Βρετανία: Απεργίες σε όλη την χώρα λόγω των κακών συνθηκών εργασίας

Σε ξεσηκωμό οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Μεγάλη Βρετανία, που με διαρκείς κινητοποιήσεις διεκδικούν αυξήσεις μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

AP22208397779185

Ο αγώνας των εργαζομένων στη Μεγάλη Βρετανία για τις κακές συνθήκες εργασίας συνεχίζεται με παλμό. Πιο συγκεκριμένα, τα εργατικά συνδικάτα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, αφού ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει κόκκινο, με τους εργαζομένους να βρίσκονται αντιμέτωποι με τη ραγδαία ακρίβεια και να μένουν με λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους.

Ακόμη, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν πρόσφατα κατά 3,7%, η μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησε η σχετική καταγραφή το 2001.

Η λύση που βλέπουν οι εργαζόμενοι σε πολλές βιομηχανίες είναι μία: απεργίες. Σήμερα, απεργούν οι μηχανοδηγοί, ενώ 7 εταιρείες πρόκειται να προχωρήσουν σε απεργίες και ενδέχεται να παραλύσουν οι σιδηρόδρομοι.

«Θέλουμε να είμαστε σε θέση να αγοράζουμε το 2022 ό,τι αγοράζαμε το 2021», τονίζει ο Mick Whelan, Γενικός Γραμματέας του σωματείου μηχανοδηγών Aslef.

Ακόμη, δήλωσε: «Οι απεργίες είναι πάντα η τελευταία λύση. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τους επιβάτες – οι φίλοι και οι οικογένειές μας χρησιμοποιούν επίσης τα μέσα μαζικής μεταφοράς – και δεν θέλουμε να χάνουμε χρήματα κάνοντας απεργία, αλλά οι εταιρείες μας έχουν εξωθήσει σε αυτό», σύμφωνα με το mylondon.news

Το σωματείο RMT κάλεσε 40.000 εργαζομένους των σιδηροδρόμων σε απεργία. Σχεδόν μόνο 1 στα 5 τρένα κυκλοφορούσε. Η προσφορά αύξησης των μισθών φέτος εκ μέρους της εργοδοσίας κατά 4% είναι «ντροπιαστική», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του RMT Μικ Λιντς.

Οι Εθνικοί Σιδηρόδρομοι προσφέρουν 4% αύξηση αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση οι εργαζόμενοι να αποδεχθούν νέες συνθήκες εργασίας, οι οποίες όμως κατά από την άποψη του RMT απειλούν θέσεις εργασίας. «Οι απεργίες είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβει και η βιομηχανία σιδηροδρόμων αλλά και η κυβέρνηση ότι αυτή η διαμάχη θα συνεχιστεί μέχρι να καταλήξουμε σε συμφωνία», σχολίασε ακόμη ο Λιντς.

Αμέσως μετά σειρά να απεργήσει ξανά έχει το συνδικάτο Aslef, στις 13 Αυγούστου και μετά η RMT θέλει να κάνει ξανά απεργία στις 18 και 20 Αυγούστου στους σιδηροδρόμους και στις 19 Αυγούστου στο μετρό του Λονδίνου.

Πέραν του πληθωρισμού, αφορμή για τον ξεσηκωμό των εργαζομένων στάθηκαν και οι περικοπές θέσεων εργασίας, για παράδειγμα, στα ταχυδρομεία, στην British Telecom καθώς και στο σημαντικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων Felixstowe στη Βόρεια Θάλασσα.

Όπως φαίνεται όμως, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δεν είναι πρόθυμος να δώσει λύσεις και προτιμά τη σκληρή αντιπαράθεση με τα συνδικάτα και τους εργαζομένους, που αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους.

Σημαντική αποκάλυψη Βερύκιου: «Υπάρχει έντονος προβληματισμός στη ΝΔ για το πώς μπορούν να “πιάσουν” τον Κασσελάκη» (video)

δημος βερυκιοσ

Σημαντική αποκάλυψη Βερύκιου: «Υπάρχει έντονος προβληματισμός στη ΝΔ για το πώς μπορούν να “πιάσουν” τον Κασσελάκη» (video)

Τον έντονο προβληματισμό της κυβέρνησης σχετικά με τη δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη αποκάλυψε ο Δήμος…