Τώρα θα απαντήσετε κ. Παρασκευόπουλε;

Εκτός από το σάλο που είχε προκληθεί από την απερισκεψία του κ. Παρασκευόπουλου, ο οποίος παραλίγο να αμνηστεύσει τα καρτέλ που παραβιάζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε αποφύγει και να απαντήσει στην ουσία του ζητήματος. Αν, δηλαδή, τα φυσικά πρόσωπα αντιμετωπίζουν τις ποινικές συνέπειες των πράξεων τους.

577d35f61dc524a85f8b4b3b

Ως γνωστόν, η διατύπωση του άρθρου 106 στο πολυνομοσχέδιο 7.500 σελίδων που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 22 Μαΐου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς με αυτόν τον τρόπο η διατύπωση οδηγούσε σε γενικό ακαταδίωκτο για τα καρτέλ, ακόμη και για το «μαύρο» χρήμα που έχουν διακινήσει.

Αυτό γιατί -σύμφωνα με την τότε διατύπωση- αν κάποια εταιρία παραβίαζε τον ανταγωνισμό και πλήρωνε το διοικητικό πρόστιμο που θα της επέβαλε η αρμόδια Επιτροπή, τότε τα φυσικά πρόσωπα (π.χ. ο διαχειριστής της εταιρίας) που έλαβαν τις εν λόγω αποφάσεις δεν θα αντιμετώπιζαν τις ποινικές προεκτάσεις για τα «συρρέοντα εγκλήματα» που θα προέκυπταν από τις πράξεις τους. Έτσι, θα ήταν σαν να μην έχουν τελεστεί ποτέ.

Η επιχειρηματολογία στη σχετική αιτιολογική έκθεση είχε χαρακτηριστεί -τουλάχιστον- αβάσιμη. Ο νομικός όρος “non bis in idem” (κανείς δεν διώκεται, ούτε τιμωρείται ποινικά δις για το ίδιο αδίκημα), που επικαλούταν η εν λόγω έκθεση, κατέπεσε, αφού είναι εξ ορισμού διαφορετικό πράγμα να διώκεται ένα νομικό και ένα φυσικό πρόσωπο για το ίδιο αδίκημα.

Ο υπουργός αντιλήφθηκε το λάθος στο οποίο είχε υποπέσει και τροποποίησε τη διατύπωση, καθόσον η κυβέρνηση κατέθεσε αλλαγή στη ρύθμιση για παραβιάσεις του ανταγωνισμού, ώστε να αίρεται το αξιόποινο μόνο για τις πράξεις για τις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο και όχι και για τα «συρρέοντα εγκλήματα».

Ωστόσο, υπήρχαν και κάποια στεγανά στην υπόθεση, αφού ο Νίκος Παρασκευόπουλος είχε πιαστεί… αδιάβαστος.

Όταν ο υπουργός αδυνατούσε να απαντήσει

Ερωτηματικά είχε προκαλέσει η απάντηση που είχε δώσει στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς είτε δεν είχε σαφή εικόνα είτε υπέκφευγε αναφορικά με τον ποινικό αντίκτυπο και αν αυτός υπάρχει για όσους παραβαίνουν τους κανόνες της αγοράς.

Συγκεκριμένα, μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου, με θέμα: «Από όλα τα καρτέλ που συνελήφθησαν από την επιτροπή Ανταγωνισμού, πόσα φυσικά πρόσωπα καταδικάστηκαν τελικά από τα ποινικά δικαστήρια;» ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε ότι… αδυνατεί να απαντήσει.

Ο υπουργός σημείωνε στην απάντησή του ότι «επειδή η καταχώριση των δικογραφιών στις Εισαγγελίες της χώρας, κατ’ επέκταση και η αναζήτησή τους, γίνεται με συγκεκριμένα στοιχεία που δεν προκύπτουν από τα διαλαμβανόμενα στην ως άνω Αναφορά και τη συνημμένη επιστολή του πολίτη (π.χ. αριθμός δικογραφίας ή ονοματεπώνυμο φυσικού προσώπου / εκπροσώπου εταιρίας) καθίσταται εκ των πραγμάτων αδύνατη η ικανοποίηση του ως άνω αιτήματος εκ μέρους των δικαστικών υπηρεσιών», ενώ στη συνέχεια παρέπεμπε τον κ. Νικολόπουλο στον υπουργό Οικονομίας για περεταίρω ενημέρωση.

Το ότι ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας είναι ένα δεδομένο. Το άλλο είναι πως σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις καταγγελίες σχεδόν όλες οι υποθέσεις που ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά φυσικών προσώπων, μετά από παράβαση της νομοθεσίας του Ανταγωνισμού, οδηγήθηκαν στην αθώωση των κατηγορουμένων ή την αρχειοθέτηση των υποθέσεων.

Τώρα θα απαντήσει ο κ. Παρασκευόπουλος;

Ας θεωρήσουμε πως ο υπουργός αδυνατούσε να δώσει τεκμηριωμένη απάντηση στην ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, αφού οι δικαστικές υπηρεσίες δεν μπορούσαν να παρέχουν τη συγκεκριμένη πληροφόρηση.

Το koutipandoras.gr έχει την πληροφόρηση πως υπάρχει λίστα με 76 υποθέσεις που έχουν φτάσει στην Εισαγγελία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι οποίες αφορούν εταιρίες που έχουν παραβεί τους κανόνες της αγοράς.

Ειδικότερα, η λίστα αυτή αφορά υποθέσεις από το 2005 έως το 2014, τις οποίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού -αφού πρώτα διαπίστωσε παραβάσεις- έστειλε στην Εισαγγελία και βάσει του Ν. 3959/2011 πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον όσων προέβησαν σε παραβατικές για την αγορά συμπεριφορές.

Αξιοσημείωτο δε πως αν οι καταγγελίες περί ελαχίστων καταδικασθέντων ισχύουν, τότε το γεγονός αυτό εκθέτει ακόμα περισσότερο τον κ. Παρασκευόπουλο, καθώς είναι ο εμπνευστής του περιβόητου άρθρου 106.

Και αυτό γιατί αν όσοι έχουν καταδικασθεί μετριούνται στα δάκτυλα, αυτό σημαίνει πως κανείς δεν τιμωρείται είτε πληρώνει το σχετικό πρόστιμο είτε όχι. 

Οπότε, εύκολα συμπεραίνει κανείς πως μόνο ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να αποσαφηνίσει το ερώτημα: 

Πόσοι και ποιοι έχουν καταδικαστεί;

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη