Newsroom

Newsroom

Ξεκίνησε η σύνοδος κορυφής του ΟΑΣΕ

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα η πρώτη σύνοδος κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την…

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα η πρώτη σύνοδος κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) μετά το 1999. Στη σύνοδο, όπου είναι παρών και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αναμένεται να συζητηθούν πολλά, από το Αφγανιστάν ως την τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ, συμμετέχουν 38 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ένας αντιπρόεδρος, 7 εκπρόσωποι κυβερνήσεων και 14 υπουργοί, από τα 56 συμμετέχοντα Κράτη του ΟΑΣΕ, καθώς και εκπρόσωποι των 12 (6 Μεσογειακών και 6 Ασιατικών) Εταίρων Συνεργασίας του Οργανισμού.

H Ελλάδα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα. Στην Αστάνα βρίσκεται και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Η Σύνοδος Κορυφής της Αστάνα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά από 11 χρόνια -με τελευταία εκείνη της Κωνσταντινούπολης (18-19 Νοεμβρίου 1999) και επίσης είναι η πρώτη που λαμβάνει χώρα σε κέντρο-ασιατική χώρα. Μέχρι το 1999 είχαν πραγματοποιηθεί έξι Σύνοδοι Κορυφής. Οι Σύνοδοι δεν πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά μόνο όταν επιτευχθεί η απαιτούμενη προς τούτο ομοφωνία. Η φετινή Σύνοδος είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Το Καζακστάν ασκεί την Προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2010.

Επίσης, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας “The Astana Τimes”, της 30ης Νοεμβρίου 2010,επισκεπτόμενος ο πρόεδρος του Καζακστάν την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Λισσαβώνα στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2010, στην διάρκεια της ομιλίας του είχε θέσει ως προτεραιότητα για το Καζακστάν το θέμα του Αφγανιστάν, δεδομένου ότι το Καζακστάν ήταν η πρώτη κέντρο-ασιατική χώρα που συμμετείχε στην διεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν (International Security Assistance Force-ISAF).

Η Καζαχική Προεδρία του ΟΑΣΕ, εξ αρχής, ανέλαβε να συνεχίσει τη Διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ το 2009, μέσω της οποίας εγκαινίασε τον Ευρωπαϊκό Διάλογο Ασφάλειας με σκοπό να γεφυρώσει το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων Κρατών του Οργανισμού, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η Σύνοδος Κορυφής της Αστάνα θα κλείσει με τις ομιλίες του απερχόμενου Προεδρεύοντος Καζάχου Προέδρου και της Προέδρου της Λιθουανίας, ως εκπροσώπου της επόμενης Προεδρίας του ΟΑΣΕ. Νωρίς το απόγευμα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της Τρόικα και των Ασιατικών και Μεσογειακών Εταίρων χωριστά, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ, έχοντας ως στόχο τον μετασχηματισμό της περιοχής του ΟΑΣΕ σε μία «Κοινότητα Ασφάλειας», όπου θα οικοδομηθεί η ασφάλεια μεταξύ των συμμετεχόντων Κρατών από κοινού, και όπου η απειλή και η χρήση βίας θα παύσει να υφίσταται ως επιλογή στις μεταξύ τους σχέσεις.

Η επινόηση της «Κοινότητας Ασφαλείας» έγινε πρώτα από την Γαλλία με βάση τις διαβουλεύσεις που έχουν προηγηθεί στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Κέρκυρας.

Οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ είναι οι εξής:

1. Βελτίωση θεσμικής ικανότητας του ΟΑΣΕ ως προς την πρόληψη, διαχείριση και επίλυση διενέξεων, καθώς και την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών (όπως Γεωργία, Υπερδνειστρία, Ναγκόρνο Καραμπάχ)

2. Ενίσχυση του καθεστώτος ελέγχου των συμβατικών όπλων, και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας, καθώς και διατήρηση της σημασίας της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE)

3. Περαιτέρω εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ανθρώπινης Διάστασης, με έμφαση στην ελευθερία των ΜΜΕ και

4. και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του ΟΑΣΕ στην αντιμετώπιση αναδυομένων διασυνοριακών απειλών και προκλήσεων (ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν).

Άλλα σημαντικά θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Σύνοδος Κορυφής της Αστάνα είναι οι διεθνικές απειλές που άπτονται και των τριών διαστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπων, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της ασφάλειας του κυβερνοχώρου, και της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής.

Σειρά συναντήσεων και επαφών είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΑΣΕ, στην Αστάνα του Καζακστάν.

Μέχρις στιγμής, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Νικ Κλεγκ με τον οποίο μίλησε για ευρωπαϊκά θέματα, ζητήματα οικονομίας και διμερείς σχέσεις.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς σχέσεις, την περαιτέρω συνεργασία, ενεργειακά ζητήματα καθώς και θέματα επενδύσεων και τουρισμού.

Τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του προέδρου της Αυστρίας Χάινζ Φίσερ, ήταν η κατάσταση της πορείας της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, ο μηχανισμός στήριξης, η κατάσταση και οι αντιδράσεις των αγορών και οι προοπτικές και εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και στο Κυπριακό.

Ο κ. Παπανδρέου, είχε επίσης επαφή με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι, τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών, Κέβιν Ράντ. αλλά και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία του ανέφερε ότι παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του είπε χαρακτηριστικά ότι «πάτε όχι απλώς καλά, αλλά πολύ καλά».

Στη σημερινή του ομιλία στην Σύνοδο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν έθεσε τη “φιλόδοξη ατζέντα” του, που αποτελείται από την εξασφάλιση της ειρήνης, την προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.

http://www.kathimerini.gr

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…