Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: Οι ευρωπαϊκές αρχές δεν βασίζονται σε τελεσίγραφα και εκβιασμούς

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής δήλωσε πως 

2320045

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής δήλωσε πως «Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις καταστατικές της αρχές υπερασπιζόταν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτές οι αρχές δεν βασίστηκαν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Και ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές.
Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους των λαών της Ευρώπης  και φυσικά εκ μέρους του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως «Αν η Ελλάδα απορρίψει τους όρους που ζητούν οι δανειστές, τότε πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β για αυτή την περίπτωση», 
Πρόσθεσε δε πως στη συνάντηση που είχε τον πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ, ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να αποδεχθεί την «γενναιόδωρη» προσφορά των δανειστών. 
Μάλιστα, η καγκελάριος υπογράμμισε ότι τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να κάνει κάποια βήματα προς την πλευρά των πιστωτών και σημείωσε πως οι ηγέτες της δεν μπορούν αναλάβουν συζητήσει για την Ελλάδα.

 

 

Λίγο νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους δύο ηγέτες, Μέρκελ και Ολάντ, για την ελληνική πρόταση τονίζοντας πως η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των τριών ηγετών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της γαλλικής αντιπροσωπίας στο Συμβούλιο της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση παρών ήταν και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το Reuters εντωμεταξύ μετέφερε ότι οι Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ, στην τριμερή, συζήτησαν το ενδεχόμενο επέκτασης των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδος.

«Επί της ουσίας η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη. Οι τρεις τους συζήτηση σαν τι πρέπει να γίνει σήμερα και αύριο για να ολοκληρωθούν τα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν και τα οποία συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις, την επέκταση των προγραμμάτων και το ζήτημα της χρηματοδότησης» αναφέρει πηγή του γαλλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, παραθέτοντας τα όσα ειπώθηκαν στην τριμερή συνάντηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά το πέρας της Συνόδου.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να «κινηθεί» στις διαπραγματεύσεις του Σαββάτου και πρόσθεσε πως εναπόκειται στην Ελλάδα να αποδεχθεί την «πολύ γενναιόδωρη» προσφορά των πιστωτών. 

Δεν είναι το αντικείμενο μιας λύσης η ελάφρυνση χρέους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Θα πάμε αύριο στις Βρυξέλλες με σκοπό να φτάσουμε σε συμφωνία, τόνισε.

Την ίδια ώρα τα τεχνικά κλιμάκια επιχειρούν να βρουν συμβιβαστική λύση και να καταλήξουν σε ένα κείμενο που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις των θεσμών και της Αθήνας, εν όψει του Eurogroup του Σαββάτου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι ακόμα εφικτή και θα πρέπει Αθήνα-δανειστές να τα βρουν στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης το Σάββατο.

Ωστόσο αυτό που προσέθεσε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ ήταν ότι αν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να περάσει και να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια για αυτό και -όπως σημείωσε- είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία μέχρι αύριο. 

Σταθερός στην θέση του για την ανάγκη μιας βιώσιμης και επωφελούς λύσης, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία, έστω και την ύστατη στιγμή. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις ως προς τι θα συμβεί αν οι συνομιλίες για την Ελλάδα δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία. Θέλω να δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο plan A και εύχομαι να αποφευχθεί το Grexit. Σίγουρα δεν θα αποδυναμώσω την αναγκαία αισιοδοξία με αρνητικά σενάρια». 

 

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…