας- Χτύπησε και έσπρωξε τη σύντροφό του από τη σκάλα

1100 60343c25 6efb 49de 87e1 679834a1ac5a

Hράκλειο: Χωρίς τέλος ο κύκλος ενδοοικογενειακής βίας- Χτύπησε και έσπρωξε τη σύντροφό του από τη σκάλα

Θύμα ξυλοδαρμού κατήγγειλε ότι έπεσε από τον πρώην σύντροφό της μία γυναίκα από τη Ρουμανία,…