Newsroom

Newsroom

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Θεσμική χυδαιότητα είναι οι μίζες της Siemens και το ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής

Το πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ Αθήνας και δανειστών στο τελευταίο Eurogroup παρουσίασε κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την κατάρρευση των σεναρίων καταστροφής τα οποία διακινούσε εδώ και μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση.

595a5a091dc5244c4a8b468a

«Ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε τη συζήτηση από κεκτημένη ταχύτητα της προ αξιολόγησης περιόδου. Τότε μπορούσε να εκμεταλλεύεται τα ισχνό αίσθημα αγωνίας και αβεβαιότητας. Σ’ αυτό το αίσθημα είχε στηθεί ένα αφήγημα καταστροφολογίας. Όμως τώρα έχουμε συμφωνία και κατά γενική ομολογία, καλή συμφωνία» είπε κατά την έναρξη της πρωτολογίας του ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να απολογηθεί στον ελληνικό λαό.

«Αυτός που θα πρέπει να απολογηθεί για τη στάση του, δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για τη στάση που κράτησε κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο αποδέχθηκαν οι αγορές τη συμφωνία, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης».

Όσα θετικά συμφωνήθηκαν στο Eurogroup

Ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε ότι μετά τη συμφωνία «τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν ράλι, βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, ενώ και η εικόνα του χρηματιστηρίου δείχνει ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας». «Ακόμη και ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την ελληνική Οικονομία», σχολίασε ο ίδιος.

Όπως επεσήμανε, «η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πλέον θετικοί, ενώ όλοι οι δείκτες της Οικονομίας αποδεικνύουν τη θετική προοπτική. Επιπλέον, η απόφαση του Eurogroup απαντά πειστικά στις επιφυλάξεις των αγορών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Κατά τον πρωθυπουργός, «η συμφωνία αποτελεί ένα θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος, διότι για πρώτη φορά περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για το ελληνικό χρέος».

«Με τη συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά το 2022, η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα στην Eυρωζώνη που θα βρίσκεται σε καθεστώς εξαίρεσης από το σύμφωνο σταθερότητας, με βάση το οποίο θα έπρεπε να έχουμε πολύ υψηλότερα πλεονάσματα» είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στρέφοντας εκ νέου τα βέλη του στην αξιωματική αντιπολίτευση, ανέφερε ότι «η ΝΔ έχει θράσος για να επικεντρώνεται σ’ αυτή τη συζήτηση. Πρόσφατα άλλωστε είχατε δεσμεύσει τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα 4% έως το 2030. Και ο ελληνικός λαός έχει μνήμη».

«Σήμερα δεν έχουμε μια υπόσχεση μια συζήτηση για το χρέος όπως το 2012, αλλά συγκεκριμένο οδικό χάρτη με σαφή προσδιορισμό του αλγόριθμού που θα χρησιμοποιηθεί για τα μέτρα. Έχουμε επιπλέον σαφή δέσμευση για την επιστροφή της χώρας στις αγορές» συμπλήρωσε.

«Η δική μας διαπραγμάτευση απέφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα για την απομείωση του χρέους και για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας μια θετική απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους, έχουμε επίτευξη της στόχων, έχουμε αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Με βάση αυτά, έχουμε πλέον τη δυνατότητα για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές. Και θα προετοιμάσουμε αυτή την έξοδο με προσοχή και χωρίς βιασύνη, όχι για επικοινωνιακούς λόγους, για να εγγυηθούμε την έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, για να εγγυηθούμε ότι η χώρα θα ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία» είπε ακόμη τονίζοντας παράλληλα ότι:

«Όλα αυτά όμως επιθυμούμε να γίνουν με την κοινωνία όρθια. Θέλουμε η ανάπτυξη που έρχεται να επουλώσει τις πληγές που δημιουργήθηκαν κατά την επταετία της κρίσης. Εμείς, πέραν της αναγκαίας δημοσιονομικής εξυγίανσης θεωρούμε ότι ο τόπος χρειάζεται ένα σχέδιο ανασυγκρότησης που θα έχει στο κέντρο της την εργασία και όχι τη συντριβή της, όπως θέλουν οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι της ΝΔ».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ταυτόχρονα τον προγραμματισμό της κυβέρνησής του για το επόμενο διάστημα, κάνοντας μάλιστα μνεία στα αντίμετρα, τα οποία όπως είπε η αντιπολίτευση αρνήθηκε να ψηφίσει, ενώ μίλησε και για όσα η κυβέρνηση έπραξε μέχρι σήμερα, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μάλιστα, ενθυμούμενος τις σχετικές αποκαλύψεις του Documento, ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχα ως φαίνεται πρόβλημα, αφού μπορούσαν να νοσηλεύονται στο ιδιωτικό «Ερρίκος Ντυνάν» χωρίς να πληρώνουν τίποτα! Ο ίδιος επεσήμανε ότι πλέον στα δημόσια νοσοκομείο, έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, οι οποίοι μπορούν να νοσηλευθούν «χωρίς να φοβούνται για τον λογαριασμό που θα τους έρθει».

Πυρά κατά της ΝΔ για όσα έπραξε κατά τη δική της διακυβέρνηση

Κάνοντας αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ότι δεν μπορούσε να πιάσει τους στόχους που έθετε, φέρνοντας μάλιστα αρνητικό πλεόνασμα. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη ότι επί διακυβέρνησης Σαμαρά, σημειώθηκε ραγδαία αύξηση της ανεργίας, ενώ τα ταμεία έμειναν χωρίς χρήματα, στην προσπάθεια που γινόταν τότε να ναρκοθετηθεί, όπως είπε, η επικείμενη την εποχή εκείνη ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αντιθέτως» τόνισε ο πρωθυπουργός, «επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υπήρξε αύξηση των θέσεων εργασίας».

Μιλώντας για την απόπειρα εξόδου στις αγορές το 2014, ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης ότι δεν επρόκειτο για πραγματική επιστροφή της χώρας στις αγορές αλλά έγινε απλώς για να εξυπηρετηθεί το αφήγημα περί «success story». «Προτιμήσατε να μην εργαστείτε για το συμφέρον της χώρας, αλλά για να εξυπηρετήσετε το επικοινωνιακό σας αφήγημα. Δεν σας ενδιέφεραν τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για να δημιουργηθεί αίσθημα ασφάλειας στις αγορές, αλλά η επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης» σχολίασε σκωπτικά.

Σφοδρή επίθεση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Κατά τον πρωθυπουργό, και το σημερινό πρόγραμμα της ΝΔ στοχεύει στην περαιτέρω κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και ενισχύει την εργοδοτική ασυδοσία. «Οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι τόσο σαφής, όσο σαφής είναι η διαφορά ανάμεσα στην κοινωνική προστασία και στον νεοφιλελευθερισμό» είπε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ τόνισε: «πράγματι κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει πολιτική άβυσσος. Με το πρόγραμμα και με τις θέσεις σας δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν παραπάνω από έναν σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων της ΝΔ. Σας ξέρει ο λαός κ. Μητσοτάκη. Το να προσποιείστε το καινούριο, εσείς ειδικά, είναι το τελευταίο στο οποίο μπορείτε να επενδύσετε. Γι’ αυτό επενδύεται στην τεχνίτη πόλωση και στη λασπολογία. Πότε παίζοντας πολιτικά παιχνίδια προτρέποντας τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους εν μέσω καύσωνα, ενώ τα αιτήματά τους είχαν ικανοποιηθεί και πότε παίζοντας το παιχνίδι δήθεν κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, γιατί τόλμησε ο υπουργός Άμυνας παρότρυνε έναν ισοβίτη να δώσει στοιχεία στη Δικαιοσύνη για μια σοβαρότατη υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών»

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε μάλιστα ότι η ηγεσία της ΝΔ υιοθετεί την ακροδεξιά ατζέντα του Άδωνη Γεωργιάδη. «Φοβάμαι ότι αυτή η ατζέντα απομακρύνει τη ΝΔ από την αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης». «Η ιστορία θα μας δικαιώσει. Με κόστος, αλλά θα μας δικαιώσει. Όσο κι αν δεν σας αρέσει, εμείς θα βγάλουμε τη χώρα και τον λαό από τη μεγάλη περιπέτεια στην οποία εσείς τον οδηγήσατε» κατέληξε. 

