Τσίπρας: Με 50άρια και με 150άρια κανείς δε σώθηκε

Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ η κατάργησή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από φέτος κιόλας - "Έχουν κοπεί 60.000 παιδιά μέχρι σήμερα με τεχνητό τρόπο"

Clipboard01 5

“Με 50άρια και με 150άρια κανείς δε σώθηκε”, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” του Open, σχετικά με τις χθεσινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για μόνιμο “youth pass” σε όλους τους πολίτες που ενηλικιώνονται.

“Νομίζω ότι τέτοιου είδους εξαγγελίες γυρνάνε και μπούμερανγκ. Διότι η χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού ήρθε δέκα μέρες μετά τη δημόσια εξαγγελία του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. Δέκα μέρες μετά, και δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές, μας λέει ότι παιδιά συγγνώμη, ξέχασα να σας πω και κάτι παρελκόμενα; Πρώτα απ’ όλα δε δείχνει σοβαρότητα, δείχνει ερασιτεχνισμό για ένα κυβερνητικό κόμμα. Κατηγορεί εμάς ότι πού είναι η κοστολόγηση, και αυτό το κυβερνητικό κόμμα φέρνει δέκα μέρες μετά την επισημη παρουσίαση του προγράμματος νέες εξαγγελίες. Δεύτερον, δείχνει πανικό. Δε δείχνει την εικόνα ενός κόμματος που καλπάζει, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Και τρίτον, δείχνει και μια αντίληψη για το πώς μπορούν οι ψηφοφόροι να θέλγονται από τέτοιου είδους παροχές”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στην ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, επιμένοντας ότι αποτελεί δέσμευση του κόμματός του η κατάργησή της από φέτος κιόλας, τονίζοντας: “Το θέμα που τίθεται με την ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι ότι υπάρχει ένας τεχνητός φραγμός ακόμα και σε παιδιά που έχουν τη δυνατότητα, και όταν έχεις εισαγωγικές εξετάσεις, υπάχει ένας κλειστός αριθμός που ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας και από τα πανεπιστήμια. Το αν θα γράψεις 5 ή 12 έχει να κάνει με τη δυσκολία των θεμάτων που θα τεθούν στις εξετάσεις, δεν έχει να κάνει με το ποιος έχει διαβάσει περισσότερο ή λιγότερο. Καταλάβετέ το λίγο αυτό, δεν έγινε καλύτερο το επίπεδο των μαθητών μας ή των φοιτητών μας γιατί τα παιδιά αυτά δεν μπήκαν στα πανεπιστήμια με τη βάση εισαγωγής. Αυτό που έγινε ήταν με έναν τεχνητό τρόπο να κοπούν 60.000 παιδιά μέχρι σήμερα και να υπάρξει μια δεξαμενή για τα ιδιωτικά κολλέγια, το οποίο εγώ το θεωρώ ανήθικο. Αν για κάποιον είναι επιλογή να πάει σε ιδιωτικό κολλέγιο καλώς, δεν είμαστε κατά της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ας υπάρχει η ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά όχι να υποβαθμίσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια για να δώσουμε πελατεία στην ιδιωτική εκπαίδευση”.

“Μην προεξοφλείτε ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι άγονες”

Όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι είναι λογικό όσο φουντώνει η εκλογική αντιπαράθεση τα κόμματα να διεκδικούν το χώρο τους, όμως “είναι αδιανόητο τα μικρά κόμματα να θέλουν να έχουν απλή αναλογική, για να μην υπάρχει αυτός ο εκβιασμός της ψήφου, αλλά να αρνούνται να πάρουν ευθύνη για το πώς θα κυβερνηθεί αυτός ο τόπος”. Σημείωσε ακόμα: “Μην προεξοφλείτε ότι αυτές οι εκλογές θα είναι άγονες. Οι εκλογές αυτές θα βγάλουν συσχετισμούς, θα εκλέξουν βουλευτές, και ανάλογα με τους συσχετισμούς στη Βουλή θα σχηματιστεί κυβέρνηση στις 22 Μαΐου. Ο πρώτος και ο τρίτος θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης τα θολώνει λίγο, γιατί αλλά εγώ δεν έχω αμφιβολία ότι αν ο κ. Μητσοτάκης είναι έστω και μισή μονάδα μπροστά, δεν θα πάρει το ρίσκο να πάει σε επαναληπτικές εκλογές, αλλά θα ψάξει να βρει τον τρόπο, με διάφορους τρόπους και μεθοδεύσεις, με πιέσεις και προς το τρίτο κόμμα, με συνεργασία με τα κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας, ή παίρνοντας βουλευτές μεμονωμένους“.

Το σχόλιο για το debate

Την ίδια ώρα που μιλούσε στο Open ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδινε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, στη διάρκεια της οποίας ανέφερε ότι θα πάει σε debate με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές. Όταν πληροφορήθηκε αυτήν τη δήλωση, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε με χιούμορ: “Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος να πάμε σε δεύτερες εκλογές!”.

Hράκλειο: Χωρίς τέλος ο κύκλος ενδοοικογενειακής βίας- Χτύπησε και έσπρωξε τη σύντροφό του από τη σκάλα

1100 60343c25 6efb 49de 87e1 679834a1ac5a

Hράκλειο: Χωρίς τέλος ο κύκλος ενδοοικογενειακής βίας- Χτύπησε και έσπρωξε τη σύντροφό του από τη σκάλα

Θύμα ξυλοδαρμού κατήγγειλε ότι έπεσε από τον πρώην σύντροφό της μία γυναίκα από τη Ρουμανία,…