Newsroom

Newsroom

Υπουργικός εξάψαλμος στην ΕΛ.ΑΣ.

Σε μια ασυνήθιστη επίθεση κατά υπηρεσιών και μονάδων της Αστυνομίας επιδόθηκε ο πολιτικός προϊστάμενός της, με αφορμή της βιαιοπραγίες ανδρών…

Σε μια ασυνήθιστη επίθεση κατά υπηρεσιών και μονάδων της Αστυνομίας επιδόθηκε ο πολιτικός προϊστάμενός της, με αφορμή της βιαιοπραγίες ανδρών των ΜΑΤ κατά πολιτών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις
Την ανάγκη εκδημοκρατισμού στα Σώματα Ασφαλείας υπογράμμισε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε ένα «διάγγελμα» προς τις ηγεσίες και τα επιτελεία της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, της ΕΥΠ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που έκανε το μεσημέρι στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ, με αφορμή τις βιαιοπραγίες από πλευράς των ΜΑΤ και τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου διαδηλωτή Γιάννη Καυκά.
Παράλληλα ανέφερε την απόφαση της κυβέρνησης για λήψη μέτρων στο κέντρο της Αθήνας, που θα ανακοινώσει την ερχόμενη Δευτέρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εργασιών Διυπουργικής Επιτροπής, υπό τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, η οποία ασχολείται με το ένα εδώ και έναν χρόνο.
Ο υπουργός μίλησε ευθαρσώς για έλλειμμα δημοκρατίας στα Σώματα Ασφαλείας και έστειλε μήνυμα ότι είναι διατεθειμένος ακόμα και να διαλύσει δημοφιλείς και αποτελεσματικές υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», «που διατηρούν θυλάκους στους κόλπους τους» και να τις φτιάξει από την αρχή, ενώ δεν απέκλεισε τα ιδεολογικά κίνητρα σε βίαιες συμπεριφορές.

Ο κ. Παπουτσής επεσήμανε ότι δεν υπάρχει το αίσθημα εμπιστοσύνης από πλευράς πολιτών προς τα Σώματα Ασφαλείας και το χαρακτήρισε εν μέρει δικαιολογημένο, με βάση τα τελευταία περιστατικά της επικαιρότητας. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία, ασφάλεια είναι πρωτίστως η ασφάλεια δικαίου», είπε ο υπουργός και συνέχισε:

«Είναι ασφαλής ο πολίτης όταν γνωρίζει ότι δεν κινδυνεύει να πέσει θύμα αυθαιρεσίας εκ μέρους των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Είναι ασφαλής ο πολίτης όταν γνωρίζει ότι, έστω και αν καταστεί θύμα αυθαιρεσίας, μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν.

Είναι ασφαλής ο πολίτης όταν γνωρίζει ότι τα ίδια τα Σώματα Ασφαλείας προστατεύουν την εικόνα τους, αποκηρύσσοντας έμπρακτα τα στελέχη τους που παρεκτρέπονται».

Και προσέθεσε ότι είναι η αναγκαία η παραδειγματική τιμωρία όσων παρανομούν, καθώς και ο εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος των ΣΑ, για να υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός τους. Στον τομέα αυτό θα βοηθήσει και η λειτουργία του Γραφείου, όπου θα καταγγέλλονται περιστατικά αυθαιρεσίας.

Παράλληλα τόνισε ότι η βία είναι καταδικαστέα απ’ όπου και αν προέρχεται και άφησε αιχμές για τις πολιτικές δυνάμεις που την εκμεταλλεύονται.

Ο υπουργός χαρακτήρισε μεμονωμένα αυτά τα περιστατικά, που δεν αναιρούν τα έργο των Αρχών, αλλά τόνισε ότι χρειάζονται αλλαγές και μέτρα που θα ανακοινωθούν όταν ηρεμήσει η κατάσταση.

Ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλο το φάσμα της εγκληματικότητας, από την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα μέχρι τον «φτωχοδιάβολο της μικροπαραβατικότητας» και τόνισε ότι η κρίση που περνάει η χώρα είναι «πρόκληση για μεταρρυθμίσεις».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε εκτενή αναφορά στην παράνομη μετανάστευση και στις συνέπειες που έχει το πρόβλημα για τη χώρα. Στην αντιμετώπιση του προβλήματος θεωρεί καθοριστικό το νέο καθεστώς ασύλου που κατάρτισε ο ίδιος, αλλά χαρακτηρίζει απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίησή του τη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, κάτι που απαιτεί την κατανόηση και τη συνεργασία των κατοίκων των περιοχών στις οποίες θα γίνουν αυτά.

