Υπερασπίζεται το φιάσκο με τα self-tests ο Κοντοζαμάνης: Ο διαγωνισμός προέβλεπε και πολλαπλές συσκευασίες

Η κυβέρνηση, δια στόματος Κοντοζαμάνη, κλείνει τα μάτια στις αιτιάσεις για σκάνδαλο με τα self tests.

NewsRoom 07/04/2021 | 16:05

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η παραλαβή των self tests, με τους φαρμακοποιούς να απαιτούν από την κυβέρνηση αποκλειστικά ατομικές συσκευασίες καθώς καλούνται να διαχωρίσουν οι ίδιοι τις πολλαπλές συσκευασίες των test, η κυβέρνηση φαίνεται να κλείνει τα μάτια μπροστά σε άλλη μια αποτυχία της, με οσμή σκανδάλου. 

Με αφορμή την έναρξη διάθεσης των self-test από τα φαρμακεία από αύριο, με προτεραιότητα σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προχώρησε σε σχετικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, που απαίτησε τα tests να είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες, είπε ότι ο «ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες»

Στη συνέχεια, είπε ότι το self-test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης -ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test- και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self -test), αλλά διαφέρει ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας. 

Μάλιστα, ανέφερε ότι η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας.