ΑΕ

Αφροδίτη Ερμίδη

Ξεblogarisma: Ομάδα εθελοντών βοηθάει φυλακισμένες μητέρες και τα παιδιά τους

H ομάδα ξεblogarisma με τους πόρους που συγκεντρώνει από μπαζάρ και εισφορές βοηθάει έμπρακτα με είδη καθημερινής φροντίδας αλλά και εγκαταστάσεις φυλακισμένες.

ξε2

Το 2007 μια μικρή ομάδα μπλόγκερ πήρε την πρωτοβουλία να στηρίξει τα παιδιά και τις μητέρες τους που ζουν στις φυλακές Ελεώνα στη Θήβα. Η αρχή έγινε με τη συγκέντρωση ειδών καθημερινής φροντίδας που είχαν ανάγκη τα παιδιά και οι φυλακισμένες μητέρες καθώς πολλές από αυτές ήταν άπορες. Μέσα σε ένα έτος η ομάδα οργανώθηκε κάτω από μια ενιαία ιστοσελίδα που ονομάστηκε ξεblogarisma και πλέον αποτελεί μια ευρύτερη ανοιχτή ομάδα φίλων, εθελοντών, υποστηρικτών, ανθρώπων όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων. Αυτήν τη στιγμή το πλαίσιο στήριξης της ομάδας καλύπτει περίπου διακόσιες άπορες φυλακισμένες και δεκαπέντε παιδιά (έως τριάμισι χρόνων) με τις μητέρες τους.

Επίσης η ομάδα δείχνει ιδιαίτερη μέριμνα για τις ανήλικες κοπέλες των φυλακών. «Στόχοι μας είναι η βελτίωση των συνθηκών κράτησης, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου. Οι συνθήκες της οικονομικής κρίσης που ζούμε όλοι ‒επισημαίνουμε δε ότι κάποιοι από εμάς είναι άνεργοι‒ έχουν δυναμώσει τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ μας και η συνεχής και αυξανόμενη υποστήριξη του κόσμου, πέρα από τη συγκίνηση που μας προσφέρει, μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια» μας λένε τα μέλη της ομάδας Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Ρουμπίνη Μαρίνη και Βασιλική Νομίδου.

Τα σοβαρότερα ζητήματα

Το βασικό πρόβλημα που εντοπίζουν οι ξεblogarisma ξεκινά από το ίδιο το γεγονός του εγκλεισμού μικρών παιδιών στη φυλακή, μερικά από τα οποία γεννιούνται στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Οι μητέρες μπαίνουν στο δίλημμα εάν θα κρατήσουν τα παιδιά μαζί τους έως τα τριάμισι χρόνια τους ή αν θα τα δώσουν σε συγγενείς ή ‒ακόμη χειρότερα‒ σε κάποιο ίδρυμα. Οι περισσότερες επιλέγουν να τα κρατήσουν με όποιο κόστος συνεπάγεται αυτό και μάλιστα δίχως την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη. Στη φυλακή οι μητέρες και τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με το σύστημα περιορισμού και τις συνθήκες κράτησης. Δεν είναι μόνο ο εξ ορισμού περιορισμός της ελευθερίας αλλά και η πολύ περιορισμένη παροχή ειδών επιβίωσης που αφορούν τη διατροφή και την καθαριότητα. «Για παράδειγμα, κάποια στιγμή υπήρξε πρόβλημα για το αν θα δίνονται φρούτα στα παιδιά όπως επίσης και για την ποσότητα του μοσχαρίσιου κρέατος. Ομως, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι μόνο αυτές οι ανάγκες ενός παιδιού. Είναι οι πάνες, τα μπιμπερό, τα ειδικά γάλατα, ο εμβολιασμός και άλλα πολλά» λένε χαρακτηριστικά.

