Βόμβα από Gazprom: Διακόπτει εντελώς τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Τι επικαλείται η Gazprom.

AP22245646211115

Η ρωσική εταιρεία ενέργειας ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι θα σταματήσει τελείως την προμήθεια πετρελαίου και αερίου από το Nord Stream 1 επειδή παρατηρήθηκαν διαρροές, ενώ το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti κάνει λόγο σε βλάβη τουρμπίνας.

Σύμφωνα με το Ria Novosti, η Gazprom έλαβε μια προειδοποίηση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος Rostekhnadzor για δυσλειτουργία του στροβίλου του Nord Stream και έχει σταματήσει εντελώς τη λειτουργία του μέχρι να διορθωθούν όλες οι βλάβες, ανέφερε η εταιρεία. Εκπρόσωπος της εταιρείας έστειλε επιστολή στη Siemens σχετικά με τις δυσλειτουργίες του κινητήρα και την ανάγκη επιδιόρθωσης τους.

Από την Τετάρτη 31 Αυγούστου, οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream έχουν διακοπεί για τρεις ημέρες. Όπως εξήγησε η Gazprom, αυτό οφείλεται σε εργασίες συντήρησης στη μοναδική λειτουργική μονάδα συμπιεστή αερίου (GCU) του σταθμού συμπίεσης Portovaya, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μαζί με ειδικούς της Siemens.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφωνούν σε πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Νωρίτερα, οι χώρες του G7 ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην εφαρμογή ενός πλαφόν στις τιμές πώλησης του ρωσικού πετρελαίου. Η Gazprom είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, θα σταματήσει τελείως τις ροές προς την Ευρώπη, απειλή που φαίνεται να πραγματοποιεί με την τελευταία εξέλιξη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν “επειγόντως” ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ενθαρρύνουν έναν “ευρύ συνασπισμό” χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν σήμερα.

“Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του”, γράφουν οι επτά χώρες στη δήλωση αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι οι μελλοντικές τιμές “θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο”.

“Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ”, προσθέτουν.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη