Τσουνάμι αποκαλύψεων για την κυβέρνηση Μητσοτάκη προαναγγέλλει η έρευνα Predator Files

Τα απόρρητα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά από έρευνα 15 ΜΜΕ από όλο τον κόσμο εμπλέκουν σε διεθνές σκάνδαλο την ελληνική κυβέρνηση

ρεπορτερ

Τσουνάμι αποκαλύψεων προαναγγέλλει η διεθνής δημοσιογραφική έρευνα Predator Files σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, την Intellexa και τον ρόλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η διεθνής δημοσιογραφική έρευνα Predator Files, στην οποία συμμετέχει το Reporters United, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022. Βασίζεται σε διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων προς το γαλλικό Mediapart και το γερμανικό Spiegel, υπό τον συντονισμό του δικτύου EIC (European Investigative Collaborations) και με την τεχνική υποστήριξη του Security Lab της Διεθνούς Αμνηστίας. Στην έρευνα συμμετέχουν 15 ΜΜΕ απ’ όλον τον κόσμο, από το Mediapart και το Spiegel ως τη Washington Post στις ΗΠΑ.

 

Logos Podcast1

 

Τα Predator Files επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τις εταιρείες και τα πρόσωπα που συνθέτουν το σύμπαν της Intellexa, ν’ αποκαλύψουν τις μέχρι τώρα άγνωστες δυνατότητες των προϊόντων spyware και κυρίως τους τρόπους που αυτά κατέληξαν να πωλούνται και να ενισχύουν, με την ανοχή ή και τη συνεργασία ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (και του Μαξίμου), την εξουσία αυταρχικών καθεστώτων σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία.

 

Σύμφωνα με τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία ως κεντρικός ήρωας του σκανδάλου των υποκλοπών αναδεικνύεται ο Γάλλος επιχειρηματίας Στέφαν Σαλιές, επικεφαλής της εταιρείας Nexa, ο οποίος το 2021 συνελλήφθη από τις γαλλικές αρχές και παραδέχθηκε ότι επεξεργαζόταν σχέδια για πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης συστήματος παρακολούθησης στην Ελλάδα.

Η εταιρεία Nexa συνεργαζόταν στενά με την Intellexa για την πώληση του Predator και άλλων λογισμικών υποκλοπών σε ανελεύθερα καθεστώτα και κατά ομολογία του Σαλιές η εταιρεία του διέθετε εξοπλισμό παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

Η άμεση σχέση του Σαλιές με το Μαξίμου προκύπτει από συνδυασμό στοιχείων και συγκεκριμένα από το γεγονός ότι ο Γάλλος επιχειρηματίας σε συνομιλία του, η οποία έχει καταγραφεί ως νόμιμη επισύνδεση, κάνει αναφορά για εξαγωγή του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης Predator στη Μαδαγασκάρη. Η συνομιλία καταγράφηκε τον Μάιο του 2021 και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε τον Νοέμβριο του 2021 δύο άδειες εξαγωγής του Predator στη Μαδαγασκάρη.

Κέντρο εκπαίδευσης πρακτόρων η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα Predator Files στην Αθήνα ήταν τα κεντρικά γραφεία της Intellexa αλλά και κέντρο εκπαίδευσης πρακτόρων στη χρήση του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης.

Επικεφαλής ήταν ένας Ελληνοκύπριος, όπως αποκάλυψε μιλώντας στους ερευνητές των Predator Files πρώην εργαζόμενος της Cytrox, της θυγατρικής εταιρείας της Intellexa που με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία ανέπτυξε το Predator.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία από το κέντρο στην Αθήνα στέλνονταν τα μολυσμένα sms στους στόχους παρακολούθησης. Παράλληλα, εκπαίδευε μέλη του κυκλώματος για το πώς μπορούν να κάνουν τις μολύνσεις στα κινητά τηλέφωνα των στόχων.

Τα 12 συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας

1] Ο γαλαξίας Intellexa είναι πολύ πιο εκτεταμένος απ’ όσο είχαμε φανταστεί. Πρόκειται για ένα πλέγμα προσώπων και εταιρειών που έχουν την έδρα τους σε τουλάχιστον 11 χώρες: Ελλάδα, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ελβετία, Ισραήλ, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Στο γράφημα αποτυπώνονται τις κυριότερες σχέσεις προσώπων και εταιρειών.

greek infographic

2] Πολύ πιο εκτεταμένη είναι η λίστα των χωρών στις οποίες οι εταιρείες του γαλαξία Intellexa πραγματοποίησαν πωλήσεις ή προώθησαν τα προϊόντα τους. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για αυταρχικά καθεστώτα που παραβιάζουν βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε με βάση την έκθεση του Citizen Lab το 2021 ότι ίχνη του Predator είχαν εντοπιστεί σε χώρες όπως το Ομάν, η Αρμενία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και φυσικά η Ελλάδα. Όμως, σύμφωνα με νέα έκθεση του Security Lab της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες (και στην οποία απέκτησε πρόσβαση το Reporters United στο πλαίσιο των Predator Files), στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία του Predator εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων στη Μαδαγασκάρη, την Αγκόλα, το Βιετνάμ, το Σουδάν, την Ινδονησία, τη Μογγολία και το Καζακστάν.

Επιπλέον, έγγραφα της Nexa που κατασχέθηκαν από τις γαλλικές αρχές αποκαλύπτουν πως τα κατασκοπευτικά λογισμικά της Intellexa προωθήθηκαν για πώληση και προς τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, τον Μαυρίκιο, το Καμερούν και το Ιράκ.

3]Στον γαλαξία Intellexa, η Ελλάδα δεν είναι ένα μακρινό άστρο αλλά βρίσκεται στο κέντρο του, τόσο σε επίπεδο επιχειρησιακό, πολιτικό (μέσω των διευκολύνσεων εξαγωγών της ελληνικής κυβέρνησης προς αυτήν) και εταιρικό (με τη συμμετοχή Ελλήνων στα πολυδαίδαλα εταιρικά σχήματα) όσο και επικοινωνιακό (με τον συντονισμό από ελληνικό έδαφος των προσπαθειών της εταιρείας για διαχείριση της κρίσης). Για όλα αυτά θα πούμε περισσότερα σε επόμενα ρεπορτάζ μας.

4] Μέσα από τα εμπιστευτικά έγγραφα της διαρροής, το Predator της Intellexa αναδεικνύεται ως ένα εξαιρετικά πετυχημένο εμπορικό προϊόν, το οποίο στελέχη της Nexa διαφημίζουν ανενόχλητα και σε πολλές περιπτώσεις καταφέρνουν να πουλήσουν σε πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ακόμα κι όταν αυτό αντίκειται στην ενωσιακή νομοθεσία.
Η έρευνα αποκαλύπτει πως η συμφωνία με την κάθε νέα χώρα αποκτά το δικό της παρατσούκλι. Πρόκειται συνήθως για ένα όνομα που παραπέμπει σε σοκολάτες: Η πώληση λογισμικού στην Αίγυπτο, για παράδειγμα, αποκαλείται «Toblerone».

5] Κι όμως, υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά που καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί χρήσης του Predator στην Ελλάδα από ιδιώτη: Η διεθνής δημοσιογραφική έρευνα ως τώρα δεν εντόπισε ούτε μία χώρα, εντός και εκτός Ευρώπης, στην οποία το Predator να μην πουλήθηκε (απευθείας ή μέσω μεσάζοντα) σε κρατικές αρχές ή κυβέρνηση.

6] Η Ελλάδα δεν είναι φυσικά η μόνη δυτική χώρα που συνδέεται με το Predator, είτε ως εισαγωγέας είτε ως εξαγωγέας. Αποτελεί όμως, μέχρι αυτή τη στιγμή, τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία το παράνομο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για μαζική παρακολούθηση υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών.

7] Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως θα αναλύσουμε σε επόμενο μέρος της έρευνάς μας, έπαιξε κρίσιμο ρόλο ώστε το παράνομο λογισμικό να εξαχθεί σε αυταρχικά καθεστώτα, συντελώντας εμμέσως στη διάπραξη σοβαρών αδικημάτων κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αναλυτικό ρεπορτάζ μας θα αναδείξουμε το παρασκήνιο της εξαγωγής λογισμικού υποκλοπών στη Μαδαγασκάρη. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τους New York Times, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε τον Νοέμβριο του 2021 δύο άδειες εξαγωγής του Predator στην αφρικανική χώρα.

8] Για αντίστοιχες εξαγωγές λογισμικού σε αυταρχικά καθεστώτα, όπως προαναφέραμε, δύο από τους αυτουργούς της υπόθεσης διώχθηκαν στη Γαλλία με την κατηγορία της «συνέργειας σε βασανιστήρια». Στην Ελλάδα, μέχρι αυτή τη στιγμή, κανένα πρόσωπο που εμπλέκεται στο ελληνικό Predator Gate (είτε ως στέλεχος εταιρείας είτε ως δημόσιος αξιωματούχος) δεν έχει προσαχθεί ή διωχθεί.

9] Ενώ στην Ελλάδα, το σύστημα των νόμιμων επισυνδέσεων χρησιμοποιήθηκε (σε συνδυασμό με το Predator όπως αποδεικνύουν οι περιπτώσεις Κουκάκη, Ανδρουλάκη και Σίφορντ) καταχρηστικά και εξωθεσμικά ως εργαλείο κατασκοπείας σε βάρος πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων, στη Γαλλία η νόμιμη και συνταγματικά κατοχυρωμένη διαδικασία των επισυνδέσεων χρησιμοποιήθηκε για να εξαρθρωθεί το τοπικό κύκλωμα των υποκλοπών.

10] Και στη Γαλλία έγιναν πολιτικές παρεμβάσεις από κυβερνητικούς παράγοντες κοντά στον πρόεδρο Μακρόν προκειμένου να εμποδιστεί η θεσμική διαλεύκανση της υπόθεσης, όμως αυτό δεν εμπόδισε τη γαλλική αστυνομία να προχωρήσει σε έρευνες, προσαγωγές, συλλήψεις και τελικά διώξεις.
Όταν το 2020 οι Γάλλοι εισαγγελείς ανακάλυψαν ότι η Nexa πουλούσε εξοπλισμό υποκλοπών στον Χαφτάρ, ξεκίνησαν έρευνα εναντίον των αυτουργών της πώλησης, καθώς ο Λίβυος στρατάρχης είναι ύποπτος για εγκλήματα πολεμους και ούτως ή άλλως στη Λιβύη έχει επιβληθεί διεθνές εμπάργκο όπλων. Όμως, σύμφωνα με τα ευρήματα των Predator Files, η διενέργεια της έρευνας θα εμποδιστεί μετά από παρεμβάσεις του εισαγγελέα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και του ίδιου του Γάλλου υπουργού Οικονομικών.

11] To Reporters United απέκτησε πρόσβαση σε εμπιστευτικά τεχνικά έγγραφα τα οποία διέρρευσαν προς το γαλλικό Mediapart και το γερμανικό Spiegel στο πλαίσιο των Predator Files. Με τη βοήθεια του Security Lab της Διεθνούς Αμνηστίας είμαστε σε θέση να καταγράψουμε τις δυνατότητες των προϊόντων τα οποία ο όμιλος Intellexa πουλούσε – ορισμένα απ’ αυτά με δυνατότητες ακόμα πιο δυστοπικές απ’ αυτές του Predator.
Πρόκειται για εργαλεία τόσο ισχυρά ώστε να είναι «θεμελιωδώς ασύμβατα με τα ανθρώπινα δικαιώματα», συμπεραίνει η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της που θα δημοσιευτεί τις ερχόμενες μέρες.

12] Το πλέγμα χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά οι εταιρείες της Intellexa εν πολλοίς ταυτίζεται με τα κράτη που έχουν αναπτύξει σημαντικές γεωπολιτικές συμμαχίες με την Ελλάδα (Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ανατολική Λιβύη και Χαφτάρ, Κύπρος, Βόρεια Μακεδονία, Σαουδική Αραβία).

 

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ:

 

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

via 252863 212661 type13262

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

Ακόμα ένα περιστατικό με βία ανηλίκων που σοκάρει

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

ap boet5

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

Σαν σε ταινία βρέθηκε νεκρός και ο δεύτερος πληροφοριοδότης που μίλησε για τα ελαττώματα της…