Newsroom

Newsroom

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Γυρίζουμε σελίδα, αφού διαβάσαμε καλά την προηγούμενη

Με ομιλία προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, εγκαινίασε την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

57d468621dc52430218b463b

Ανοίγοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Μέσα σε πέντε χρόνια με τις καταστροφικές επιλογές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καταστράφηκε το ένα τέταρτο του Εθνικού μας πλούτου. Σήμερα που όλες οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι αυτός ο κύκλος κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας.

Μπορούμε λοιπόν να πετύχουμε το στόχο μιας νέας Ελλάδας μέχρι το 2021, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη παραγωγή νέου πλούτου. Αλλά ταυτόχρονα αν δημιουργήσουμε και τις προϋποθέσεις ώστε αυτός ο πλούτος να διανεμηθεί δίκαια.

Όχι σε αυτούς που μοιράστηκαν ως λεία τα οφέλη της ανάπτυξης πριν τη κρίση, για να βγάλουν αφορολόγητα κέρδη στις τράπεζες του εξωτερικού. Όχι στους γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα-παρίας. Μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη. Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις όχι μόνο για το ελληνικό ζήτημα αλλά και για τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρώπης. Για να υπερβούμε την οικονομική και διαρθρωτική ανισότητα που φαίνεται να παγιώνεται ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο. Για να μπει ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας που γεννά μόνο φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης και να ανακόψουμε την άνοδο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που κερδίζουν έδαφος στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη».

«Υπό το βάρος ενός συντριπτικού συσχετισμού δύναμης στην Ευρώπη δεν πετύχαμε όσα επιθυμούσαμε. Πετύχαμε όμως έναν συμβιβασμό που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για το αύριο.Και σταματήσαμε την πορεία προς τον γκρεμό.Σταματήσαμε τον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό. Έχουμε μια μάχη διαρκείας, έναν μαραθώνιο με επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις. Ο αγώνας μας θα αποδώσει και έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει η εικόνα της Ελλάδας, όπως φανερώσει και η Μεσογειακή Σύνοδος Δεν είμαστε παρίες και πλέον διαμορφώνουμε ρόλο ανάμεσα σε Βορά και Νότο» είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος στην ασυλία

Στη συνέχεια, προειδοποίησε πως είναι η τελευταία ευκαιρία για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων σε όσους αποκρύπτουν χρήματα στο εξωτερικό. «Έχουμε πλήρη επίγνωση πως η φοροδοτική ικανότητα μεσαίων και χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί. Αλλά σήμερα για πρώτη φορά μπορούμε να έχουμε έναν οδικό χάρτη για την απομείωση.

Τα έσοδα υπερβαίνουν τους φόρους και εκμηδενίζουμε τις πιθανότητες νέων φορολογικών επιβαρύνσεων. O δείκτης του οικονομικού κλίματος αυξήθηκε 92,5 τον Αύγουστο και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο γενικός αντίστοιχος της ευρωζώνης κινήθηκε πτωτικά.

Καταθέτουμε τον νόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI) με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως τις εκκρεμότητες τους με το νόμο. Και προειδοποιώ: Όσοι δεν το πράξουν θα το μετανοιώνουν γιατί θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες. Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει» υπογράμμισε.

«Τώρα βρισκόμαστε στην καμπή. Δεν επιτρέπεται δισταγμός. Τώρα είναι που απαιτείται να σχεδιάσουμε με ασφάλεια και σιγουριά τον δρόμο προς το μέλλον. 1ο βήμα: Να κλείσει με θετικό πρόσημο η νέα αξιολόγηση – Έχουμε σύμμαχο το ευρωπαικό κεκτημένο – Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τίποτε λιγότερο από αυτό όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. 2o βήμα: είναι να οριστικοποιηθεί ο τρόπος και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. 3o βήμα: Να επανενταχθεί η Ελλάδα στην αγορά ομολόγων και την αποκατάσταση της ρευστότητας και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών. 4o βήμα: Να καταφέρει η Οικονομία να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς Ανάπτυξης. 5ο βήμα: Βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.

