ΝΣ

Νίκος Σερβετάς

«Υπερόπτης, εκδικητικός, διψασμένος για εξουσία»

Ποιoς είναι και τι θέλει ο Λεοπόλδο Λόπες, ο πάμπλουτος φίλος των Αμερικανών που βρίσκεται πίσω από τον Χουάν Γκουαϊvτό

lopez

Φανατικός αντιτσαβικός, υποκινητής αντικαθεστωτικών ενεργειών και κινητοποιήσεων, ο 47χρονος πολιτικός Λεοπόλδο Λόπες θεωρείται από τον διεθνή Τύπο ο άνθρωπος ο οποίος προετοίμαζε από χρόνια το έδαφος ώστε ο εκπαιδευμένος από αμερικανικές υπηρεσίες Χουάν Γκουαϊντό να αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της Βενεζουέλας και να προκαλέσει έκρηξη στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Τη θέση αυτή, βέβαια, την προόριζε για τον εαυτό του. Αλλά οι πολλές εις βάρος του καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων της Βενεζουέλας δεν του επιτρέπουν να κινείται με αποτελεσματικό τρόπο. Εχει κριθεί ένοχος για υποκίνηση σε βία, εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση, σκάνδαλα διαφθοράς αναφορικά με παράνομες χρηματοδοτήσεις των κομμάτων που έχει ιδρύσει, έχει καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση και έχει φυλακιστεί. Από το καλοκαίρι του 2017 βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η συμπεριφορά του Νικολάς Μαδούρο απέναντί του αλλά και η δική του πολιτική κινητικότητα τον κατέστησαν λαϊκό ήρωα για πολλούς στη Βενεζουέλα και φυσικό ηγέτη της αντιπολίτευσης, η οποία σήμερα συσπειρώνεται γύρω από τον Χουάν Γκουαϊντό.

Γεννήθηκε σε αστική συνοικία του Καράκας, το Τσακάο, στο οποίο αργότερα διετέλεσε δήμαρχος. Είναι γόνος πάμπλουτης οικογένειας γαιοκτημόνων, πολιτικών και ιδιοκτητών ΜΜΕ. Ο ίδιος ισχυρίζεται, χωρίς να το τεκμηριώνει, ότι η καταγωγή του φτάνει στον πρώτο πρόεδρο της χώρας Κριστόμπαλ Μεντόσα. Τις διαθέσεις του τις έδειξε από νεαρή ηλικία και από τότε φρόντισε να εξασφαλίσει τις κατάλληλες επαφές, τη χρησιμότητα των οποίων απολαμβάνει σήμερα, όταν εκπρόσωποι αμερικανικών «ανθρωπιστικών» οργανώσεων στέκονται αρωγοί στους δικαστικούς αγώνες και τους πολιτικούς σχεδιασμούς του.

Οταν ήταν φοιτητής στις ΗΠΑ είχε δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα του πανεπιστημίου του, στην οποία μεταξύ άλλων είχε πει: «Οταν μένεις μακριά από την πατρίδα σου, αφυπνίζεται το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον λαό της χώρας σου. Ανήκω στο 1% των προνομιούχων, η καλή εκπαίδευσή μου θα μου επιτρέψει να κάνω κάτι για να βοηθήσω τη χώρα μου».

Στη Σοσιαλιστική Διεθνή με τον ΓΑΠ

Η καλή εκπαίδευση και οι επαφές που του έδινε το 1% των προνομιούχων τού εξασφάλισαν θέση συμβούλου στην κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA, όπου όμως έδειξε και την άλλη πλευρά της προσωπικότητάς του την οποία δεν μπορεί να κρύψει ακόμη και σήμερα: απολύθηκε από την εταιρεία λόγω κατάχρησης. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα που πήρε τα χρησιμοποίησε για τη χρηματοδότηση του συντηρητικού κόμματος Primero Justicia (Πρώτα Δικαιοσύνη) το οποίο ίδρυσε μαζί με τον Χούλιο Μπόρχες. Οι ενέργειές του καλύπτουν όλο το φάσμα της πολιτικής και της παραπολιτικής δράσης. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Βενεζουέλας από τον Ούγκο Τσάβες κατέθεσε προτάσεις νόμου για ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων φορέων, κινητοποίησε διαδηλώσεις και απεργίες, ενεπλάκη σε σκάνδαλα διαφθοράς, έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας από μαφιόζικη οργάνωση.

