Newsroom

Newsroom

Βενιζέλος: Η καταστροφή θα είναι ασύμμετρη αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχέδιο επτά σημείων για την έξοδο από το μνημόνιο παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της…

venizelos 82

Σχέδιο επτά σημείων για την έξοδο από το μνημόνιο παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, λέγοντας πως η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είναι μια ευκαιρία να συζητηθεί η στρατηγική εξόδου από το Μνημόνιο.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία αυτή δεν συνιστά προκαταβολή της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής, η οποία, όπως σημείωσε, είναι συνταγματικά επιβεβλημένη, αλλά «δεν είμαστε αφελείς», -είπε- να θεωρούμε δεδομένη την πλειοψηφία για τον νέο Πρόεδρο.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής ήδη φαίνονται, αλλά θα γίνουν ακόμα πιο ορατά στο τέλος της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης. 

Αναρωτήθηκε ποια είναι η εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, την οποία διατυπώνει σύσσωμη η αντιμνημονιακή -και με πολλές αντιφάσεις- αντιπολίτευση.

Άσκησε κριτική στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΕΘ να κινηθεί μονομερώς στο ζήτημα της οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «πρόκειται για πρόταση επιστροφής, όχι στο μηδέν, αλλά πολύ κάτω από το μηδέν» και συνέχισε: «Έχω πει πολλές φορές ότι οι προσπάθειες πέντε ετών μπορούν εύκολα να καταστραφούν σε πέντε μέρες. Η καταστροφή θα είναι ασύμμετρη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε τις θέσεις ότι η χώρα ζει «μέρες του 1981», λέγοντας: «Πιστεύει κανείς ότι το 2014 έχει σχέση με το 1981; Η πραγματικότητα που ζούμε σήμερα έχει σχέση με εκείνη την περίοδο;»

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τον Οδικό Χάρτη εξόδου από το μνημόνιο μέχρι την προεδρική εκλογή του ερχόμενου Φεβρουαρίου:

1. Συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα επιβεβαιωθεί στο Eurogroup της 18ης Δεκεμβρίου, συμφωνία που δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα ή νέους φόρους, αναγνωρίζει τα δημοσιονομικά επιτεύγματα, επιβεβαιώνει και ενισχύει τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

2. Ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών, με ιδιαίτερη αναφορά στη συνολική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια.

3. Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος προσαρμογής με επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

4. Η διαμόρφωση της περιόδου μετά το πρόγραμμα χωρίς δάνειο, χωρίς μνημόνιο και χωρίς τρόικα με τη χρήση των υπαρχόντων μηχανισμών της Ευρωζώνης.

5. Η συμφωνημένη ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ, η οποία προϋποθέτει ευρωπαϊκή συμφωνία για το ύψος των επιτοκίων.

6. Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών, «δικής μας ιδιοκτησίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

7. Ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις. «Το κοινωνικό μέρισμα προς τις ευπαθείς ομάδες, η ασφάλιση για όλους, το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα», όπως τόνισε.

Ανακοινώνοντας αυτά ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε την στήριξη των δυνάμεων της κοινωνίας και των πολιτών «για να νικήσουμε εθνικά και πολιτικά». Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι όλα αυτά απαιτούν πολιτική σταθερότητα και συναίνεση και «εθνικό καθήκον αλήθειας, όχι ψευδείς υποσχέσεις».

Όπως είπε υπάρχει και το σενάριο της αποτυχίας και αυτό των πρόωρων εκλογών, αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό σημαίνει ανακοπή της πορείας της χώρας και κόστος για τον πολίτη.

Αλλά κατέληξε πως «πιστεύω στο ένστικτο του ελληνικού λαού, ότι τελικά θα κάνει την σωστή λύση» λέγοντας ότι «είναι ευκαιρία να συνομολογήσουμε την μεγάλη αλήθεια, ότι δεν υπήρξε ποτέ Σχέδιο Β».

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του