Τυφώνας Μάθιου: Τουλάχιστον 900 νεκροί στην Αϊτή – 827.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα στη Φλόριντα

Τουλάχιστον 900 άνθρωποι πέθαναν στην Αϊτή από τον φονικό τυφώνα Μάθιου που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. "Οι άνεμοι ήταν φοβεροί. Παρέσυραν τα σπίτια δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.Τα νερά κατέστρεψαν όλα τα σπίτια στην ακτή", δήλωσε από το Πορτ-ο-Πρενς, πρωτεύουσα της Αϊτής, η Federica Badocco, εκπρόσωπος των Γιατρών του κόσμου.

57f8b2311dc5247f6b8b4584

«Κάναμε καλή δουλειά με τις ομάδες πολιτικής προστασίας, προειδοποιώντας για την άφιξη του τυφώνα και ζητώντας από τον πληθυσμό να μετατοπιστεί από τις πιο επικίνδυνες περιοχές, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν ήθελαν να φύγουν επειδή είναι πολύ φτωχοί. Αυτά τα μικρά σπίτια ήταν όλα τα υπάρχοντά τους και φοβόντουσαν ότι θα χάσουν τα πάντα. “

Οι γιατροί του κόσμου προειδοποιούν για την κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς ελοχεύει ο κίνδυνος της χολέρας . “Χρειαζόμαστε φάρμακα κατά της χολέρας και καθαρό νερό. Εργαζόμαστε μαζί με την κυβέρνηση, τους διεθνείς οργανισμούς και άλλες ΜΚΟ για να συγκεντρώσουμε βοήθεια για τους πληγέντες”, πρόσθεσε.

Πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ κατευθύνεται στην Αϊτή για βοήθεια

Το USS Mesa Verde, ένα μεταγωγικό αποβατικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, κατευθύνεται προς την πληγείσα χώρα προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στις επιχειρήσεις. Ένας εκπρόσωπος Τύπου του πολεμικού ναυτικού δήλωσε ότι το πλοίο μεταφέρει μεταξύ άλλων 3 ελικόπτερα CH-53, εκσκαφείς και οχήματα διανομής νερού. Το πλοίο μπορεί να παράγει 272 λίτρα φρέσκο πόσιμο νερό την ημέρα και μεταφέρει τρόφιμα, φάρμακα, παιδικό γάλα και πάνες, προμήθειες πρώτων βοηθειών. Επιπλέον στο πλοίο υπάρχει μια χειρουργική ομάδα που έχει τη δυνατότητα να κάνει επεμβάσεις σε δύο χειρουργεία εν πλω. 



Φλόριντα: Τέσσερις νεκροί, 62.000 πολίτες σε καταφύγια και 827.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Οι αρχές αναφέρουν πως περίπου 62 χιλιάδες πολίτες έχουν κρυφτεί σε καταφύγια, ενώ περισσότερα από 800.000 νοικοκυριά στη Φλόριντα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

«Η καταιγίδα είναι μόνο στα μισά του δρόμου και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Είμαστε πολύ ανήσυχοι για κύμα θύελλας και οι χειρότερες επιπτώσεις είναι ακόμα πιθανό ακόμα να μην έχει έρθει», είπε ο κυβερνήτης της Καρολίνα.

Από τους 4 νεκρούς, οι δύο έχασαν την ζωή τους από πτώσεις δέντρων, σύμφωνα με τις αρχές της Φλόριντα και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι «έφυγε»από ασφυξία από μονοξείδιο του άνθρακα που προήλθε από μία γεννήτρια στο καταφύγιό τους. (Φλόριντα)

Ομπάμα: Ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων

Ο Μπάρακ Ομπάμα κήρυξε την Παρασκευή τη Φλόριντα, με τις αρχές να έχουν καλέσει τους 2 εκ. Πολίτες των παραλιακών περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Πρόκειται πάντα για έναν τυφώνα πραγματικά επικίνδυνο» δήλωσε από το Οβάλ Γραφείο και πρόσθεσε:

«Διαπιστώσαμε ότι έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές σε ορισμένες περιοχές στη νότια Φλόριντα. Πιστεύω ότι η κύρια ανησυχία μας στην παρούσα φάση δεν είναι μονάχα η ισχύς των ανέμων αλλά και η άνοδος των υδάτων» πρόσθεσε ο ίδιος. (Φλόριντα)

«Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους», όταν τους συστήνουν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, επισήμανε ο Μπάρακ Ομπάμα.

Η Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι αναμένει εκτεταμένες πλημμύρες.

Μετεωρολόγοι και ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πολιτείες Τζόρτζια και η Νότια Καρολίνα, οι οποίες μπορεί να πληγούν από μεγάλες πλημμύρες ,ενώ προειδοποίηση για τυφώνα έχει εκδοθεί και για το Surf City στη Βόρεια Καρολίνα. Η Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι αναμένει εκτεταμένες πλημμύρες.

Η ταχύτητα των ανέμων με την οποία ο τυφώνας σαρώνει τις ακτές των ΗΠΑ στον Ατλαντικό φτάνει στα 215 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το αρμόδιο εθνικό κέντρο παρακολούθησης της πορείας του, ενώ παρά τη μείωση της έντασης των ανέμων του, η έντασή του παραμένει στην κατηγορία 5.

Σημειώθηκαν ήδη καταστροφές

«Οι παραγωγοί μας ήδη αντιμετωπίζουν προκλήσεις», δήλωσε η επικεφαλής του μάρκετινγκ του Florida’s Natural Growers, ενός συνεταιρισμού περίπου 1.000 καλλιεργητών εσπεριδοειδών σε όλη την πολιτεία. «Προσπαθούμε να αποστείλουμε τις παραγγελίες που είχαν προγραμματιστεί για την Πέμπτη και Παρασκευή το συντομότερο δυνατό», συνέχισε.

Πάντως, και ενώ αναμένεται το πέρασμα του τυφώνα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως δυνατές βροχές και ισχυροί άνεμοι έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στην περιοχή, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες των βαμβακιού στη Καρολία να συλλέξουν το βαμβάκι.

«Παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες πριν την άφιξη του τυφώνα και παίρνουμε πρωτοβουλίες συνεργασίας με τους γεωργούς για να τους βοηθήσουμε να προετοιμαστούν για μια σημαντική βροχόπτωση. Ο κυβερνήτης (Πατ) Μακ Κρόρι έχει ανακηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στα 100 διαμερίσματα της κεντρικής και ανατολικής Βόρειας Καρολίνας καθώς προετοιμαζόμαστε για βροχόπτωση που μπορεί να φτάσει τα 25-30 εκατοστά στις παράκτιές μας περιοχές», δήλωσε η εκπρόσωπος του τμήματος Περιβαλλοντικής Ποιότητας της Βόρειας Καρολίνας.



Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…