Newsroom

Newsroom

Τζανάκης: Πρόταση για μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα

Ανεμβολίαστοι το 97% των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας

5252608

H μετάλλαξη Δέλτα «επιβάλλει» να επιστρέψουν οι μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους, και μάλιστα ίσως χρειαστεί να είναι ή διπλές ή υψηλής προστασίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το πρωί στο Mega.

«Εάν το πανδημικό κύμα δεν σπάσει και μεταφερθεί στα αστικά κέντρα, δεν αποκλείεται τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό να επιστρέψει η μάσκα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε και τα πρωτόκολλα, τι είδους μάσκα να φοράμε. Παραδείγματος χάριν, η πρόταση είναι να φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα, γιατί το στέλεχος Δέλτα είναι ικανότερο να μεταδοθεί σε λιγότερο χρόνο και σε μικρότερη ποσότητα» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η συντριπτική πλειοψηφία όσων είναι στις ΜΕΘ και όσων νοσηλεύονται με κορονοϊό είναι ανεμβολίαστοι. «Από το 95% στις μικρότερες ηλικίες μέχρι το 85% στις μεγαλύτερες ηλικίες, τα ποσοστά των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι. Το 97% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Για αυτό προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Το εμβόλιο μας προστατεύει πάνω από 95% από τη νοσηλεία και τη διασωλήνωση», υπογράμμισε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι στις ηλικίες άνω των 50 ετών η εμβολιαστική κάλυψη είναι αξιοσέβαστη, αν και όχι επιθυμητή, καθώς περίπου 1,5 με 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτήν τη κατηγορία είναι ευάλωτοι, ανεμβολίαστοι και μπορεί να δώσουν νούμερα που θα πιέσουν το υγειονομικό σύστημα.

Τέλος, ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των ανηλίκων με αφορμή και την έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Για να έχουμε μια ομαλή εκπαιδευτική χρονιά και να μην κλείσουν εκπαιδευτικές μονάδες είναι καλό να εμβολιαστούν τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Τα εμβόλια είναι ασφαλή» είπε.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…