Τζανάκης: Έως και 2.700 ακόμα θάνατοι από κορονοϊό μέχρι τα Χριστούγεννα

Για να χτιστεί το τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστούν ακόμα 1 εκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με τον καθηγητή

NewsRoom 13/10/2021 | 08:54

Έως και 2.700 ακόμα θανάτους από κορονοϊό προβλέπει στη χώρα μας ως τα Χριστούγεννα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στην ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

«Από προσομοιώσεις που έχουμε κάνει στο δικό μας παρατηρητήριο, πρέπει να φτάσουμε στο 70 με 75% επί του πληθυσμού» εξήγησε ο καθηγητής, τονίζοντας πως για να χτιστεί το τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστούν 1 εκατομμύριο άνθρωποι, κάτι που κατά τον ίδιο είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά εφικτό.

Όπως σημείωσε, περίπου το 60% των Περιφερειακών Ενοτήτων είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ελλάδας σε εμβολιασμό, με πολύ χαμηλά ποσοστά στη Φθιώτιδα (49%) και τα Τρίκαλα (50,6%). Πρότεινε μάλιστα η ΗΔΙΚΑ να βρει τους ανεμβολίαστους και να πάει πόρτα – πόρτα, τουλάχιστον στους ηλικιωμένους, προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα του εμβολιασμού, ενώ στο ίδιο πλαίσιο ζήτησε περαιτέρω δραστηριοποίηση της Εκκλησίας, λόγω του κύρους και του ρόλου της.

Ο καθηγητής, ξεκαθάρισε ότι εφόσον κάποιοι δεν εμβολιάζονται, θα επιλέξει ο ιός τον τρόπο που θα τους "εμβολιάσει", ενώ ο εμβολιασμός για ορισμένους δε θα χρειαστεί διότι θα χάσουν τη ζωή τους.

Παράλληλα κατήγγειλε για ακόμα μία φορά πως «υπάρχουν μοναστήρια χωρίς εμβολιασμούς και εναντίον των εμβολιασμών και μπαινοβγαίνει κόσμος».