Newsroom

Newsroom

Ξεκινάει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Φόροι και χαράτσια μέχρι το τέλος του έτους

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για περίπου έξι εκατομμύρια φορολογούμενους, αφού μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική…

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για περίπου έξι εκατομμύρια φορολογούμενους, αφού μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet προκειμένου να υποβάλουν μέσω διαδικτύου τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 30 Ιουνίου, ανεξαρτήτως ΑΦΜ. Όσοι έχουν παλιούς κωδικούς πρόσβασης, θα μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν και φέτος, ενώ όσοι δεν έχουν θα πρέπει να τους προμηθευτούν από την εφορία. Ταυτοχρόνως, θα δηλώνουν στους ειδικούς πίνακες και τα ακίνητα που κατέχουν για να υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά του 2012 κι ο ενιαίος φόρος του 2014.

Εντός του Ιουνίου και του Ιουλίου, εξάλλου, θα πρέπει να καταβληθούν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του 2013, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2011, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2012, ενώ το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί σε τέσσερις δόσεις κι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2013.

Τι ισχύει

Το νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης, απαιτεί πλήρη καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων που απέκτησαν οι φορολογούμενοι μέσα στο 2012.

Τα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς θα φορολογηθούν όπως εκείνα του 2011, πράγμα που σε θεωρητικό επίπεδο, σημαίνει ότι ισχύει το αφορολόγητο των 5.000, το οποίο για νέους κάτω των 30 ετών, για συνταξιούχους άνω των 65, για αναπήρους και για συνταξιούχους οι οποίοι ανεξαρτήτως ηλικίας έχουν παιδιά με προβλήματα αναπηρίας, ανέρχεται στις 9.000. Δεδομένου πάντως, ότι από φέτος εφαρμόζονται τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους, είναι πιθανό να φορολογηθούν ακόμη κι εκείνοι οι οποίοι είχαν πραγματικό εισόδημα μέσα στο 2012, μικρότερο των 5.000 ευρώ.

Το αφορολόγητο όριο μπορεί να κατοχυρώσει κανείς και με την προσκόμιση αποδείξεων αγοράς προϊόντων ή λήψης υπηρεσιών. Εξαιρούνται δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης καθώς επίσης και δαπάνες για αγορά ή μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων, για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ’ οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.

Στη νέα φορολογική δήλωση θα αναγράφονται ακόμη και τα εισοδήματα που κατά τη διάρκεια του 2012 φορολογήθηκαν αυτοτελώς. Τέτοια είναι, οι τόκοι των καταθέσεων, τα ομόλογα, τα μερίσματα από εταιρίες κ.α, ενώ από στη φορολογία εισοδήματος δεν συμπεριλαμβάνονται το ΕΚΑΣ, το επίδομα τριτέκνων ή πολυτέκνων, οι αναπηρικές συντάξεις, τα κέρδη από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και οι μετοχές.

Επιπλέον φόρο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, θα πληρώσουν όσοι μέσα στο 2012 άσκησαν ατομική εμπορική επιχείρηση, ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερο επάγγελμα, αφού θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος αυξημένο κατά 150 ευρώ (από 500 ευρώ πέρυσι, 650 φέτος). Υπενθυμίζεται ότι για όσους απέκτησαν το 2012 εισοδήματα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρεις εργοδότες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από έναν εργοδότη, το τέλος επιτηδεύματος παραμένει στα 500 ευρώ.

Έλεγχος για το χαράτσι

Στο νέο έντυπο φορολογικής δήλωσης, πρέπει να αναγράφεται, μεταξύ όλων των άλλων, και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις κατοικίες. Με τον τρόπο αυτό θα εντοπίζονται όλοι όσοι δεν πληρώνουν το «χαράτσι», ενώ θα υπολογίζεται και ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων.

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

κουτσουμπας

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

Ο διάσημος συνδικαλιστής που τον κέρδισε ο Κουτσούμπας

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

2383711

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

«Το #Metoo είναι πολύ σωστό αλλά ευτελίζεται από μερικούς ανθρώπους που θέλουν να πουλήσουν δύο…