Η βασική μας επιδίωξη είναι η εξασφάλιση καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας. Προστατεύουμε και αξιοποιούμε τη Δημόσια περιουσία αποφεύγοντας τις λογικές ξεπουλήματος που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις . Aπευθύνω κάλεσμα στους ντόπιους αλλά και ξένους επενδυτές: Επενδύστε χωρίς φόβο και δισταγμό στην ελληνική οικονομία – Οι κίνδυνοι έχουν τελειώσει».

Τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε το πλάνο της κυβέρνησης για τις δράσεις στις οποίες θα διοχετευθούν τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες.«Τα 246 εκατομμύρια που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία από τον διαγωνισμό των αδειών, είναι ένα επιπλέον έσοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους.

Ένα έσοδο που οι κυβερνήσεις της διαπλοκής όλα τα προηγούμενα χρόνια στερούσαν από τον ελληνικό λαό.Εμείς από τη πρώτη στιγμή δεσμευτήκαμε και το κάναμε πράξη. Για αυτό και μέχρι τελευταίο ευρώ, τα 246 εκ θα τα δώσουμε εκεί όπου ανήκουν: Στον ελληνικό λαό. Σε συγκεκριμένες δράσεις για να στηρίξουμε κοινωνικές ανάγκες.

Για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. ‘Ετσι το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα.

Για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για την χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και να στηριχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Μετρό Θεσσαλονίκης:

Μιλώντας για το έργο του Μετρό, ο πρωθυπουργός είπε: «Ακόμα μια σημαντική παρέμβαση που θα αλλάξει το πρόσωπο της πόλης, είναι η κατασκευή του ΜΕΤΡΟ.

Ένα έργο που η ανεπάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, μετέτρεψε μέχρι και σε ανέκδοτο. Το έργο όμως κόντρα σε όλες τις προβλέψεις ξαναπήρε μπροστά. Και θα ολοκληρωθεί ως το 2020. Ένα έργο ύψους 1,5 δις που θα εξυπηρετεί πάνω από 250.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση».

Πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών σε ΟΑΕΕ -ΕΤΑΑ

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε: «Μια δέσμευση που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών. Με την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του συγκεκριμένου κλάδου.

Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, ”παγώνουν”, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του.

Πρόκειται για ένα μέτρο πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Η επίσκεψη στους χώρους της Έκθεσης το απόγευμα

Θα έρχομαι στη Διεθνή Έκθεση να κάνω απολογισμό του κυβερνητικού έργου κάθε χρόνο μέχρι το 2019, δήλωσε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, παραπέμποντας στις δηλώσεις του ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

«Ο επόμενος χρόνος είναι ένας χρόνος κρίσιμος για την υπέρβαση της κρίσης. Νομίζω ότι κλείνουμε οριστικά έναν κύκλο ύφεσης και στασιμότητας και βρισκόμαστε ακριβώς στην καμπή, όπου περνάμε σε έναν κύκλο ανάκαμψης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

«Τώρα, λοιπόν, είναι κρίσιμα τα πράγματα. Θα μπορούσαμε να αφήσουμε την εξέλιξη αυτή στον αυτόματο πιλότο. Θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος. Τώρα είναι που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Αποφάσεις ώστε αυτή η ανάκαμψη να μην είναι μια φωτοβολίδα, αλλά να είναι μια διαρκής και βιώσιμη ανάκαμψη, τα οφέλη της οποίας θα μοιραστούν δίκαια στην ελληνική κοινωνία και κυρίως σε εκείνα τα τμήματα των δημιουργικών ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση, είτε είναι επαγγελματίες, είτε είναι βιοπαλαιστές, είτε εργαζόμενοι, είτε συνταξιούχοι. Και γι’ αυτό νομίζω ότι η φετινή Έκθεση έχει μια ιδιαίτερη σημασία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ -Helexpo, Τάσος Τζήκας, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα στοιχεία που αφορούν την φετινή διοργάνωση και το ρεκόρ συμμετοχών.Στην ίδια συνάντηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην επόμενη ΔΕΘ τιμώμενη χώρα θα είναι η Κίνα και πρότεινε να υπάρχει ένα πολιτικό και οικονομικό φόρουμ στη διάρκεια διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης.

Ο Πρωθυπουργός συνάντησε και τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβορκόβιτς στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση.

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

toyrkia

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

Πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα (6/07) στην περιοχή Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

GM46aWlXwAAztWj

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

Oι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους…