Newsroom

Newsroom

Βαρουφάκης: Να γκρεμίσουμε τα στερεότυπα που λένε "αυτοί οι Έλληνες" ή "αυτοί οι Γερμανοί"

Έκκληση για «λογικές συμφωνίες», οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αναπτυχθεί και να αποπληρώσει τα χρέη της, απηύθυνε ο…

varoufakis simera 1

Έκκληση για «λογικές συμφωνίες», οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αναπτυχθεί και να αποπληρώσει τα χρέη της, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή του γερμανικού δικτύου ARD, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι όλοι οι πιστωτές θα πάρουν τα χρήματά τους, αλλά το ίδιο θα γίνει και για τους συνταξιούχους.

«Επιχειρούμε μια νέα τακτική, να πούμε την αλήθεια. Για να μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος της ελληνικής κρίσης για τον Γερμανό φορολογούμενο, για τον Έλληνα, για ολόκληρη την Ευρώπη. Να μπορέσουμε να τελειώσουμε με την κρίση του ευρώ και να συζητήσουμε για το πραγματικά σημαντικό, την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωζώνης προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, και κατόπιν αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν αρνητική στάση των Γερμανών έναντι της Ελλάδας: «Θεωρώ τραγικό ότι έφεραν το ένα περήφανο έθνος εναντίον του άλλου, αντί να μας φέρουν μαζί εναντίον ενός κοινού προβλήματος το οποίο λέγεται ευρωκρίση. Είναι καιρός στην Ευρώπη να καταφέρουμε να μιλάμε ως ένας λαός, όπως οι Αμερικανοί – να μιλάμε ως Ευρωπαίοι. Η Ευρώπη είναι η πατρίδα μας. Είναι αναγκαίο να γκρεμίσουμε τα στερεότυπα που λένε ‘αυτοί οι Έλληνες’ ή ‘αυτοί οι Γερμανοί’».

Ο κ. Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε ακόμη των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι είναι αντιλαϊκιστικό κόμμα, το οποίο, παρά τα όσα λέγονται στο εξωτερικό, δεν υποσχέθηκε ούτε ευρώ ή προνόμια για ανθρώπους που ζουν πάνω από το όριο της φτώχειας. «Κάθε υπόσχεση που έχουμε δώσει απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν θα κάνουμε τίποτα το οποίο θα μετέτρεπε το πρωτογενές πλεόνασμά μας σε έλλειμμα. Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να έρθει πάλι σε κατάσταση όπου θα πρέπει να δανειστούμε από τους εταίρους για να καλύψουμε τα κρατικά έξοδα», ξεκαθάρισε. 

Ερωτηθείς σχετικά με την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε: «Έλειπαν δύο έδρες. Και οι ΑΝΕΛ μας πρόσφεραν την στήριξή τους για να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση. Υπάρχει μια ξεκάθαρη συμφωνία μαζί τους. Θα πάρουν ένα υπουργείο και η υπόλοιπη κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά δικαιώματα του πολίτη, διαπραγματεύσεις με την Ευρώπης κλπ, αυτά θα παραμείνουν στον Πρωθυπουργό και στο υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο».

Σχολιάζοντας δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για «λάθος» απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε: «Είναι ένα θέμα να κάνεις μια δήλωση για έναν πολιτικό μιας χώρας και κάτι εντελώς διαφορετικό να υπαγορεύεις σε πολιτικό μιας άλλης χώρας ή να συμβουλεύεις για θέματα συνασπισμού. Θεωρώ ότι δεν έχω το ηθικό δικαίωμα να πω στους Γερμανούς τι κυβερνητικό συνασπισμό θα έπρεπε να κάνουν. Και δεν το θεωρώ σωστό για έναν Γερμανό πολιτικό όχι μόνο να προτείνει αλλά και να υπαγορεύει».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι δεν είναι νομικός και ότι η άποψη που εκφράζει είναι η προσωπική του και όχι αυτή του υπουργού. Θα χαιρόταν, είπε, αν αυτό το θέμα έφευγε τώρα από το τραπέζι και αν μπορούσαμε κάποτε να το διευθετήσουμε μια κι έξω. «Δεν πρόκειται για τα χρήματα, είναι ηθικό θέμα και δεν θεωρώ ιδιαίτερα ιδιοφυές να λέγεται ότι έχει οριστικά διευθετηθεί. Ο μέσος Έλληνας δεν το αντιλαμβάνεται έτσι», σημείωσε και υποστήριξε ότι θα έπρεπε να διαχωρίσουμε το θέμα του χρέους από το ηθικό ζήτημα που πάει πίσω στην δεκαετία του ’40.

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…