Newsroom

Newsroom

Χρέος και προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Ομπάμα

Με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

5781060f1dc52402168b4657

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και παρόντες εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανού Προέδρου ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο κ. Ομπάμα συζήτησε με τον κ. Τσίπρα για το οικονομικό αλλά και το ζήτημα της μετανάστευσης. “Ο Πρόεδρος επαίνεσε τη συνεργασία της Ελλάδα με την Τουρκία για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης και ενθάρρυνε πιο μακροπρόθεσμες συνεργασίες μεταξύ ΗΠΑ – Ελλάδας στον τομέα της άμυνας” τονίζεται. Σημειώνεται ακόμη ότι οι δυο άνδρες συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και ο Μπαράκ Ομπάμα ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους ήταν το πρώτο που έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στην συνάντησή με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο κ.Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος του χρέους ώστε να προχωρήσουν τα πλάνα για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη για έξοδο από την λιτότητα, ενώ σημείωσε ειδικά σε ότι αφορά το ΔΝΤ ότι από τη μια γίνονται δεκτές από την ΕΕ οι προτάσεις του για λήψη μέτρων, αλλά όχι εκείνες που αφορούν στο χρέος.

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο προσφυγικό με τον κ. Τσίπρα να περιγράφει την δημιουργηθείσα κατάσταση με τους 60.000 περίπου πρόσφυγες στην χώρα αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα ο ελληνικός λαός.

Επίσης ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον σημαντικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην διαχείριση του ζητήματος, αλλά και την αναγκαιότητα ο ρόλος αυτός να παραμείνει σημαντικός. Ο πρωθυπουργός, έθιξε το ζήτημα του πολέμου ως αιτίας των προσφυγικών ροών και της αναγκαιότητας λήξης του.

Το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο Κυπριακό με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει τόσο ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να καταλήξουν σε λύση, όσο και στο ότι πρέπει να φύγουν από το νησί οι στρατοί και να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων.

Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε στον πρόεδρο Ομπάμα για την ατζέντα αντιμετώπισης της διαφθοράς που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση και ζήτησε στο πλαίσιο αυτό την συνεργασία και στήριξη των ΗΠΑ.  

Ο Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με το Κυπριακό είπε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να ασκήσουν την επιρροή τους με σκοπό την εξεύρεση λύσης.

Για το χρέος ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την κατανόηση του για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ενημέρωσε ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου για συνομιλίες σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Αφού εξήρε τον ρόλο και την στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, ο κ. Ομπάμα παρότρυνε την χώρα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ενώ αναφέρθηκε και στην στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης και χώρας που συνομιλεί με όλες τις δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε -ως ένδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας, όπως εκτιμά η Αθήνα- και στις συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας τόσο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, όσο και με τον πρόεδρο της Κίνας.

(φωτό eurokinissi)

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…