Newsroom

Newsroom

Βαθύτερη ύφεση για το 2012 βλέπει η ΤτΕ

Βαθύτερη ύφεση και εκτίναξη της ανεργίας πάνω από το 19% προβλέπει για το 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην…

provopoulos

Βαθύτερη ύφεση και εκτίναξη της ανεργίας πάνω από το 19% προβλέπει για το 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην ετήσια έκθεσή της για την ελληνική οικονομία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αναλυτικότερα, ενώ οι αρχικές προβλέψεις της ΤτΕ έκαναν λόγο για ύφεση που θα κυμαίνεται στο 4,5%, τελικά ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος αναθεώρησε, κάνοντας λόγο για ύφεση που θα αγγίξει το 5%.

Ο κ. Προβόπουλος προβλέπει επάνοδο στην ανάπτυξη από τα τέλη του 2013, αλλά εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει και να εξασφαλίσει βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Αυτό που προτείνει ο διοικητής της ΤτΕ είναι λιτό και σταθερό φορολογικό σύστημα ως μία από τις βασικές συνιστώσες στις οποίες μπορεί να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα θεωρεί απαραίτητη την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση, κάτι που μεταφράζεται σε σκληρή λιτότητα.

Επιπλέον ο κ. Προβόπουλος έκανε λόγο για ολιγωρίες και καθυστερήσεις, παρά την πρόοδο που συντελέστηκε, οι οποίες σε συνδυασμό με τη βαθιά ύφεση επιδείνωσαν τη δυναμική του δημοσίου χρέους. «Για την έξοδο από την κρίση δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Η προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ανεργία 19% για το 2012

Αναλυτικότερα οι διαθέσιμοι βραχυχρόνιοι δείκτες για τους πρώτους μήνες του 2012 δείχνουν ότι όχι μόνο θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η ύφεση αλλά και παράλληλη εκτόξευση της ανεργίας.

Η μείωση του ΑΕΠ θα ανέλθει τελικά σε 5% αντί 4,5 που είχε αρχικά προβλεφθεί, ενώ η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 19% έναντι 17,7% που ήταν πέρυσι. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να υποχωρήσει από 9,8% του ΑΕΠ το 2011 στο 7,5% περίπου το 2012, ενώ η υποχώρηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη. Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι κινηθεί πτωτικά και θα διαμορφωθεί γύρω στο 1,2%, ενώ το 2013 θα υποχωρήσει περαιτέρω και θα κινηθεί κάτω από το 0,5%.

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…