Βαρουφάκης: "Δεν σταματώ να εκπλήσσομαι από την ηλιθιότητα του σχεδίου Γιούνκερ"

Η οικονομική εφημερίδα «La Tribune», φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση, συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Βαρουφάκη, με τίτλο…

varoufakis 6

Η οικονομική εφημερίδα «La Tribune», φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση, συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Βαρουφάκη, με τίτλο «Η Ελλάδα μπορεί να υποχρεώσει την Ευρώπη να αλλάξει».
Ο κ. Βαρουφάκης ασκεί κριτική στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ και απορρίπτει την ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι, εκτιμώντας ότι «δεν είναι πολύ καλή ιδέα». 

Όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι αναλύσεις του το 2010 άρχισαν να έρχονται σε αντίθεση με τις επιβεβαιώσεις των πολιτικών, και ο ίδιος υποστήριζε ότι η Ελλάδα ήταν σε χρεοκοπία, πολλοί πολιτικοί τον πλησίασαν, με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι εκείνος που του πρότεινε την εφαρμογή του συνόλου των προτάσεών του για τη χώρα, αφού υπήρξε προσέγγιση στις θέσεις των δύο ανδρών. 

Ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει πως δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοσθούν οι προτάσεις του, καθότι «το μόνο σίγουρο στην Ελλάδα είναι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο, παρόλα αυτά όταν έχεις μια ευκαιρία το προσπαθείς».

Για τις συνομιλίες με την τρόικα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, αναφέρει ότι το κόμμα του θα ζητήσει αρχικά προθεσμία 10 έως 15 ημερών για να ολοκληρώσει το «πολύ αναλυτικό και πολύ πλήρες» σχέδιό του, που βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες, για το Ελληνικό χρέος. «Θέλουμε να κάνουμε προτάσεις στον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, τις οποίες δεν θα μπορεί να αρνηθεί. Δεν θα υπάρξει κατά συνέπεια χρεοκοπία, ούτε περικοπές χρέους», τονίζει ο Γιάννης Βαρουφάκης και κάνει λόγο για μια «φόρμουλα», σύμφωνα με την οποία το χρέος θα εξαρτάται από την εξέλιξη της ονομαστικής αξίας του ΑΕΠ. «Η ιδέα είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι εταίρος μας στην ανάπτυξη, και δεν θα πρέπει να ποντάρει στη μιζέρια μας. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι οι μεταρρυθμίσεις. Ο τρίτος πυλώνας θα είναι οι επενδύσεις», προσθέτει.

Για τις επενδύσεις δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, και ότι χρειάζεται ένα φιλόδοξο σχέδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Στη συνέχεια ο οικονομολόγος ασκεί σκληρή κριτική στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, αλλά και στον Μάριο Ντράγκι. «Δεν σταματώ να εκπλήσσομαι από την ηλιθιότητα του σχεδίου (Γιούνκερ). Είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη σε έναν νεκρό. Ομοίως, η ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι υπερβολικά λιγόψυχη στις δράσεις της, όχι μόνο επειδή φοβάται για την κατάταξή της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά επειδή οι επενδυτές της πρέπει να είναι συγχρηματοδοτούμενοι. Για να διοχετευτεί 6-7% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στην οικονομία, θα πρέπει –σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη- να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες της Επενδυτικής Τράπεζας για να υπάρξει ένα πραγματικό «νέο δεδομένο».

Αναφέρει ότι σε περίπτωση που ο Μάριο Ντράγκι θέλει να αγοράσει δημόσιο χρέος, θα είναι πιο χρήσιμο να το πράξει στη δευτερογενή αγορά των μετοχών της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. «Θα είναι πολύ πιο χρήσιμο από την επαναγορά του γερμανικού χρέους».

Σχετικά με τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και στην περίπτωση που η Γερμανία αρνηθεί αυτές τις προτάσεις, ο οικονομολόγος απαντά πως «ό,τι και να λέει ή να κάνει, η Γερμανία στο τέλος πάντα πληρώνει». 
Σκοπός είναι να δαπανώνται τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων πιο έξυπνα και να μην καταλήγουν σε μια μαύρη τρύπα, όπως τώρα, λέει χαρακτηριστικά.

Ο οικονομολόγος στρέφει τα «βέλη» του και στον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον χειρότερο κεντρικό τραπεζίτη της ιστορίας, για τον δανεισμό της Ελλάδας από τους Γερμανούς φορολογούμενους ώστε να αποπληρώνεται η ΕΚΤ. «Αν έχουμε τα χρήματα, βέβαια (θα αποπληρώσουμε τα 6 δις. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούνιο. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συζητήσουμε», τονίζει.

Ο οικονομολόγος θεωρεί «ανόητη την ιδέα να πρέπει να αποπληρώσουμε την Κεντρική Τράπεζα» και πως κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία. Τέλος, θέτει το ερώτημα, «γιατί με τέτοιες κινήσεις συνεχίζουμε να τρέφουμε κινήματα όπως η Χρυσή Αυγή ή το Εθνικό Μέτωπο (Γαλλία);».

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…