Διαβάστε σχετικά: Μητσοτάκης: «Το μέλλον δεν μπορεί να σας περιμένει κ. Τσίπρα»

Μπακαλόγατος και τρολ ο Μητσοτάκης

Ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του αποκάλεσε μπακαλόγατο τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις προβλέψεις και τα στοιχεία που παραθέτει αναφορικά με την Οικονομία, ενώ τον αποκάλεσε και τρολ εξαιτίας των σχολίων που παραθέτει στα social media. Εντύπωση προκάλεσε στον πρωθυπουργό πως σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε στους επενδυτές να περιμένουν όταν θα γίνουν εκλογές και θα γίνει εκείνος πρωθυπουργός για να επενδύσουν, αποκαλώντας τες πρωτοφανείς δηλώσεις.

Ανέλυσε δε, την εκτίναξη του δημόσιου χρέους με βάση το ΑΕΠ κατά την περίοδο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, λέγοντας πως οι πολίτες θα κρίνουν πώς η μία κυβέρνηση διαχειρίστηκε την κρίση και πώς η άλλη. Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τους φορολογικούς ελέγχους σε βάθος πέραν της πενταετίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «από τη χαρά που σας έπιασε καταλαβαίνω ότι είστε με την πλευρά όσων δεν θέλουν να πληρώσουν».

Εν συνεχεία, έκανε σύγκριση των επιτευγμάτων της κυβέρνησης Σαμαρά με τη δική του για την πάταξη στις παραβάσεις καπνικών και καυσίμων, αλλά και στη βεβαίωση προστίμων που προέρχονται από τις περιβόητες λίστες. 219 εκατ. ευρώ ήταν όσα βεβαιώθηκαν κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά, ενώ κατά τη διετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι 700 εκατ. ευρώ. Από τη λίστα Λαγκάρντ, κατά τον πρωθυπουργό, το επίτευγμα της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν 26 εκατ. ευρώ, ενώ στα τελευταία δύο χρόνια είναι 237 βεβαιωμένα εκατομμύρια, ενώ από την Μπόργιανς έκανε λόγο για 12 εκατ. ευρώ από την κυβέρνησή του. «Και το σημαντικότερο», είπε ο κ. Τσίπρας, «είναι 3,671 δις από την εθελούσια δήλωση». «Τώρα, πώς και πόσα θα καταφέρουμε να εισπράξουμε είναι μία υπόθεση που θα σας θέλαμε σύμμαχο, και όχι απέναντι μας» σχολίασε.

«Όταν το πανελλήνιο βοούσε για την εξέλιξη με τους θανάτους στο Νοοr 1, η υπόθεση δεν ήρθε στη Βουλή» ανέφερε και απάντησε στο αίτημα του κ. Μητσοτάκη για Εξεταστική Επιτροπή σχετικά με τις συνομιλίες του κ. Καμμένου με τον Γιαννουσάκη πως σε μια υπόθεση που διερευνάτε από τη Δικαιοσύνη είναι άστοχο να γίνει τώρα εξεταστική. «Οποιαδήποτε ένδειξη και στοιχείο έχετε να το καταθέσετε στην Δικαιοσύνη» πρότεινε στον κ. Μητσοτάκη. «Αυτό που έχει βγει είναι πως ο υπουργός Άμυνας πράγματι συνομίλησε με τον φυλακισμένο όταν εκείνος του ζήτησε βοήθεια για να δώσει φως σε μια σκοτεινή υπόθεση. Και ο Πάνος Καμμένος του είπε να πάει και στη Δικαιοσύνη» εξήγησε και προέτρεψε εκ νέου τον πρόεδρο της ΝΔ να καταθέσει ό,τι στοιχείο έχει. 

«Μιλήσατε για θεσμική χυδαιότητα της κυβέρνησης. Θεσμική χυδαιότητα δεν είναι όταν κάποιος κάνει κριτική ακόμα και σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης, [είναι] να μιλάτε εσείς για φοροδιαφυγή και λίστες προσφέροντας αμνησία και θαλασσοδάνεια που έπαιρναν τα κόμματά σας για να λιβανίζουν την πολιτική σας», συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θεσμική χυδαιότητα είναι οι μίζες της Siemens που κατέληγαν στα ταμεία των χρεοκοπημένων κομμάτων σας, είναι επί χρόνια να διασφαλίζεις να νοσηλεύονται στο Ερρίκος Ντυνάν συγγενικά σου πρόσωπα, να λαμβάνουν αργομισθίες φίλοι και γνωστοί, να αξιοποιείς τη θέση σου στην πολιτική για να παίρνεις δάνεια δανεικά και αγύριστα, να μετατρέπεις το κόμμα στου σε βραχίονα εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφέρθηκε και στη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στο Politico, με την οποία «ξεπλύνατε τη Χρυσή Αυγή και δηλώσατε ότι βία στην Ελλάδα αφορά μονάχα την Αριστερά».

