Υποχρεωτική πεντάμηνη θητεία στην παραμεθόριο

Σύστημα μεταθέσεων των οπλιτών και των δόκιμων έφεδρων αξιωματικών (ΔΕΑ) το οποίο καθιερώνεται και υλοποιείται με απόφαση υπουργού, διατάξεις για την ανακούφιση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και θέματα εκπαίδευσης περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας "Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις" που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή.

fantaroi 2 0

Σύστημα μεταθέσεων των οπλιτών και των δόκιμων έφεδρων αξιωματικών (ΔΕΑ) το οποίο καθιερώνεται και υλοποιείται με απόφαση υπουργού, διατάξεις για την ανακούφιση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και θέματα εκπαίδευσης περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας “Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις” που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει 5μηνη υποχρεωτική θητεία για όλους τους οπλίτες σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
– Οι οπλίτες που κατατάσσονται στο Στρατό Ξηράς μετά το τέλος της βασικής και ειδικής εκπαίδευσης τοποθετούνται σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, της Κρήτης και της Μακεδονίας καθώς και σε μονάδες προκάλυψης της μεθορίου της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.
– Στο Πολεμικό Ναυτικό τοποθετούνται καταρχήν σε πλοία, ναυστάθμους, ναυτικά παρατηρητήρια ή υπηρεσίες νησιών και στη συνέχεια σε λοιπές μονάδες και υπηρεσίες, με κριτήριο τη στελέχωση αυτών με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, στο σύνολο της επικράτειας.
– Στην Πολεμική Αεροπορία τοποθετούνται αρχικά σε μονάδες και υπηρεσίες εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, και στη συνέχεια σε μονάδες και υπηρεσίες με όμοιο βαθμό δυσκολίας που βρίσκονται εντός των ανωτέρω νομών.
– Οι αποσπάσεις οπλιτών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 30 ημέρες καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας, που επεκτείνεται κατά άλλες 15 ημέρες κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.
– Η διάθεση οπλίτη σε διαφορετική μονάδα από την τοποθέτηση έχει διάρκεια έως 15 ημερών καθ’ όλη τη θητεία του συνολικά ή τμηματικά, σε περίπτωση που οι ανάγκες δεν καλύπτονται με τοποθέτηση, μετάθεση ή απόσπαση.

Όλοι οι οπλίτες υποβάλλουν δήλωση του τόπου προτίμησης τους για τοποθέτηση και μετάθεση, στο κέντρο κατάταξης, εντός 10 ημερών από την κατάταξη τους, που συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά που περιγράφουν την οικονομική, κοινωνική και οικογενειακή κατάσταση τους. Στη δήλωση μπορούν να δηλώσουν έως 4 τόπους, αλλά τουλάχιστον 2 διαφορετικές φρουρές.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται πλήρες σύστημα μοριοδότησης, προκειμένου το καθεστώς των μεταθέσεων και τοποθετήσεων να διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας.

Προτεραιότητα για τις τοποθετήσεις και μεταθέσεις οπλιτών έναντι όλων των κριτηρίων που υιοθετούνται είναι οι επιχειρησιακές και υπηρεσιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα κριτήρια που εισάγονται διακρίνονται σε υπηρεσιακά, οικονομικά και κοινωνικά και αντικειμενικά, με καθορισμένη εκ των προτέρων βαρύτητα ώστε ο οπλίτης που συγκεντρώσει τα περισσότερα μόρια να μπορεί να διεκδικήσει τοποθέτηση στον τόπο επιθυμίας του ή πλησιέστερα αυτού, πάντα με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες.

Επίσης εισάγεται η αρνητική μοριοδότηση για τον οπλίτη που υποπίπτει σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Το πλαίσιο των μεταθέσεων επιτρέπει και τις έκτακτες μεταθέσεις είτε πριν είτε μετά τη συμπλήρωση των 5 μηνών, αρκεί ο οπλίτης να έχει συγκεντρώσει εκείνο τον αριθμό των μορίων που καθιστούν κάτι τέτοιο δυνατό.

Όλοι οι οπλίτες της ίδιας Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατεύσιμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) θα μπορούν να ενημερώνονται – αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω των επίσημων ιστότοπων των Γενικών Επιτελείων – για τα μόρια που συγκέντρωσαν οι 50 οπλίτες που μετατίθενται και συγκεντρώνουν τη χαμηλότερη μοριοδότηση.

ΦΩΤΟ: ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, eurokinissi

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη