Newsroom

Newsroom

Ξεχωριστό έγκλημα η γυναικοκτονία στην Κροατία

H Κροατία έκανε το αυτονόητο και οι γυναικοκτόνοι από εδώ και πέρα θα δικάζονται με το πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο

gynaikoktonia 1422x864 1

Μια μεγάλη μέρα, η οποία ελπίζουμε κάποια στιγμή να ξημερώσει και στην Ελλάδα, ήταν η σημερινή (14/03) για την Κροατία καθώς με τροπολογίες στον ποινικό κώδικα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή από τώρα και στο εξής η γυναικοκτονία θα είναι ξεχωριστό έγκλημα.

Μετά τη Μάλτα και την Κύπρο οι οποίες ήταν οι πρώτες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης που είχαν εγκρίνει τον όρο στη νομοθεσία, η Κροατία γίνεται η τρίτη στη σειρά.

Οι αλλαγές του ποινικού κώδικα εγκρίθηκαν με 77 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, ενώ 60 ψήφισαν κατά, ενώ το κείμενο που εγκρίθηκε προβλέπει ποινές φυλάκισης από 10 έως 40 έτη, την πιο βαριά ποινή της κροατικής νομοθεσίας.

«Με αυτές τις αλλαγές προστατεύουμε το δικαίωμα, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των γυναικών και στέλνουμε το μήνυμα πως η βία σε βάρος των γυναικών είναι απαράδεκτη», είχε δηλώσει  ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, όταν παρουσίασε την πρόταση νόμου.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι το 2022, καταφράγηκαν 2.300 γυναικοκτονίες στην Ευρώπη με δράστες τους συντρόφους ή μέλη της οικογένειας των θυμάτων.

Στην Κροατία δολοφονήθηκαν 13 γυναίκες το 2022 με τις 12 να έχουν δολοφονηθεί από συγγενικά τους πρόσωπα και 9 γυναικοκτονίες σημειώθηκαν το 2023.

Το κοινοβούλιο είχε αποφασίσει να προτείνει το κείμενο αυτό μετά τη δολοφονία τον Σεπτέμβριο της Μιχαέλα Μπέρακ, μιας 20χρονης φοιτήτριας Νομικής, η οποία δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό με τον οποίο είχε σύντομη σχέση.

Ο θάνατός της φοιτήτριας προκάλεσε έντονη συζήτηση για τα κενά του συστήματος που ρόλος του είναι να προστατεύει τα θύματα, μέσω νομοθεσίας.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα διεκδικώντας δικαιοσύνη για τη Μιχαέλα και την εγγραφή της γυναικοκτονίας στον νόμο, πράγμα που τελικά επιτεύχθη.

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη – Πατέρας θύματος: «Βρέθηκε DNA και κόκαλα, δε γλιτώνουν τα κάγκελα δύο βουλευτές της ΝΔ» (video)

Ηθοποιός του «Κωνσταντίνου και Ελένης» μέλος στη συμμορία που έκλεβε οχήματα στην Αττική

Γεωργία Μπίκα: Υποψήφια στις Ευρωεκλογές – Mε ποιο κόμμα θα κατέβει

Κασσελάκης: «Ήταν απαράδεκτο το ρεπορτάζ σας» – Η ατάκα που «πάγωσε» Τζίμα και Πρετεντέρη (video)

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

κουτσουμπας

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

Ο διάσημος συνδικαλιστής που τον κέρδισε ο Κουτσούμπας

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

2383711

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

«Το #Metoo είναι πολύ σωστό αλλά ευτελίζεται από μερικούς ανθρώπους που θέλουν να πουλήσουν δύο…