Τον Δεκέμβριο του 2009 διέσπασε το κόμμα που ο ίδιος είχε ιδρύσει, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά του ήθελε να διεισδύσει στα πιο λαϊκά στρώματα, και ίδρυσε το Voluntad Popular (Λαϊκή Βούληση), το οποίο μάλιστα φρόντισε να ενταχθεί στη Σοσιαλιστική Διεθνή, με πρόεδρο τον Γιώργο Α. Παπανδρέου. «Αυτό που θέλουμε είναι να οικοδομήσουμε μια νέα πλειοψηφία από κάτω προς τα πάνω, όχι μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και συμφωνιών μεταξύ της ελίτ. Είναι μακρύτερος δρόμος, αλλά για μας είναι ο μόνος δρόμος που μας δίνει τη δυνατότητα να νικήσουμε» είχε δηλώσει την ημέρα της ανακοίνωσης του νέου κόμματος. Στη διακήρυξή του αναφέρεται ότι είναι «ένα κοινωνικό, πλουραλιστικό και δημοκρατικό κίνημα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα όλων των Βενεζουελάνων».

Ηταν η περίοδος εκείνη που διαταράχθηκαν, για λίγο, απ’ ό,τι φάνηκε αργότερα, οι σχέσεις του με τις αμερικανικές οργανώσεις που τον υποστηρίζουν. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας σε απόρρητα έγγραφα της, που κυκλοφόρησαν στο WikiLeaks, τον αποκαλούσε «διασπαστική δύναμη» για την αντιπολίτευση και τον χαρακτήριζε «υπερόπτη, εκδικητικό και διψασμένο για εξουσία».

Μπλουζάκια, καπέλα, προσωπολατρία

Σήμερα, κλεισμένος στο σπίτι του, βλέπει το όμορφο πρόσωπό του τυπωμένο σε μπλουζάκια, κούπες του καφέ, καπέλα και σημαιάκια που χρησιμοποιούν διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις τους κατά του καθεστώτος Μαδούρο και ακούει τον Χουάν Γκουαϊντό να λέει τα λόγια που έλεγε αυτός πριν από μερικά χρόνια.

Φωνή του Λόπες προς τη διεθνή κοινή γνώμη είναι η σύζυγος και μητέρα των τριών παιδιών του Λίλιαν Τιντόρι. Η 40χρονη τηλεπερσόνα, πρώην μαραθωνοδρόμος και κολυμβήτρια προωθείται από τα αντικαθεστωτικά μέσα ενημέρωσης της Βενεζουέλας και τα διεθνή συντηρητικά τηλεοπτικά δίκτυα για να δίνει συνεντεύξεις με φράσεις-κλισέ που όμως αρέσουν στο κοινό στο οποίο απευθύνονται: «Πρέπει πάνω από όλα να είμαι καλή μητέρα και να δώσω την αγάπη που χρειάζονται τα παιδιά μου. Ταυτόχρονα ταξιδεύω για να ενημερώνω την κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο, για να μάθουν τι ζούμε στη Βενεζουέλα».

*Περιοδικό HOT DOC #175, Λατινική Αμερική: Οι φλέβες παραμένουν ανοιχτές, 23/3/2019

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

image 6

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

Στη συνέχεια μιλώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε ο σύζυγος της είπε…

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

profile player 960x540 24

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

Σπουδαίες δηλώσεις από την Αθηνά Παπαφωτίου η οποία υπερασπίστηκε της αθλήτριες του Ολυμπιακού σχετικά με…

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

InCollage 20240426 151036859

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

«Εδώ έχουμε μια ακραία υπεράσπιση του συστήματος και αγνοείται το τι συνέβη», τόνισε ο Αλέξης…