Ζάεφ: Ήρθε η ώρα των αποφάσεων, πρέπει να αναλάβουμε δράσεις

Οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων σχετικά με την ονομασία θα πρέπει να εστιάσουν στο μέλλον και των δύο χωρών, επισήμανε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

5ab540cc1dc5244a7f8b4649

«Έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων. Θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και να αναλάβουμε δράσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά στο να διευθετήσουμε το μοναδικό ανοιχτό ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει σε μια λύση που θα προσφέρει επαρκή αριθμό επιχειρημάτων στα θεσμικά όργανα και στην αντιπολίτευση, για να δει ότι αυτό θα είναι για το καλύτερο συμφέρον και των δύο χωρών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έχουν οι δύο χώρες, προωθείται μια κοινή ευρωπαϊκή αξία, την προώθηση των διμερών σχέσεων και των δεσμών εμπιστοσύνης.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων, και αν της κάνουμε καλύτερες μετά την διευκρίνηση του ζητήματος της ονομασίας, καθώς οι κάτοικοι των λαών μας, οι Ευρωπαίοι φίλοι μας και η διεθνής κοινότητα αναμένει μια λύση στο θέμα» υπογράμμισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ο Νίκος Κοτζιάς από την πλευρά του τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και με την παλαιότερη δημοκρατική παράδοση στην περιοχή, έχει μεγάλη ευθύνη για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, και ότι πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. 

Συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ

Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ.  

«Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, από τον οποίο θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς 

«Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, μακρόχρονα έχουν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Σε έναν έντιμο συμβιβασμό, όχι σε ένα σάπιο που λέω εγώ, αλλά σε έναν έντιμο, θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιος χαμένος. Αλλά, ασφαλώς, σε έναν συμβιβασμό -και αυτό αφορά και την Ελλάδα που θέλει έναν έντιμο συμβιβασμό- δεν μπορείς σε αυτόν να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου, ή μεταφυσικά πιστεύεις. Ρεαλιστικά και πραγματικά πρέπει να πάρεις αυτό που είναι το κύριο για εσένα, και να δώσεις αυτό που είναι το κύριο για τον άλλον. Και το κυριότερο, αυτό που είναι το κοινό συμφέρον για το μέλλον σου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. 


Συναντήσεις Κοτζιά με την πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στα γραφεία του VMRO.

Ο κ. Κοτζιάς προηγουμένως είχε συναντήσεις στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι καθώς και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, τους οποίους, όπως και τον κ. Μίτσκοσκι, επίσης ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό και αντάλλαξε απόψεις μαζί τους.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο κ. Κοτζιάς για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ στο κυβερνητικό μέγαρο και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι, στη Γενική Γραμματεία Ευρωπαΐκών Υποθέσεων, μετά τη δίωρη και πλέον συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του, Νικόλα Ντιμιτρόφ στο υπουργείο Εξωτερικών. 

Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, ο κ. Κοτζιάς τόνισε τη σημασία εξεύρεσης μιας «έντιμης» λύσης που θα έχει διάρκεια στο χρόνο, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ μολονότι αναγνώρισε τις δυσκολίες στη χώρα του, δεν απέκλεισε ούτε την αλλαγή του συντάγματος ούτε τη σύνθετη ονομασία σε μία λέξη.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών καθώς και ο υπουργός Άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Πολιτισμού Ρόμπερτ Αλαγκιόζοφσκι, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ, τίμησαν με την παρουσία τους και τη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

Οικογένεια Φύσσα για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Mέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής»

5777998

Οικογένεια Φύσσα για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Mέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής»

«Ο εν λόγω καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει επιδείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας από…

Η καλύτερη διασκευή του «Ζαριού» έγινε από μαγαζί με κάρβουνα – «Τηλέφωνο θα πάρω τον Κολίτσα, Τρίκαλα καλέ όχι Καρδίτσα…» (video)

Σαττι

Η καλύτερη διασκευή του «Ζαριού» έγινε από μαγαζί με κάρβουνα – «Τηλέφωνο θα πάρω τον Κολίτσα, Τρίκαλα καλέ όχι Καρδίτσα…» (video)

Υποψηφιότητα για την καλύτερη διαφήμιση της χρονιάς θέτει το συγκεκριμένο μαγαζί

Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη (video)

Μαρία Καρυστιάνου 1296x864 1

Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη (video)

«Για ακόμη μια φορά η συνέντευξη έγινε σε πολύ ασφαλές περιβάλλον, με δημοσιογράφο ένα συγγενικό…

Η απίστευτη αποκάλυψη του Ματίας Αλμέιδα για τη μάχη του με την κατάθλιψη: «Είχα πρόβλημα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω»

5990083

Η απίστευτη αποκάλυψη του Ματίας Αλμέιδα για τη μάχη του με την κατάθλιψη: «Είχα πρόβλημα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω»

Συγκλονίζουν όσα αναφέρει ο Ματίας Αλμέιδα στην αυτοβιογραφία του

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

παπανικολαου

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο πρώην μπασκετμπολίστας προέβη σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη σχετικά με την…