Στην εντατική παραμένει ο Γ. Καυκάς
Ελεγχόμενη η κατάσταση της υγείας του χωρίς αξιόλογες επιπλοκές

Σταθερή παραμένει η κατάσταση του Γιάννη Καυκά, ο οποίος νοσηλεύεται για τέταρτη μέρα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Κρατικού της Νίκαιας.

Οπως ανακοινώθηκε χθες από τον διοικητή του νοσοκομείου, κ. Χρήστο Ρέσσο, η κατάσταση του τραυματία παραμένει ελεγχόμενη.

Εως τώρα έχουν αποφευχθεί αξιόλογες επιπλοκές. Παραμένει διασωληνωμένος υπό φαρμακευτική καταστολή και μηχανικό αερισμό. Νέα αξονική τομογραφία θα διενεργηθεί σήμερα και θα ληφθούν αποφάσεις σχετικές με τη συνέχιση της θεραπείας.

Η τελευταία αξονική τομογραφία που έγινε στον 31χρονο, έδειξε ένα ήπιο μετατραυματικό εγκεφαλικό οίδημα και παρουσία λίγων νέων αιματηρών στοιχείων στην περιοχή του αφαιρεθέντος αιματώματος.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρθηκε χθες στις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο Γιάννης Καυκάς είχε χάσει τελικά τη ζωή του, λέγοντας ότι η φημολογία ήταν στημένη, καθώς ήταν σε εξέλιξη πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για διασπορά ψευδών ειδήσεων και για απαράδεκτη στάση, την ώρα που οι γονείς του τραυματία περιμένουν με αγωνία τα νέα για την έκβαση της υγείας του.

Ομαλά εξελίσσεται και η κατάσταση της υγείας του τραυματία ο οποίος κατέφυγε το βράδυ της Τετάρτης στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με πόνο κάτω από τα πλευρά. Οι γιατροί διέγνωσαν ρήξη σπληνός και τον υπέβαλαν σε σπληνεκτομή.

Σχόλιο με νόημα για τη φωτογραφία του «Εθνους»
Απάντηση με νόημα έδωσε χθες ο Χρ. Παπουτσής, σχετικά με τη φωτογραφία-ντοκουμέντο του «Εθνους», που δείχνει ακροδεξιό να κυνηγάει με αιχμηρό αντικείμενο αλλοδαπό στα προχθεσινά επεισόδια με μαχαιρώματα στο κέντρο της Αθήνας. Σε ερώτηση πώς σχολιάζει το γεγονός ότι προσήχθησαν από την Αστυνομία 40 άτομα από τον συγκεκριμένο χώρο, αλλά περιέργως σε κανέναν δεν βρέθηκε κάποιο όπλο, ο υπουργός απάντησε: «Είναι εντυπωσιακό». Ο κ. Παπουτσής αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι όταν ηρεμήσουν τα πράγματα, θα αρχίσει η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην ΕΛ.ΑΣ.

Μετανάστες
«Ο Αλίμ ήταν μόλις 21 ετών. Τι έφταιγε;»

Την εξιχνίαση της δολοφονίας του 21χρονου μετανάστη από το Μπαγκλαντές ζητεί η μπαγκλαντεσιανή κοινότητα της Αθήνας. «Ο Αλίμ Αμπντούλ Μάναν ήταν μόνο 21 ετών. Ενα πολύ καλό παιδί. Τι έφταιγε; Πήγαινε σπίτι του και τον σκότωσαν», τόνισε χθες ο γραμματέας της Ενωσης Μπαγκλαντεσιανών Επιχειρηματιών στην Ελλάδα, Τζαχίρ Ντάκουα.

Πολλοί μετανάστες εκφράζουν ανοιχτά τον φόβο τους μετά τα προχθεσινά επεισόδια. «Με χτυπούσαν με μπουνιές και κλωτσιές περίπου 40 άτομα στη Φερρών στις 6.30 το απόγευμα της Πέμπτης. Φώναζαν ”θα σε σκοτώσουμε”», περιέγραψε χθες με κολάρο στον λαιμό ο Ραούφ Μαλίκ από το Πακιστάν που ζει 16 χρόνια στην Ελλάδα. «Βγήκα από το σπίτι μου στην 3η Σεπτεμβρίου για να πάω στη δουλειά, χωρίς να ξέρω ότι γίνεται πορεία, και μου επιτέθηκαν πέντε νεαροί με κουκούλες και ξύλα. Κάποια στιγμή κατάφερα και μπήκα ξανά στο σπίτι μου και σώθηκα», λέει ο 50χρονος Ριάζ, που ζει 11 χρόνια στην Ελλάδα με εμφανή τα χτυπήματα στο πρόσωπο.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ

Ανησυχούν για τη βία ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ
Αύξηση περιπολιών μετά τις 10 το βράδυ ζητεί η Αλ. Παπαρήγα