Απαντώντας στην κατηγορία του Κυρ. Μητσοτάκη ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα κάνουν όλα για την καρέκλα τους», είπε χαρακτηριστικά, πως «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί» και προσέθεσε: «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν γεννήθηκαν για να είναι βουλευτές. Δεν είναι ανεπάγγελτοι και δεν θα χαθούν, αλίμονο σε κάποιους άλλους που χωρίς την καρέκλα δεν θα ήταν τίποτε».

«Θα είστε κ. Μητσοτάκη, ο πρώτος αρχηγός της αντιπολίτευσης στην ιστορία που θα ζητάτε επί τέσσερα χρόνια εκλογές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ στις επικλήσεις του προέδρου της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις παρατήρησε ότι «πανηγυρίζετε με τις δημοσκοπήσεις», αλλά «στις εκλογές δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι αλλά ο ελληνικός λαός και όταν έρθει η ώρα θα συγκρίνει πεπραγμένα και προτάσεις: Ποιοι θέλουν την κοινωνία ψηλά και ποιοι έχουν στόχο να την κρατήσουν χαμηλά στη λάσπη».

Κόντρα για την Χρυσή Αυγή και την τρομοκρατία

Απαντώντας στις μομφές του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός αποκάλεσε ανιστόρητο τον πρόεδρο της ΝΔ εξαιτίας των μονομερών αναφορών για την ύπαρξη τρομοκρατικών οργανώσεων μόνο από έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, την άκρα αριστερά. «Ο ελληνικός λαός θυμάται και γνωρίζει, πόθεν προέκυψε η ακραία βία και η τρομοκρατία» υποστήριξε, αναφέροντας την περίοδο της επταετίας. «Υπήρχε τρομοκρατία και από την άκρα αριστερά και συγκεκριμένα την “17 Νοέμβρη”» συμπλήρωσε, ζητώντας εξηγήσεις από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ξεχνά τις δολοφονίες Λαμπράκη, Τεμπονέρα και Μπελογιάννη. «Επιχειρείται να ψαρέψετε στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Είναι ντροπή να εμφανίζεστε στο Κοινοβούλιο τόσο ανιστόρητος» σχολίασε και συνέχισε αποκαλώντας ανισοβαρή, άδικη και ανιστόρητη την τοποθέτησή του Μητσοτάκη.

Μάλιστα, όταν κλήθηκε να ξανά απαντήσει στα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη είπε: «Εμείς, δημόσια από το βήμα της Βουλής αποκαλούμε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Εσείς πώς την αποκαλείτε;» ρώτησε τον πρόεδρος της ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει εκ νέου το λόγο, συμφωνώντας με τον χαρακτηρισμό.

Δείτε το βίντεο:


Σλοβακία: Ο γνωστός λογοτέχνης Τσιντούλα πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο (Video)

assassin

Σλοβακία: Ο γνωστός λογοτέχνης Τσιντούλα πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο (Video)

Ο λογοτέχνης Γιουράι Τσιντούλα φέρεται να είναι ο δράστης πίσω από την επίθεση με πυροβολισμούς…

Όλγα Βλαχοπούλου: Διαγνώστηκε με καρκίνο η γνωστή στιχουργός – Η ανάρτηση της στα social media

Καταγραφή 28

Όλγα Βλαχοπούλου: Διαγνώστηκε με καρκίνο η γνωστή στιχουργός – Η ανάρτηση της στα social media

Η στιχουργός Όλγα Βλαχοπούλου με μια μακροσκελή ανάρτηση αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο στο στήθος

ΕΡΤ: Ακύρωσε τις δύο προγραμματισμένες εμφανίσεις της Μαρίνα Σάττι σε εκπομπές του καναλιού (video)

Σάττι 1

ΕΡΤ: Ακύρωσε τις δύο προγραμματισμένες εμφανίσεις της Μαρίνα Σάττι σε εκπομπές του καναλιού (video)

H διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης φαίνεται δυσαρεστημένη με τη στάση της Μαρίνας Σάττι κατά τη…