Newsroom

Newsroom

Ξεκίνησε η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης

Μεταδίδεται ζωντανά από την ΕΡΤ1 και το Τρίτο Πρόγραμμα

AP 19364386783798

Για μια ακόμη χρονιά συνεχίζεται η μακρόχρονη παράδοση της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης.

Η πρώτη συναυλία της δεκαετίας ξεκίνησε στις 12.15 (ώρα Ελλάδος), και όπως πάντα μεταδίδεται ζωντανά από την ΕΡΤ1 και το Τρίτο Πρόγραμμα.

Λίγα λόγια για την πρωτοχρονιάτικη συναυλία

Η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης (γερμανικά:Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker) είναι η πιο γνωστή πρωτοχρονιάτικη συναυλία στον κόσμο και εκτελούνται κυρίως έργα των Strauss (Γιόχαν Στράους (πατέρας), Γιόχαν Στράους (υιός), Εδουάρδος Στράους και Γιόζεφ Στράους). Η ορχήστρα εκτελεί το ίδιο πρόγραμμα στις 30 Δεκεμβρίου, 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου, αλλά μόνο η τελευταία συναυλία μεταδίδεται τακτικά σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Το πρόγραμμα μεταδίδεται ζωντανά σε 92 χώρες και παρακολουθείται ζωντανά από περισσότερους από 50 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Υπήρξε παράδοση συναυλιών για την Πρωτοχρονιά στη Βιέννη από το 1838, αλλά όχι με τη μουσική και την ενορχήστρωση της οικογένειας Strauss. Από το 1928 έως το 1933 πραγματοποιήθηκαν έξι συναυλίες στο Musikverein, που ενορχηστρώθηκαν από τον Γιόχαν Στράους (υιό). Η πρώτη συναυλία πραγματοποιήθηκε αλλά στις 31 Δεκεμβρίου 1939. Σύμφωνα με τον τύπο, ήταν μια “Έκτακτη Συναυλία”, αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στο “Kriegswinterhilfswerk”. Ο ιστορικός Fritz Trümpi απέδειξε ότι η συναυλία ήταν μέρος του μηχανισμού προπαγάνδας του Γιόζεφ Γκαίμπελς.

(με πληροφορίες από το wikipedia)

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

181019 arisvspaok ph1

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο ντέρμπι της Superleague που θα κρίνει τον πρωταθλητή η πόλη…