Ζ. Ζιντάν: Δεκαπέντε χρόνια απέναντι από τους Λεπέν

Ένας «χορευτής των γηπέδων», ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, αλλά και μια σπουδαία προσωπικότητα με μέτωπο ενάντια στην γαλλική ακροδεξιά. Ο Ζινεντίν Ζιντάν τάχθηκε αναφανδόν κατά της Μαρίν Λεπέν και δίνει συνέχεια στην αντιπαλότητα που μαίνεται εδώ και 15 χρόνια.

590629bc1dc5248e4b8b4589

Μπορεί οι περισσότεροι να τον γνωρίζουμε και να τον θαυμάσαμε για τις επιδόσεις του εντός γηπέδων, όμως ο Γαλλοαλγερινός σταρ είναι και ένας άνθρωπος που παίρνει θέση.

Πρόσφατα, με αφορμή τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, τάχθηκε ξεκάθαρα απέναντι στο Εθνικό Μέτωπο, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει και το 2002, όταν ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν, Ζαν Μαρί, έμπαινε στον δεύτερο γύρο των εκλογών απέναντι στον Ζακ Σιράκ.

«Το μήνυμά μου είναι το ίδιο με το 2002. Είμαι πολύ μακριά από τις ιδέες του Εθνικού Μετώπου και θα ήθελα να αποφευχθεί αυτό» δήλωσε ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης.

Πριν από δεκαπέντε χρόνια είχε αναφέρει χαρακτηριστικά «Οι άνθρωποι πρέπει να ψηφίσουν. Είναι πολύ σημαντικό. Και πάνω απ ‘όλα, πρέπει να σκεφτούμε τις πιθανές συνέπειες της ψήφου για ένα κόμμα που δεν ανταποκρίνεται καθόλου στις αξίες της Γαλλίας. Είμαι Γάλλος. Ο πατέρας μου είναι Αλγερινός. Είμαι υπερήφανος που είμαι Γάλλος και είμαι περήφανος που ο πατέρας μου είναι Αλγερινός». Μάλιστα, το 2002, συμμετείχε σε ένα βίντεο, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία γνωστού τραγουδιστή της ραπ από την Μασσαλία, κατά του Ζαν Μαρί Λεπέν. Εγιναν 60.000 αντίτυπα και διανεμήθηκαν σε 20 πόλεις της Γαλλίας, όπου ο ηγέτης του εθνικού μετώπου είχε τα καλύτερα αποτελέσματά του στον πρώτο γύρο.

Μια θέση που, όπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα As, «δεν ξέχασε ο Λεπέν, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα Ελευθεροτυπία». Τότε επιτέθηκε κατά του Ζινεντίν Ζιντάν, μιλώντας για την απειλή του να μην παίξει στο Μουντιάλ, εάν ο ηγέτης του Εθνικού Μετώπου είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές: «Ο Ζιντάν μπορεί να μείνετε στην Ισπανία. Κανείς δεν τον αναγκάζει να γυρίσει πίσω Θα πρέπει μόνο να πάει όπου τον ευχαριστεί. Να παραμείνει στην Ισπανία, διότι κανείς δεν τον θέλει», είχε πει ο Λεπέν.

Η αποστροφή της γαλλικής ακροδεξιάς για τις επιτυχίες της Γαλλίας το 1998 και το 2000 (Μουντιάλ και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα), οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί ως νίκη της πολυ-πολιτισμικότητας, είχε τότε κεντρικό ρόλο στις δηλώσεις και ομιλίες του Ζαν Μαρί Λεπέν. «Είναι τεχνητό να έρχεσαι αλλοδαπός και στη συνέχεια να «βαφτίζεσαι» σε μία ομάδα στη Γαλλία. Αυτοί οι παίκτες είναι εκπρόσωποι της γραφειοκρατίας» δήλωνε ήδη από το 1996, ενώ είχε υποσχεθεί πως θα επανεξετάσει αυτή την κατάσταση εφόσον γίνει πρόεδρος.

Η κόντρα αυτή συνεχίζεται και τώρα, που η κόρη του Ζαν Μαρίν Λεπέν διεκδικεί την γαλλική προεδρία. Ο Ζινεντίν Ζιντάν ζήτησε από τους συμπατριώτες του να την καταψηφίσουν στις 7 Μαίου και η ακροδεξιά υποψήφια, απάντησε λέγοντας: «Μ’ αυτά τα χρήματα που κερδίζει δεν με εκπλήσσει που στηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν. Είναι η άποψή του. Τι να σας πω, μπορεί να δίνει συμβουλές στο ποδόσφαιρο, είναι αρκετά καλός και πρέπει να το παραδεχόμαστε, αλλά στην πολιτική, δεν είναι βέβαιο.

Υποθέτω ότι ο κ. Ζινεντίν Ζιντάν δεν έχει λίγα κεφάλαια και επομένως έχει κάθε συμφέρον πιθανότατα να εκλεγεί ο Μακρόν για να διατηρήσει τα πλούτη που συγκέντρωσε, χάρη στο ταλέντο του».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…