NewsRoom
07/12/2017, 17:19

Ξέρετε τι είναι αυτό το υγρό μέσα στα σοκολατάκια με κεράσι;

Κάποιοι τα λατρεύετε, κάποιοι άλλοι τα μισείτε. Όπως και να έχει πάντως όλοι έχετε δοκιμάσει κάποια στιγμή στη ζωή σας τα σοκολατάκια που περιέχουν μέσα ένα κεράσι.

NewsRoom 07/12/2017 | 17:19

Πρόκειται γι’ αυτά τα σοκολατάκια που μόλις τα βάλετε στο στόμα σας ξεχύνεται ένα ακαθόριστο υγρό, το οποίο περικλείει το κεράσι.

Γνωρίζετε όμως τι ακριβώς είναι αυτό το ακαθόριστο υγρό;

Πρόκειται για ένα ένζυμο που ονομάζεται ιμβερτάση και παράγεται από επιλεγμένα στελέχη του μύκητα Saccharomyces cerevisae. Το συγκεκριμένο ένζυμο διασπάει τη ζάχαρη (σακχαρόζη) σε δύο ίσα μέρη φρουκτόζης και γλυκόζης. Ο όρος ιμβερτοποιημένο προέρχεται από την αναστροφή (inversion) της γωνίας διάθλασης του πολωμένου φωτός κατά τη διάσπαση της ζάχαρης.

Η ιμβερτάση υπάρχει φυσιολογικά στο σάλιο μας, βοηθώντας στη διάσπαση των σύνθετων υδατανθράκων σε μικρότερα κομμάτια (εάν δεν το γνωρίζατε, η πέψη αρχίζει από το στόμα μας.)

Με την ιμβερτάση επιτυγχάνεται η αποφυγή της κρυστάλλωσης, η καλύτερη υφή και η αύξηση της γλυκαντικής δύναμης.

Μάλιστα, οι μέλισσες παράγουν μεγάλες ποσότητες ιμβερτάσης ώστε να μπορέσουν να διασπάσουν το ακατέργαστο νέκταρ και να το κάνουν μέλι.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.