Γο

Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου

Ξεδιαλύνοντας τις απορίες του Γ. Πρετεντέρη

Δυσαρεστήθηκε ο Πρετεντέρης για την 70η θέση στην οποία κατρακύλησε η Ελλάδα στoν διεθνή κατάλογο των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» για την ελευθερία των ΜΜΕ.

Πρετεντέρης 1

«Κανείς δεν ξέρει ποια είναι τα κριτήρια της αξιολόγησης, ούτε ποιος τα επέλεξε και τα εφαρμόζει», έγραψε στο «Βήμα της Κυριακής». Θύμωσε μάλιστα επειδή ο κατάλογος «γίνεται αντικείμενο ερώτησης από τον Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο». 

Περίεργο γιατί τα κριτήρια της αξιολόγησης υπάρχουν φαρδιά πλατιά-και πολύ αναλυτικά- στην ιστοσελίδα της έγκυρης διεθνούς οργάνωσης και είναι επτά : πλουραλισμός, ανεξαρτησία των ΜΜΕ, δημοσιογραφικό περιβάλλον και λογοκρισία, νομοθεσία, διαφάνεια, υποδομές και καταχρήσεις(βία και κατάχρηση εξουσίας). Μάλλον δεν θα τα πρόσεξε. 

Ύστερα απαριθμεί μια σειρά από χώρες, κυρίως του Τρίτου Κόσμου, που έχουν αξιολογηθεί καλύτερα από την Ελλάδα και αναρωτιέται πως γίνεται αυτό. Είναι απλό γιατί στις χώρες αυτές: 

► Στη Μαδαγασκάρη «που καταλαμβάνει επαξίως την 57η θέση», δεν βγήκε οδηγία, όπως έγινε στην ΕΡΤ, για να μην παίζει στο ραδιόφωνο ο Σταμάτης Κραουνάκης γιατί έδωσε μια επικριτική για την κυβέρνηση συνέντευξη. Ούτε η αρχισυντάκτρια μιας ψυχαγωγικής εκπομπής στοχοποιήθηκε από δύο κυβερνητικούς βουλευτές, γιατί ζήτησε από τον Σπύρο Γραμμένο, να τραγουδήσει το τραγούδι «Μαμά, μπαμπά, είμαι κουκουλοφόρος».

► Στο Πράσινο Ακρωτήριο δεν έχουν μεταφερθεί όλες οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΕΡΤ, ΑΠΕ) στον πρωθυπουργό, μαζί με την  ΕΥΠ. 

► Στη Γκάνα, στο πρακτορείο Ειδήσεων,  δεν αποσιωπούν τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βρετανίδα πρωθυπουργό για εφαρμογή και τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως έγινε με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.  ‘Η την ανάλογη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών  στο συνέδριο του Economist. ‘H τα ρεπορτάζ για το ξύλο στη Χίο, τον Φλεβάρη του 2000.

► Στο Τρινιτάτ δεν εκδίδουν ένταλμα σύλληψης εκδότη, γιατί δημοσίευσε το εξώδικο αστυνομικών της ΓΑΔΑ, όπως έγινε πρόσφατα με τον Κ. Βαξεβάνη. 

► Στη δημόσια τηλεόραση της Σουρινάμ, δεν εμφανίστηκε έγγραφη οδηγία , όπως στην ΕΡΤ: «Δεν παίζουμε το τραπέζι Μητσοτάκη στην Ικαρία – Παίζουμε πλάνα τον Λιγνάδη μόνο του, όχι με άλλους». 

► Στο Τιμόρ «που είναι στην 57η θέση », προς μεγάλη απορία του Πρετεντέρη, δεν έβγαλε το κυβερνητικό κόμμα ανακοίνωση για μια γελοιογραφία του Γιάννη Δερμεντζόγλου στιο Tvxs.

► Στη Μποτσουάνα δεν έχουν 7 τραυματίες φωτορεπόρτερ σε μια διαδήλωση, όπως έγινε τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα.

► Στην Τζαμάικα δεν έχουν πάθει αμνησία οι δημοσιογράφοι για τις απόπειρες κυβερνητικής λογοκρισίας στην ίδια την εφημερίδα τους, όπως συνέβη με το Βήμα, όπως κατήγγειλε ο δημοσιογράφος Ζώης Τσώλης, στο άρθρο του για τη λογοκριτική παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με τίτλο: «Προκλητική παρέμβαση Σταϊκούρα: Γιατί το γράψατε;»

► Το ίδιο δεν πάσχουν από αμνησία οι δημοσιογράφοι στην Ουρουγουάη, όπως συμβαίνει πάλι με τον Πρετεντέρη, όταν η διευθύντρια σύνταξης του Βήματος παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας « ασφυκτική πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου».  Ούτε κάνουν πλάτες στην ιδιοκτησία, όταν μια άλλη δημοσιογράφος, η Έλενα Ακρίτα, στην άλλη εφημερίδα (Νέα) όπου δουλεύει ο απορών Πρετεντέρης, παραιτήθηκε επειδή λογόκριναν άρθρο της.

► Στη δημόσια τηλεόραση στα νησιά Σαμόα, δεν λογοκρίνουν ακόμη και ρεπορτάζ για τη.. λογοκρισία στο διαδίκτυο. 

► Στη Μπουρκίνα Φάσο δεν έδωσαν 40 εκατομμύρια ευρώ (Λίστα Πέτσα και άλλες διευκολύνσεις σε καναλάρχες) εκ των οποίων 100.000 σε άγνωστο γυναικείο site επειδή έγραφε ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού είναι καλογυμνασμένη. 

Με τόσα περιστατικά και τόση αποσιώπηση και λογοκρισία, σε καθημερινή βάση, ξέχασα κάτι; 

► A ναι. Γενικώς στην Αφρική,  δεν διορίζεται πρόεδρος της Εθνικής Ραδιοτηλεόρασης, ο διευθυντής του γραφείου τύπου του φύλαρχου. 

ΥΓ Η κατάταξη των κρατών μελών της ΕΕ (πριν τη δολοφονία Καραϊβάζ): Finland 2, Sweden 3, Denmark 4, Netherlands 6, Portugal 9, Belgium 11, Ireland 12, Germany 13, Estonia 15, Austria 17, Luxembourg 20, Latvia 22, Cyprus 26, Lithuania 28, Spain 29, France 34, Slovakia 35, Slovenia 36, Czech Republic 40, Italy 41, Romania 48, Croatia 56, Poland 64, Greece 70, Malta 81, Hungary 92, Bulgaria 112.

διεύθυνση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα με όλες τις επεξηγήσεις για τη βαθμολόγηση. 

Πηγή: tvxs

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…