Εκδηλη ανησυχία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και για τον ρόλο που διαδραματίζει η Χρυσή Αυγή εκφράζουν Περισσός και Κουμουνδούρου, καθώς δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να μετατραπεί το ιστορικό κέντρο σε πεδίο μάχης μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών. Η Αλέκα Παπαρήγα εκτίμησε χθες πως χρειάζονται μέτρα, καθώς και ότι το σκηνικό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί καταδεικνύει «φαινομενικά ότι μόνη λύση είναι η καταστολή». Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε ότι «όλοι ζητούν έξω από κάθε σπίτι να βρίσκεται η αστυνομία», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να αποκλειστεί βεντέτα ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους». Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Παπαρήγα επεσήμανε ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη επιτήρηση μετά τις 10 το βράδυ, γιατί τα φαινόμενα πολλαπλασιάζονται» και πρόσθεσε με έμφαση ότι «δεν μπορεί να περιφρουρεί το κέντρο της Αθήνας η Χρυσή Αυγή». Σύμφωνα με την ηγεσία του ΚΚΕ το πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας είναι πολιτικό, αλλά τώρα απαιτούνται άμεσα μέτρα, όπως η αύξηση των περιπολιών.

Προβληματισμός επικρατεί και στην Κουμουνδούρου για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, όπου γίνεται λόγος για γενίκευση του χάους και της τυφλής βίας. Είναι ενδεικτική η έκκληση του κ. Τσίπρα στους πολίτες «να μην απαντήσουν με βία», καθώς και ότι την αγανάκτηση εκμεταλλεύονται «αυτόκλητοι υπερασπιστές της έννομης τάξης, ξεδιπλώνοντας το ρατσιστικό τους μίσος».

Για συνδυασμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, με την παρουσία της αστυνομίας και την εφαρμογή του νόμου, μίλησε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

Σήμερα η κηδεία του άτυχου 44χρονου
Σεβασμό στη μνήμη του Μανώλη ζητούν οι συγγενείς του

Τον Μανώλη Καντάρη, το θύμα της στυγερής δολοφονίας στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, αποχαιρετούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι από το Νεκροταφείο Ζωγράφου συγγενείς και φίλοι. Η επιθυμία που εξέφραζαν χτες οι οικείοι του ήταν να μην προκληθούν προβλήματα με αφορμή την τελετή και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά τους να πουν το τελευταίο αντίο στον άνθρωπό τους σε συνθήκες ηρεμίας.

«Οι γονείς του Μανώλη δεν έχουν πρόβλημα με τους μετανάστες και στεναχωριούνται με όλα αυτά που γίνονται. Είναι άλλο οι μετανάστες και άλλο οι κακοποιοί», έλεγε χτες στο «Εθνος» ο θείος του Μανώλη, κ. Αντώνης Κοκιασμένος. «Γι’ αυτό τον λόγο δεν πήγα κι εγώ στην πορεία που έγινε στη μνήμη του. Το γεγονός έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από χρυσαυγίτες και όλους αυτούς…», τονίζει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Ο Μανώλης είχε κάνει την επιλογή να μένει στο κέντρο, ήταν εκεί το σπίτι τους, η περιουσία τους. Εξάλλου, όπως λένε όλες αυτές τις μέρες πολλοί από τους γείτονές του, ο ίδιος βοηθούσε συχνά τον κόσμο που είχε ανάγκη και τους μετανάστες».

Κάτοικοι της περιοχής και περαστικοί εξακολουθούσαν να περνούν και χθες από το σημείο της δολοφονίας του Μανώλη και να αφήνουν ένα λουλούδι ή ένα κερί στη μνήμη του ανθρώπου της διπλανής πόρτας που έχασε τη ζωή του με τόσο τραγικό τρόπο.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
Δεκαέξι άτομα, στην πλειονότητά τους αλλοδαποί, τραυματίστηκαν προχθές τη νύχτα στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια του πογκρόμ εναντίον μεταναστών που εξαπέλυσαν ομάδες ακροδεξιών. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, ακόμα και με μαχαίρια, όπως αποκαλύπτεται σε φωτογραφία-ντοκουμέντο που δημοσίευσε το «Εθνος», έγιναν 47 προσαγωγές στην Ασφάλεια (40 Ελλήνων και 7 αλλοδαπών). Το εντυπωσιακό είναι ότι όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, πλην ενός αλλοδαπού που κατηγορείται για σωματική βλάβη και φθορές.

ΑΡΓΥΡΓΩ ΛΥΤΡΑ
http://www.ethnos.gr

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

βιασμος

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

Ένα ακόμη περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης με θύματα μία μητέρα και…