Ξεκίνησαν οι Εκκλησιαστικές πιέσεις-Τι ζητάει η Ιερά Σύνοδος για το Πάσχα

Ανώτατο όριο πιστών ανά εκκλησία τα 100 άτομα, αξιοποίηση των αύλειων χώρων και αλλαγή του ωραρίου των μετακινήσεων , είναι η πρόταση για το Πάσχα της Ιεράς Συνόδου σε επιστολή προς την υπουργό Παιδείας 

5001449

Η Ιερά Σύνοδος απέστειλε επιστολή προς την υπουργό Παιδείας και ζητά να ανέλθει ο αριθμός των πιστών στους ναούς από έναν σε 25 τ.μ που ισχύει σήμερα σε έναν σε 15 τ.μ, καθώς και ο μέγιστος αριθμός που προβλέπεται στους μεγάλους ναούς, που σήμερα είναι 50, να αυξηθεί στους 100. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος  εκτιμάται πως θα λάβει την επόμενη βδομάδα απαντήσεις στα αιτήματα που έχει θέσει προς την κυβέρνηση για το πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Ταυτόχρονα ζητά να επιτραπεί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Πέμπτη αλλά και την Ανάσταση, να τοποθετηθούν μεγάφωνα και να επιτραπούν οι τέσσερις λειτουργιές στο προαύλιο των ναών παρουσία πιστών.

Όπως επισημαίνει η ΔΙΣ, θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους ανοιχτούς χώρους με αποστάσεις 2 μέτρων ανά πιστό και μάσκες και με δυνατότητα για περισσότερες από μια λειτουργίες ώστε να εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος αριθμός πιστών.

«Λιτή» η περιφορά του Επιτάφιου

Πάντως η Εκκλησία διευκρινίζει ότι περιφορές όπως του Επιταφίου θα γίνουν λιτά προκειμένου να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός.

Το αίτημα της Εκκλησίας έχει φτάσει στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αλλά δεν συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή, και αναμένεται να συζητηθεί εντός της ερχομένης εβδομάδας. Την Τετάρτη συνεδριάζει προγραμματισμένα η ΔΙΣ, και εκκλησιαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ίσως μέχρι τότε θα έχουν δοθεί απαντήσεις στα αιτήματα της Εκκλησίας.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μειοψηφία ιεραρχών που κρατούν σκληρότερη στάση και ζητούν να αρθούν οι περιορισμοί τη Μεγάλη Εβδομάδα για τους Πιστούς λέγοντας ότι δεν μπορεί για δεύτερο Πάσχα η Ορθοδοξία να μη λειτουργήσει τους ναούς.

 

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…