Φυλακές άβατα

Από το 2007 που συστήθηκε η ομάδα επισκέπτονται το κατάστημα κράτησης του Ελεώνα Θήβας δυο φορές τουλάχιστον τον χρόνο μεταφέροντας τα είδη που έχει προσφέρει ο κόσμος. Επίσης, συχνά τη συνοδεύουν εθελοντές που συνεισφέρουν με τη δράση τους (θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.). Σε κάθε επίσκεψη έχουν άμεση και φιλική επαφή με την κοινωνική υπηρεσία και τη διεύθυνση των φυλακών και προσπαθούν να έχουν επαφή με τις κρατούμενες μητέρες και τα παιδιά τους. «Είναι δύσκολο να έχουμε ικανοποιητική ενημέρωση και πλήρη γνώση των συνθηκών. Ο χώρος των φυλακών παραμένει ακόμη άβατο με πολύπλοκη γραφειοκρατία και κώδικες. Αλλά και στην επαφή μας με τις κρατούμενες συναντάμε προβλήματα που κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με την άγνοια και την καχυποψία. Γι’ αυτό επικοινωνούμε και με άλλες ομάδες και κινήσεις όπως τις Κανένα Μωρό στη Φυλακή και Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, διατηρώντας όμως μια όχι “χρωματισμένη” στάση για να μπορούμε να επικοινωνούμε με ένα ευρύτερο κοινωνικό χώρο και να μην έχουμε όριο σε καμία ομάδα πολιτών» σημειώνουν.

Εσοδα και προσφορά

Οι πόροι της ομάδας ξεblogarisma προέρχονται αποκλειστικά από τα έσοδα που προκύπτουν από τις πωλήσεις αντικειμένων (που κατασκευάζουν οι εθελοντές ή δωρίζουν οι υποστηρικτές) στα δύο παζάρια που διοργανώνουν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα αλλά και τις έκτακτες συνεισφορές από υποστηρικτές. Με τα χρήματα που συγκεντρώνονται καλύπτουν όποια ανάγκη ζητηθεί από την κοινωνική υπηρεσία των φυλακών (είδη προσωπικής υγιεινής, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.). Επιπλέον προσφέρουν σε έργα υποδομής στη φυλακή όπως ο ηχητικός και φωτιστικός εξοπλισμός της αίθουσας εκδηλώσεων το 2011, η παιδική χαρά το 2012, η επίπλωση του παιδικού επισκεπτηρίου το 2016, η ζωγραφική κάλυψη του προαύλιου χώρου των παιδιών και των ανηλίκων το 2017. «Επίσης συμβάλουμε οικονομικά σε αποφυλακίσεις, προσπαθούμε να παρέχουμε ηθική και υλική συμπαράσταση σε οικογένειες κρατούμενων γυναικών και γενικότερα βρισκόμαστε σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία για ό,τι προκύψει. Ολα αυτά σε πείσμα της κρίσης που μείωσε κατακόρυφα την προσφορά των ιδιωτών αλλά και την κρατική χρηματοδότηση των φυλακών. Η βοήθεια του κόσμου μας δίνει τους μοναδικούς μας πόρους και μας επιτρέπει να είμαστε αυτήν τη στιγμή κοντά στην υλοποίηση ενός καθιστικού των ανήλικων κρατουμένων καθώς και της ολοκλήρωσης της ζωγραφικής στον προαύλιο χώρο».

Εάν ενδιαφέρεστε να συνεισφέρετε στο ξεblogarisma μπορείτε να προσφέρετε αντικείμενα προς πώληση για τα παζάρια τους, είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής για τις μωρομάνες, τα παιδιά και τις άπορες φυλακισμένες αλλά και μη υλικά όπως μαθήματα, θεραπευτικές συνεδρίες, παραστάσεις κ.ά.

Φωτογραφία: Γκράφιτι από την ομάδα Political Stencil

Info

www.facebook.com/xeblogarisma, xeblogarisma.blogspot.com

– Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento

 

 

 

 

 

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του