Newsroom

Newsroom

Το ΥΠΕΞ αποποιείται των ευθυνών του- Σε κάποιους «ιδιώτες μεταφραστές» ρίχνει την ευθύνη για την παραποίηση της απαλοιφής Λοβέρδου

Mε μια πανικόβλητη αντίδραση, μπροστά στην αποκάλυψη ότι απαλείφθησαν τα ονόματα Λοβέρδου και Πατούλη από έγγραφο του FBI για το σκάνδαλο Novartis, το υπ. Εξωτερικών ρίχνει την ευθύνη σε κάποιους «συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές, οι οποίοι ήταν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο της μετάφρασης»

5161408

Την μπάλα στην εξέδρα πετάει το υπουργείο Εξωτερικών μετά την αποκάλυψη ότι παραποιήθηκε έγγραφο του FBI το οποίο μεταξύ άλλων κατονόμαζε τον Ανδρέα Λοβέρδο ότι δωροδοκήθηκε από τη Novartis.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη «φερόμενη παραποίηση εγγράφου της δικογραφίας NOVARTIS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ», όπως την τιτλοφορεί, το υπ. Εξωτερικών αναφέρει:

«Η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταργήθηκε με το Νόμο 4781/21, δεν είχε ως γνωστόν την αρμοδιότητα να προβαίνει σε έλεγχο του περιεχομένου μεταφράσεων.

Το μεταφραστικό έργο εξετελείτο από τους συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές, οι οποίοι ήταν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο της μετάφρασης».

 

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι όπως αναφέρε ρητά ο νόμος τον οποίο επικαλείται το ΥΠΕΞ οι ιδιώτες μεταφραστές «εποπτεύονται από το Υπουργείο Εξωτερικών», ενώ το υπουργείο δύναται «να ζητά μέσω αιτήματος τη συνδρομή της Αρχής Εθνικής Διαφάνειας». Μάλιστα ως παράπτωμα του πιστοποιημένου μεταφραστή αναφέρεται συγκεκριμένα «η παραβίαση των διατάξεων περί διαμόρφωσης της σελίδας της μετάφρασης και του περιεχόμενου αυτής». Μάλιστα το ΥΠΕΞ μέσα στην πανικόβλητη ανακοίνωση του δηλώνει ότι ψεύδεται καθώς,  ο νόμος για το μητρώο μεταφραστών (ιδιώτες) δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο 2021 και προβλεπόταν 6 μήνες μεταβατικής περιόδου, δηλαδή μέχρι Αύγουστο 2021. Το έγγραφο μεταφράστηκε Απρίλιο 2021 γι αυτό φέρει κα την σφραγίδα Μεταφραστική Υπηρεσία ΥΠΕΞ

Ακολουθεί ο σχετικός νόμος:

IMG 20220602 WA0001 scaled 1

Επί της ουσίας, δηλαδή, το ΥΠΕΞ πετάει την μπάλα σε κάποια αόρατη εξέδρα μπροστά στο μέγεθος της αποκάλυψης που συνιστά «σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο Novartis. Yπενθυμίζεται ότι στη μετάφραση έχει απαλειφθεί η ονομαστική αναφορά στον Ανδρέα Λοβέρδο (αλλά και στον Γ. Πατούλη, σε άλλο σημείο) ως αποδέκτη δωροδοκίας
 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή