Newsroom

Newsroom

Wall Street Journal: Τα hedge funds επιστρέφουν στην Ελλάδα

Τα hedge funds αρχίζουν σταδιακά να επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από μακρά περίοδο αποχής, στοιχηματίζοντας στον «πρώην άρρωστο» της Ευρώπης, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

5a3bd2a11dc524151a8b457a

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επενδυτές βλέπουν πλέον ευκαιρίες στην Ελλάδα. Κεφάλαια, όπως η Brevan Howard, η Amber Capital και η VR Capital, εξετάζουν επενδύσεις σε διάφορα ελληνικά assets τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενώ η Ελλάδα ωφελείται τελικά από την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, πολλοί επενδυτές έχουν παραβλέψει τα ελληνικά assets λόγω της μακροχρόνιας κρίσης χρέους της χώρας.

«Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα. Είναι η μόνη φθηνή αγορά εκεί έξω», δήλωσε ο Joseph Oughourlian, ιδρυτής της εταιρείας Amber Capital με έδρα το Λονδίνο, που διαθέτει περίπου 1,7 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Όπως είπε, έως τώρα δεν είχε επενδύσει ποτέ στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι αγόρασε ελληνικά ομόλογα περίπου πριν από ένα χρόνο, αλλά τελευταία στράφηκε σε ελληνικές μετοχές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με discount έναντι όλων των άλλων αγορών.

Μεταξύ των funds που αύξησαν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της WSJ, είναι το VR Capital και το νεοϋρκέζικο Autonomy Capital, που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 5 δισ. δολαρίων.

Ο Brevan Howard, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες hedge funds της Ευρώπης, επιδιώκει να συγκεντρώσει αρχικά 500 εκατ. δολάρια για ένα real estate fund και ένα fund μετοχών για να επενδύσει στην Ελλάδα. Προσλαμβάνει μια ομάδα εννιά με δέκα επαγγελματιών στην Αθήνα, η οποία θα αυξηθεί στους 18 στο τέλος του επόμενου έτους.

«Η Ελλάδα για πολύ καιρό ήταν μη επενδύσιμη» λέει ο Τρύφων Νάτσης, συνιδρυτής της Brevan. «Για όλους τους πρακτικούς λόγους όλα τα μεγάλα ρίσκα έχουν εξαφανιστεί» επισήμανε, επικαλούμενος τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα «πολύ δύσκολα μέτρα» που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύει πως περίπου ένα τέταρτο με ένα τρίτο της ελληνικής ανάκαμψης συνδέεται με την ανάκαμψη της Ευρώπης.

Μεταξύ των assets που προσελκύουν μεγάλη προσοχή είναι τα ομόλογα, σύμφωνα με την αμερικανική συμβουλευτική, Alvarez & Marsal η οποία ξεκίνησε την διαχείριση πακέτων δανείων στην Ελλάδα. «Βλέπουμε βελτιωμένο κλίμα στην Ελλάδα και αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, είτε είναι από hedge funds ή άλλα funds», λέει ο Μάριος Κολιόπουλος, επικεφαλής της θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου στην Ελλάδα.

Άλλο ένα σημάδι αυξημένου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι το hedge fund Chenavari, με έδρα το Λονδίνο έχει βοηθήσει στη χρηματοδότηση αγορών πλοίων από ελληνικές εταιρείες και δελεάστηκε από τις «πολύ χαμηλές τιμές». «Η Ελλάδα είναι μια από τις πλέον υποτιμημένες οικονομίες», λέει ο γενικός διευθυντής της Loic Fery.

Ωστόσο, δεν αποτελούν όλα τα assets επενδυτική ευκαιρία. «Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα αλλά δεν είναι όλα φθηνά. Οι μετοχές κάποιων εταιρειών έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι πολύ φθηνή» σχολιάζει ο κ. Νάτσης.